Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

aktualizováno 
Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale také hned zpracovat na skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu.

Houbové rizoto | foto: Profimedia.cz

Chalupářská houbová polévka

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský houbový krém
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý tymián
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
  4. Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
  5. Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.

Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.

Krémové houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Houbové rizoto
  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže na rizoto
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmazán na posypání
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
  3. Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
  4. Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.

Lasagne s rajčaty a houbami

Lasagne s rajčaty a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného sýra
  • Na bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 300-400 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
  2. Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
  4. Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
  5. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Jak tělo varuje před rakovinou? Krvácením, závratí i chronickým kašlem

Ilustrační snímek

Tělo nám vysílá spoustu varovných signálů. Většinou poukazují jen na drobné zdravotní potíže, ale někdy i na ty...

Další z rubriky

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz