Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Užívejte si jídlo jako Ital. Úžasné sýrové recepty pro sladký život

  0:51aktualizováno  0:51
Italové jsou známí svou láskou z dobrému jídlu a důrazem na kvalitní suroviny. Italská kuchyně a speciality jsou pro ně kulturním dědictvím, o které se ale rádi dělí s celým světem. Vyzkoušet to můžete v rámci festivalu Pravá chuť Dolce Vita ve vybraných pražských restauracích, anebo přímo ve vaší kuchyni s pomocí následujících receptů.

Tradiční italské sýry | foto: Dolce Vita

Bramborový salát

Suroviny:

Bramborový salát s parmazánem
  • 6 středně velkých brambor na salát
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • hrst velkolisté petrželky - najemno nasekané
  • 75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Co znamená DOP

DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu) označuje originální produkt nejvyšší kvality. Jeho vlastnosti a jakost jsou výlučně spjaty s konkrétní zeměpisnou oblastí a lidskou činností (tradiční a řemeslná výroba). Výroba a zpracování se odehrávají v omezené geografické lokalitě a respektují přísná pravidla.

  1. Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel a stejně jako brambory vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout.
  2. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl.
  3. Hotový dresing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

Zapékané roštěnky s křenem

Suroviny:

Zapékané roštěnky
  • 600 g roštěné
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžíci oleje

Postup přípravy:

  1. Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.
  2. Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.
  3. Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.
  4. Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.

Vepřová roláda plněná sýrem

Suroviny:

Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
  • 1 kg vepřové plece
  • 300 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 100 g pancetty
  • 1 dcl bílého vína
  • 200 g sýra Asiago DOP
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 100 g čerstvého másla
  • 0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • šalvěj, rozmarýn

Postup:

  1. Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme do rolády, kterou dobře zavážeme.
  2. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme. Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem

Suroviny

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago
  • 1 celé kuře (1 kg)
  • 1 palička česneku
  • 1 l smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 400 g sýra Asiago DOP
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.
  2. Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.
  3. Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka).
  4. Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou

Suroviny:

Na lívance:

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
  • 750 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 10 g cukru
  • 150 g špenátu (mraženého)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, olej na smažení

Omáčka:

  • 1 smetana 12%
  • 100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
  • 100 g sýra Asiago DOP
  • 4 lžíce mléka
  • špetka bazalky
  • špetka soli

Postup přípravy:

  1. Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.
  2. Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.
  3. Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.