Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Užívejte si jídlo jako Ital. Úžasné sýrové recepty pro sladký život

  0:51aktualizováno  0:51
Italové jsou známí svou láskou z dobrému jídlu a důrazem na kvalitní suroviny. Italská kuchyně a speciality jsou pro ně kulturním dědictvím, o které se ale rádi dělí s celým světem. Vyzkoušet to můžete v rámci festivalu Pravá chuť Dolce Vita ve vybraných pražských restauracích, anebo přímo ve vaší kuchyni s pomocí následujících receptů.

Tradiční italské sýry | foto: Dolce Vita

Bramborový salát

Suroviny:

Bramborový salát s parmazánem
  • 6 středně velkých brambor na salát
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • hrst velkolisté petrželky - najemno nasekané
  • 75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Co znamená DOP

DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu) označuje originální produkt nejvyšší kvality. Jeho vlastnosti a jakost jsou výlučně spjaty s konkrétní zeměpisnou oblastí a lidskou činností (tradiční a řemeslná výroba). Výroba a zpracování se odehrávají v omezené geografické lokalitě a respektují přísná pravidla.

  1. Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel a stejně jako brambory vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout.
  2. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl.
  3. Hotový dresing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

Zapékané roštěnky s křenem

Suroviny:

Zapékané roštěnky
  • 600 g roštěné
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžíci oleje

Postup přípravy:

  1. Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.
  2. Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.
  3. Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.
  4. Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.

Vepřová roláda plněná sýrem

Suroviny:

Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
  • 1 kg vepřové plece
  • 300 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 100 g pancetty
  • 1 dcl bílého vína
  • 200 g sýra Asiago DOP
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 100 g čerstvého másla
  • 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • šalvěj, rozmarýn

Postup:

  1. Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme do rolády, kterou dobře zavážeme.
  2. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem

Suroviny

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago
  • 1 celé kuře (1 kg)
  • 1 palička česneku
  • 1 l smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 400 g sýra Asiago DOP
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
  2. Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.
  3. Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka).
  4. Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou

Suroviny:

Na lívance:

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
  • 750 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 10 g cukru
  • 150 g špenátu (mraženého)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, olej na smažení

Omáčka:

  • 1 smetana 12%
  • 100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
  • 100 g sýra Asiago DOP
  • 4 lžíce mléka
  • špetka bazalky
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.
  2. Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.
  3. Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...



Najdete na iDNES.cz