Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

  0:05aktualizováno  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do polévek, dezertů i salátu. Díky intenzivní oranžové barvě s nimi jídla také krásně vypadají.

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami | foto: Profimedia.cz

Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice

podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka

Ingredience:

Salát ze sladkých brambor podle receptu Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
  • 200 g quinoy
  • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
  • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
  • 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
  • 100 g černá cherry rajčata
  • 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
  • 50 g nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

  • 30 ml šťávy z grepu
  • 10 g medu (na doslazení)
  • 30 ml olivového oleje

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.

Krůtí maso zapečené batáty

Ingredience:

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli na kostičky
  • 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
  • 500 g batátů
  • 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
  • 1 polévková lžíce másla
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl, pepř a chilli na dochucení

Postup:

Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.

Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.

Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru

Ingredience:

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 palec zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • smetana
  • sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení

Postup:

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz