Doporučujeme

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, restaurace Curry House v Libni navíc...

Indická kuchyně je velmi rozmanitá, restaurace Curry House v Libni navíc servíruje i tu bengálskou. | foto: Curry House

Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

  • 25
Všudypřítomné curry a chilli koření v indických jídlech podporuje spalování tuků, namísto jejich ukládání. Inspirovat se můžete recepty Mamuna Hassana z vyhlášené restaurace Curry House, která byla v několika anketách zvolena jako nejlepší indická restaurace v Praze.

Polévka z červené čočky

Suroviny:

Čočková polévka
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1/2 bílé cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička zázvorovo-česnekové pasty (viz níže)
  • sůl
  • 1/4 čajové lžičky římského kmínu
  • 1/4 čajové lžičky drceného koriandru
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy v prášku
  • 1/4 čajové lžičky mletého chilli (záleží na vaší chuti)
  • čajová lžička ghee
  • 4 hrnky vody
  • 1 zelená chilli paprička
  • 1 citron
  • koření garam masala

Postup:

Na sporák dejte vařit vodu, mezitím propláchněte čočku a poté ji dejte do vroucí vody spolu se solí.

Zázvorovo-česnekovou pastu vyrobíte oloupáním česneku a zázvoru, které rozmělníte v mixéru na pastu. Pastu přidejte do hrnce spolu s kurkumou a nechte probublávat 15 až 20 minut.

Mezitím rozpalte na pánvičce ghee a přidejte římský kmín, česnek a cibuli. Když cibule zezlátne, vše zamíchejte do vroucí polévky.

Hrnec odstavte z plotny,  přidejte šťávu z citronu a čerstvý koriandr a vše míchejte po dobu jedné až dvou minut. Ozdobte čerstvým koriandrem, citronem a špetkou garam masaly.K polévce se hodí chléb naan nebo opečená česneková bageta.  

Kuřecí Korai

Kuřecí korai. Curry House vyhrál anketu portálu Expats o nejlepší curry v...

Ingredience:

  • 800 g na kostičky nakrájených kuřecích prsou
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 malé bílé cibule a 1 červená cibule
  • 2 lžičky česnekovo-zázvorové pasty
  • 200 g másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 čajové lžičky jemného kari
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 na kostičky nakrájené červené papriky
  • 2 na kostičky nakrájená rajčata
  • 2 na kostičky nakrájené zelené papriky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • listy čerstvého koriandru na ozdobu
  • 150 ml cibulového pyré
  • sůl

Postup:

Rozpalte olej ve vysokém hrnci. Přidejte česnek, česnekovo-zázvorovou pastu (viz recept na čočkovou polévku) a pokrájenou cibuli. Cibuli jemně zpěňte do zlatohněda.

Smíchejte kari, kurkumu a chilli s trochou vody, dokud nevznikne pasta. Tu přidejte na zpěněnou cibulku a pár minut vše za stálého míchání vařte.

Indie v kuchyni

Je vám blízká indická kuchyně? Další recepty najdete na Labužník.cz

Nyní přidejte kuře a dobře ho povařte, dokud se nestáhne tak, aby v sobě udrželo všechny šťávy. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, rajčatový protlak, cibulové pyré a kuřecí vývar. Směs důkladně míchejte a přiveďte k varu. Pak můžete plotnu ztlumit a vše nechat 15 až 20 minut probublávat.

Nakonec do hrnce přidejte garam masalu a čerstvé listy koriandru (můžete klidně použít také petržel). Zelené bylinky vykouzlí v jídle zářivé barevné kontrasty. Podle chuti ještě osolte a pak udržujte ve varu po zhruba jednu nebo dvě minuty. Korai je nejlepší s basmati rýži a nahrubo nasekanými lístky koriandru.

Shish kebab

Suroviny:

Shish kebab
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 čajová lžička česnekovo-zázvorové pasty
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička curry prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koření garam masala
  • 1 malá cibule nasekaná na kostičky
  • sůl na dochucení
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté pískavice
  • 1 lžička kebabové pasty

Postup:

Rukama důkladně smíchejte všechny ingredience s masem a směs nechte odpočinout v lednici alespoň na šest hodin, aby se všechny chutě a vůně pořádně smísily a rozvinuly.

Běžně se v Indii kebab peče v tandoori peci, ale doma si vystačíte s troubou, kterou předehřejete na 180 stupňů Celsia. Směsí na shish kebab obalte špízy a pečte v troubě, dokud není maso zcela propečené.

Podávejte s raitou z okurky a máty (smíchejte jogurt s oloupanou okurkou a nasekanou mátou a nechte 30 minut chladit v lednici) a svou oblíbenou nakládanou zeleninou.

Kheer

Suroviny:

Kheer
  • 2 litry plnotučného mléka
  • 100 g basmati rýže
  • 3-4 bobkové listy
  • 10-12 plodů kardamonu
  • 3-4 hřebíčky
  • lžička skořice
  • 10-12 lžiček cukru
  • 3-4 čajové lžičky mandlí
  • hrst rozinek a sultánek
  • několik blizen šafránu

Postup:

Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.

Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás