Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé jídlo nemusí být blaf, uvařte si světové speciality za pár minut

  0:21aktualizováno  0:21
Pokud si pod pojmem občerstvení na ulici představíte jenom smažená tučná jídla a párek v rohlíku, je na čase se něco nového přiučit. Ochutnejte speciality pouličních stánků s jídlem z celého světa, zakousněte do šťavnatého masa nebo křupavých nudlí. Okouzlí vás rychlostí přípravy i skvělou chutí.

 

Thajské kuřecí satay

Náplavka Street Food Festival

Recepty byly inspirovány nabídkou festivalu, který v sobotu od 10 do 21 hodin zaplní pražskou náplavku na Smíchově. Ze speciálně upravených vozů a foodtrucků budete moci ochutnat speciality kvalitně připraveného pouličního občerstvení z celého světa. Více zde.

Náplavka street food
  • kuřecí prsa
  • lžíce medu
  • olivový olej

Satay omáčka:

  • 3 lžíce ořechové pasty
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvá chilli paprička
  • čerstvý koriandr (půl svazku)
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvý zázvor
  • kůru ze dvou limetek a šťávu z jedné

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na větší kusy a propíchneme špejlemi, až vytvoříme špízy. 
  2. Všechny suroviny na satay omáčku vložíme do mixeru a rozmixujeme na pastu. Větší částí připravené pasty potřeme připravené špízy a zbytek připravíme do misky k hotovému jídlu. 
  3. Špízy vložíme do zapékací misky nebo na plech vyložený pečícím papírem, vložíme na gril nebo do rozehřáté trouby alespoň 220°C a opékáme 8 minut ze všech stran. Při obracení potíráme medem.
  4. Maso podáváme s omáčkou satay, do které jej namáčíme.

Pad Thai

Pad Thai
  • 350 g rýžových nudlí
  • cibule (rozkrojíme napůl, pak na tenké plátky)
  • 3 jarní cibulky na tenké hranolky
  • 1 mrkev na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku nadrobno
  • 3 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce rybí omáčky
  • čerstvá chilli paprička – nasekaná
  • podle chuti kuřecí maso, krevety nebo tofu

  1.  Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu. 
  2. Rozpálíme pánev WOK, vlijeme do ní olej a rychle orestujeme česnek s cibulí a mrkví, tak aby zelenina zůstala křupavá. 
  3. Následně přidáme kuřecí maso (případně krevety nebo tofu) a restujeme, dokud není maso hotové.
  4. Přihodíme jarní cibulku, koriandr a ještě párkrát v pánvi prohodíme. Přidáme rýžové nudle, chilli papričku, rybí omáčku a několikrát prohodíme. Servírujeme s kouskem limety k zakápnutí.

Obří krevety s domácími hranolky a salátem

Obří krevety se salátem
  • oloupané obří krevety
  • olivový olej
  • citronová kůra
  • sůl
  • pepř
  • estragon
  • půl stroužku česneku
  • přepuštěné máslo
  • bílé víno
  • vývar z krevet nebo ryby
  • koňak nebo whiskey
  • muškát
  • oříšek másla

  1. Z olivového oleje, citronové kůry, soli, pepře, estragonu a půl stroužku česneku uděláme marinádu, do které krevety naložíme.
  2. Na pánvi na přepuštěném másle osmahneme krevety přibližně minutku až dvě po každé straně. Zastříkneme vínem, vyjmeme česnek a výpek necháme odpařit. 
  3. Zastříkneme koňakem, oflambujeme, krevety vyjmeme a zabalené v alobalu uchováme v teple. 
  4. Přidáme trochu vývaru, zredukujeme a přidáme špetku muškátu a oříšek másla. Pak vrátíme zpět do pánve krevety a obalíme je ve výpeku.

Pochlubte se Labužníkovi

Uvařte podle receptu na Labužník.cz a vyfoťte, jak se vám jídlo povedlo. Pak se jen těšte z pochvalných komentářů ostatních.

Domácí hranolky

  • brambory
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • sůl

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a vysušíme. V míse promícháme s olejem, solí a rozmarýnem a půl hodinky necháme stát. Vysušíme, na plechu na pečicím papíře pocákáme olejem, osolíme a promícháme.
  2. Pečeme na 200°, občas promícháme.

Salát

  • míchané lístky salátu
  • řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky.

Zálivka:

  • olivový olej
  • citron
  • ústřicová omáčka
  • sójová omáčka
  • med
  • zázvor
  • čerstvý pepř

Promícháme zeleninu se zálivkou a necháme chvíli zavadnout.

Podívejte se, jak krevety při úpravě změní barvu:

Spaghetti alle vongole

Ilustrační foto
  • špagety
  • mušle srdcovky
  • česnek
  • feferonka
  • bílé víno
  • velkolistá petržel
  • extra panenský olivový olej

  1.  Mušle vyperte ve slané vodě. S každou klepněte o hranu a ty, které se otevřou vyhoďte. V pánvi na olivovém oleji osmahněte do zlatova stroužky česneku, který potom vyndejte.
  2. Do pánve vložte mušle, nasekanou feferonku a zalijte vínem. Nechte pár minut restovat, až se mušle otevřou, pak přidejte petržel a nechte mírně prohřát. Na talíři pokapejte olivovým olejem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.