Upečte si harlekýn, čokoládovou bombu a dort se zakysanou smetanou

  1:09aktualizováno  1:09
Vrchol každé oslavy,korunní klenot nedělního stolu i sladká záplata na trápení. Pokud jste příznivec vrstev lahodného krému a šlehačky, kombinace zakysané smetany a borůvek nebo čokoholik, následující řádky vás vynesou do nebe.

Aby byl váš dort dokonalý, potřebuje také to nejlepší zdobení. | foto: Isifa

Harlekýn

Trénink dělá mistra cukráře

U dortů platí jediný postup – nejdřív se opravdu dobře naučte všechny základní dovednosti. Upéct korpus, umíchat krém, uvařit želatinu, vychladit polevu... to vše je možné trénovat na jednoduchých dezertech a potom se můžete pustit i do dortů.

Zapomeňte na šetření a náhražky při pečení i zdobení, v tomhle jsou dorty nemilosrdné. Ihned vše prozradí na chuti nebo trvanlivosti.


Na šlehačku:

  • 100g hořké čokolády
  • 300 ml smetany na šlehání

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 140g polohrubé mouky
  • 50g kakaa
  • 5 velkých vajec
  • 120g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce oleje

Na dokončení:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • kávová zrnka v čokoládě

  1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a promícháme ji se smetanou, dokud se nespojí v hladkou směs. Necháme ji v ledničce přes noc zakrytou, aby nenačichla.
  2. Troubu předehřejeme na 160 °C, dortovou formu o průměru 23cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosejeme s kakaem.
  3. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, sejmeme a vyšleháme ze směsi hustou světlou pěnu.
  4. Přimícháme mouku s kakaem a olej, těsto přelijeme do formy a pečeme cca 45 minut. Korpus necháme odležet do druhého dne.
  5. Smetanu a pařížskou šlehačku vyšleháme každou zvlášť, naplníme jimi cukrářské sáčky. Korpus rozkrojíme a střídavě nazdobíme vnitřek i povrch dortu oběma šlehačkami. Ozdobíme kávovými zrnky v čokoládě.

NÁŠ TIP: Na pařížskou šlehačku si můžete svařit smetanu s dvěma lžícemi cukru a 2–3 lžícemi kvalitního kakaa, nechte ji do druhého dne rozležet a pak vyšlehejte. Dort můžete ozdobit hoblinkami hořké nebo mléčné čokolády.

Dort ze zakysané smetany s borůvkami

koláč borůvkový
  • 200 g piškotů
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 dětská jablečná přesnídávka
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 plátků želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 g zakysané smetany, nejlépe tučnější 18%
  • 120 g cukru moučka
  • 300 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu

  1.  Piškoty nahrubo nadrtíme, promícháme s rozpuštěným máslem a přesnídávkou. Směs lžící natlačíme do dortové rozevíratelné formy vyložené potravinovou fólií nebo alobalem. Odložíme do chladu.
  2. Ve studené vodě necháme nabobtnat plátky želatiny, mléko zahřejeme k varu a necháme v něm rozpustit vanilkový cukr, odstavíme z plamene a dobře rozmícháme želatinu.
  3. Smetanu vyšleháme do tuha. Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a vmícháme želatinu s mlékem a šlehačku.
  4. Připravenou směsí potřeme připravený korpus a odložíme vychladit na šest hodin.
  5. Borůvky zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a na mírném plameni je tři minuty povaříme. Přilijeme citronovou šťávu, škrob, promícháme a odstavíme z plamene.
  6. Borůvkový rozvar nalijeme na dort , necháme zatuhnout a dáme vychladit na dalších šest hodin.

Čokoládová bomba

čokoládová bomba

Na korpus:

  • tuk a hrubá mouka na vymazání
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 5 vajec
  • 140 g cukru krupice

Na náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 200 ml silné kávy
  • 50 ml kávového likéru nebo rumu
  • 200 g čokolády na vaření
  • 500 ml smetany ke šlehání

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C, nerezovou nebo keramickou mísu vhodnou do trouby vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Hladkou mouku prosejeme se škrobem, práškem do pečiva a kakaem. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky vyšleháme na světlou hustou pěnu se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme olej a střídavě promícháme se sněhem a moukou s kakaem.
  4. Těsto přelijeme do mísy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, v polovině pečení jej můžeme přikrýt alobalem.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout, vyklopíme, zarovnáme a odřízneme zespodu asi 2,5 cm silný plát.
  6. Zbylý korpus potřeme z vnějšku mašlovačkou většinou kávy promíchané s likérem a vložíme zpět do mísy vyložené potravinovou fólií. Vnitřek opatrně vydlabeme nebo vyřežeme.
  7. Polovinu čokolády nahrubo nastrouháme, zbylou rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, přimícháme rozpuštěnou čokoládu a vmícháme nastrouhanou čokoládu.
  8. Směsí naplníme korpus, přiklopíme odříznutým plátem a potřeme zbylou kávou. Korpus překryjeme fólií, zatížíme talířem a necháme v chladu odležet.
  9. Bombu vyklopíme, poprášíme kakaem a naporcujeme.

NÁŠ TIP: Korpus, který jste vyřezali nebo vydlabali z bomby, můžete rozdrobit a drobečky použít na cake pops - kuličky z dortových drobečků a rozehřáté smetany s čokoládou, máčené v polevě.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Najdete na iDNES.cz