Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hostina ledu a ohně u vás doma: pečínka, kachna i medové koláčky

  0:53aktualizováno  0:53
Hra o trůny je fenomén, který zasahuje už i do kulinářského světa. Dvě americké blogerky se rozhodly svou lásku ke knihám George R. R. Martina spojit s vášní pro vaření. Podle popisů v kultovních knihách i středověkých kuchařkách vytvářejí recepty po vzoru Západozemí.

Pratuří pečínka | foto: z knihy Hostina ledu a ohně, Dobrovský

Pratuří pečínka s pórkem

Tento recept je inspirován bohatou hostinou, které se zúčastní Bran v knize Střet králů. Kombinace pečené zeleniny a křehkého masa povýší podle autorek Chelsea a Sarianny každou vaši večeři na hostinu.

Ingredience na 4 až 6 porcí:

Hostina ledu a ohně vychází z populárního britského blogu Inn at the Crossroads.
  • bizoní nebo hovězí vrchní šál (1 350 g)
  • 6 pórků (pouze bílé a světle zelené části), dobře omytých a nakrájených na 0,5 cm plátky
  • 4 mrkve nakrájené na 0,5 cm plátky
  • 1 palice česneku, rozlámaná na stroužky
  • malý svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu a šalvěje
  • olivový olej
  • vločková sůl
  • mletý černý pepř
  • vývar nebo voda k podlévání
  • 1 várka středověké pepřové omáčky (viz dále)

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyndejte hovězí z lednice alespoň 30 minut před tím, než jej dáte péct.
Rozložte zeleninu, česnek a bylinky na plech a zakapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se vše dobře obalilo. Zakapejte olejem i hovězí a pak štědře posypejte solí a pepřem. Položte maso na zeleninu.
Vložte plech do trouby a pečte asi hodinu, půl hodiny po začátku pečení zkontrolujte zeleninu. Pokud vypadá suše, polijte i maso vypečenou šťávou. Aby se jídlo nespálilo, můžete jej podlít i troškou vývaru nebo vody. Ke konci hodiny pečení kuchyňským teploměrem ověřte, zda je maso dost propečené. 60 stupňů Celsia značí, že je upečené na medium.
když je maso upečené podle vaší chuti, přesuňte jej na prkénko a nechte 15 minut odpočívat. Poté nakrájejte na tenké plátky, pokapejte pepřovou omáčkou a podávejte se zeleninou.

Středověká pepřová omáčka:
Do malého kastrolu vlijte 1/3 šálku jablečného octa zředěného napůl vodou a 1 lžíci červeného vinného octa. Přidejte 1 krajíc spáleného chleba a máčejte je, dokud se nerozpadne, pak ho rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte 1 lžíci černého pepře a čtvrt lžičky mletého zázvoru a pozvolna přiveďte k varu. Omáčku můžete podle vlastní chuti více naředit přidáním tekutých ingrediencí nebo propasírovat.

Kachna na citronech

Pro tento recept se blogerky nechaly inspirovat rozhovorem Šarny a Anguye v knize Bouře mečů. Sladkokyselá chuť kachny je skvěle doplněná pálivostí chilli. Podobně jako knihy a seriály se vám možná bude chvílemi zdát až příliš intenzivní, ale již za několik málo chvil vás zaplaví nedočkavost po dalším soustu.

Ingredience na 3 až 4 porce:

Kachna na citronech
  • 1 kachna, asi 1,8 kg
  • 2 citrony
  • polovina šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje, trochu navíc na kachnu
  • půl lžičky kuchyňské soli
  • 1 lžička mletého chilli
  • čtvrt lžičky bílého pepře
  • vločková sůl
  • 900 g zeleniny (brambory, mrkev, pórek) nakrájené na větší kusy
  • 2 lžíce medu
  • granátové jablko (není nutné)

Postup:
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
Vymačkejte citronovou šťávu a půlky vymačkaného citronu nacpěte do kachny. Nalijte polovinu šálku citronové šťávy do malého kastrolu, na středním plameni rozehřejte a zbylou šťávu uschovejte pro další použití. Přidejte do pánve olej, sůl, med a koření. Nechte omáčku probublávat asi 5 minut, dokud se nezačne vyvařovat.
Dejte kachnu do pekáče. Nohy jí svažte provázkem a špičky křídel zastrčte, aby se nespálily. Potřete kachnu olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Mašlovačkou naneste na obě strany připravenou citronovou polevu.
Po pekáče přidejte zeleninu dle vlastního výběru, která se upeče v kachním tuku.
Hodinu kachnu pečte. Vytáhněte ji z trouby, znovu potřete polevou a pečte ještě 45 minut. Pomašlujte a vraťte ji do trouby na 15 minut, nebo dokud kachna nebude zlatavě hnědá. Naposled ji potřete polevou a podávejte s opečenou zeleninou, můžete ji také ozdobit semínky z granátového jablka.

Středověké medové sušenky

Blogerky hledají inspiraci zejména ve středověkých kuchařských knihách, tento recept pochází z Curye on Inglysch ze 14. století. V Písni ledu a ohně si na nich pochutnává lord Casswell při svých opulentních hostinách.

Ingredience na 2 sušenek:

Medové koláčky
  • 2 šálky mouky
  • 1 lžička soli
  • 75 g másla
  • studená voda
  • olivový olej
  • čtvrtina šálku medu
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup:
Smíchejte mouku se solí. Prsty zapracujte máslo do mouky a udělejte drobenku. Postupně do ní vmíchejte dost studené vody na to, aby těsto drželo pohromadě. Dejte si pozor, abyste vody nepřidali příliš. Vyválejte těsto na plát o tloušťce 6 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 5 cm.
Na středním plameni na pánvi, v níž jste rozpustili trochu másla nebo olivového oleje, smažte sušenky, dokud nejsou nahnědlé a křupavé, ale ne spálené. Mělo by to trvat asi 3 minuty. Dobře je osušte papírovými utěrkami.
Mezitím vlijte do kastrolu med a pomalu jej přiveďte k varu. Potřete sušenky teplým medem, posypte skořicí a ještě teplé podávejte.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.