Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si harlekýn, čokoládovou bombu a dort se zakysanou smetanou

  1:09aktualizováno  1:09
Vrchol každé oslavy,korunní klenot nedělního stolu i sladká záplata na trápení. Pokud jste příznivec vrstev lahodného krému a šlehačky, kombinace zakysané smetany a borůvek nebo čokoholik, následující řádky vás vynesou do nebe.

Aby byl váš dort dokonalý, potřebuje také to nejlepší zdobení. | foto: Isifa

Harlekýn

Trénink dělá mistra cukráře

U dortů platí jediný postup – nejdřív se opravdu dobře naučte všechny základní dovednosti. Upéct korpus, umíchat krém, uvařit želatinu, vychladit polevu... to vše je možné trénovat na jednoduchých dezertech a potom se můžete pustit i do dortů.

Zapomeňte na šetření a náhražky při pečení i zdobení, v tomhle jsou dorty nemilosrdné. Ihned vše prozradí na chuti nebo trvanlivosti.


Na šlehačku:

  • 100g hořké čokolády
  • 300 ml smetany na šlehání

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 140g polohrubé mouky
  • 50g kakaa
  • 5 velkých vajec
  • 120g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce oleje

Na dokončení:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • kávová zrnka v čokoládě

  1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a promícháme ji se smetanou, dokud se nespojí v hladkou směs. Necháme ji v ledničce přes noc zakrytou, aby nenačichla.
  2. Troubu předehřejeme na 160 °C, dortovou formu o průměru 23cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosejeme s kakaem.
  3. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, sejmeme a vyšleháme ze směsi hustou světlou pěnu.
  4. Přimícháme mouku s kakaem a olej, těsto přelijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Korpus necháme odležet do druhého dne.
  5. Smetanu a pařížskou šlehačku vyšleháme každou zvlášť, naplníme jimi cukrářské sáčky. Korpus rozkrojíme a střídavě nazdobíme vnitřek i povrch dortu oběma šlehačkami. Ozdobíme kávovými zrnky v čokoládě.

NÁŠ TIP: Na pařížskou šlehačku si můžete svařit smetanu s dvěma lžícemi cukru a 2–3 lžícemi kvalitního kakaa, nechte ji do druhého dne rozležet a pak vyšlehejte. Dort můžete ozdobit hoblinkami hořké nebo mléčné čokolády.

Dort ze zakysané smetany s borůvkami

koláč borůvkový
  • 200 g piškotů
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 dětská jablečná přesnídávka
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 plátků želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany, nejlépe tučnější 18%
  • 120 g cukru moučka
  • 300 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

  1.  Piškoty nahrubo nadrtíme, promícháme s rozpuštěným máslem a přesnídávkou. Směs lžící natlačíme do dortové rozevíratelné formy vyložené potravinovou fólií nebo alobalem. Odložíme do chladu.
  2. Ve studené vodě necháme nabobtnat plátky želatiny, mléko zahřejeme k varu a necháme v něm rozpustit vanilkový cukr, odstavíme z plamene a dobře rozmícháme želatinu.
  3. Smetanu vyšleháme do tuha. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a vmícháme želatinu s mlékem a šlehačku.
  4. Připravenou směsí potřeme připravený korpus a odložíme vychladit na šest hodin.
  5. Borůvky zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a na mírném plameni je tři minuty povaříme. Přilijeme citronovou šťávu, škrob, promícháme a odstavíme z plamene.
  6. Borůvkový rozvar nalijeme na dort , necháme zatuhnout a dáme vychladit na dalších šest hodin.

Čokoládová bomba

čokoládová bomba

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 5 vajec
  • 140 g cukru krupice

Na náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 200 ml silné kávy
  • 50 ml kávového likéru nebo rumu
  • 200 g čokolády na vaření
  • 500 ml smetany ke šlehání

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C, nerezovou nebo keramickou mísu vhodnou do trouby vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Hladkou mouku prosejeme se škrobem, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky vyšleháme na světlou hustou pěnu se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej a střídavě promícháme se sněhem a moukou s kakaem.
  4. Těsto přelijeme do mísy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, v polovině pečení jej můžeme přikrýt alobalem.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout, vyklopíme, zarovnáme a odřízneme zespodu asi 2,5 cm silný plát.
  6. Zbylý korpus potřeme z vnějšku mašlovačkou většinou kávy promíchané s likérem a vložíme zpět do mísy vyložené potravinovou fólií. Vnitřek opatrně vydlabeme nebo vyřežeme.
  7. Polovinu čokolády nahrubo nastrouháme, zbylou rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a vmícháme nastrouhanou čokoládu.
  8. Směsí naplníme korpus, přiklopíme odříznutým plátem a potřeme zbylou kávou. Korpus překryjeme fólií, zatížíme talířem a necháme v chladu odležet.
  9. Bombu vyklopíme, poprášíme kakaem a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Korpus, který jste vyřezali nebo vydlabali z bomby, můžete rozdrobit a drobečky použít na cake pops - kuličky z dortových drobečků a rozehřáté smetany s čokoládou, máčené v polevě.

Autor:






Nejčtenější

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.