Doporučujeme

Houbové rizoto

Houbové rizoto | foto: Profimedia.cz

Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

  • 0
Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale také hned zpracovat na skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu.

Chalupářská houbová polévka

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský houbový krém
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý tymián
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
  4. Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
  5. Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.

Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.

Krémové houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Houbové rizoto
  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže na rizoto
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmazán na posypání
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
  3. Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
  4. Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.

Lasagne s rajčaty a houbami

Lasagne s rajčaty a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného sýra
  • Na bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 300-400 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
  2. Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
  4. Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
  5. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.


  • Vybrali jsme pro Vás