Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

  0:05aktualizováno  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí se do polévek, dezertů i salátu. Díky intenzivní oranžové barvě s nimi jídla také krásně vypadají.

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami | foto: Profimedia.cz

Této původně americké rostlině z mexického poloostrova Yucatan se nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech. Na trhu jsou k dostání tři odrůdy. Bílé jsou hodně moučné, sušší a hodí se spíš do těst, chuť žlutých batátů vynikne nejlépe při smažení a červené se hodí k vaření i zapékání. Poslední jmenované za svou výraznou barvu vděčí vysokému obsahu karotenoidů. Díky nim a také díky vysokému obsahu železa, vitaminů A, B, C, E a vlákniny patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Batáty jsou přibližně o polovinu sladší oproti bramborám a o tolik je vyšší i jejich energetická hodnota, jsou přírodním antidepresivem a navíc beta-karoten v nich obsažený (v jednom batátu až 187 % doporučené denní dávky) pro tělo funguje jako jedinečný antioxidant, který působí preventivně proti vzniku některých druhů rakoviny. Slupka je zas důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která je velkým pomocníkem v boji proti obezitě.

Pro přípravu batátů existuje celá řada jak tradičních, tak i exotických receptů. Skvělé jsou v podobě kaše nebo pečené s různými druhy omáček, ale potěší i ve formě hranolek či chipsů.

Salát ze sladkých brambor a kořeněné quinoy a brokolice

podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka

Ingredience:

Salát ze sladkých brambor podle receptu Tomáše Vobořila z restaurace Podolka
  • 800 g sladkých brambor očištěných a nakrájených na cca 1,5 cm velké kostky
  • 200 g quinoy
  • 300 g brokolice rozdělené na malé kousky
  • 200 g kešu rozdrcených na malé kousky
  • 100 g hrášku/hráškových lusků nebo hráškových výhonků
  • 100 g černá cherry rajčata
  • 60 ml olivového oleje/přepuštěného másla
  • 50 g nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky římského kmínu, 1 lžička kurkumy, 1 lžička soli

Na dresink:

  • 30 ml šťávy z grepu
  • 10 g medu (na doslazení)
  • 30 ml olivového oleje

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promícháme s tukem a vložíme na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažíme se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení necháme vychladnout. V menším hrnci uvedeme půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhneme plamen, vhodíme quinou a zlehka vaříme cca 10 minut. Necháme ji zlehka vystydnout. Mezitím si spaříme brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchladíme studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájíme, hrášek vyloupeme z lusků nebo překrájíme mladé lusky na menší kousky a smícháme se všemi tuhými složkami salátu. Šťávu z grepu smícháme s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidáme med. Dresink smícháme se salátem těsně před podáváním.

Krůtí maso zapečené batáty

Ingredience:

Krůtí maso zapečené sladkými bramborami
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého krůtího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli na kostičky
  • 1/2 barevné papriky nakrájené na kostičky
  • 500 g batátů
  • 100 g sýru (mozzarella, gouda aj. podle chuti)
  • 1 polévková lžíce másla
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl, pepř a chilli na dochucení

Postup:

Na velké pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm krůtí maso společně s česnekem nakrájeným na plátky. Po chvíli přidáme cibuli a papriku, dochutíme a opékáme. Pak zalijeme směs vývarem, přidáme rajský protlak, dochutíme solí, pepřem a chilli a zaprášíme moukou. Vše necháme na sporáku probublávat, dokud omáčka v pánvi trochu nezhoustne a zelenina i maso nejsou dostatečně hotové.

Mezitím si uvaříme oloupané a nakrájené sladké brambory ve vodě. Když jsou měkké, slijeme vodu, přidáme máslo a brambory rozmačkáme na kaši, nakonec přidáme i trochu mléka a nastrouhaný sýr pro lepší konzistenci.

Na dno pekáčku nebo zapékací misky dáme směs krůtího masa s veškerou omáčkou z pánve. Maso pak přikryjeme kaší ze sladkých brambor a cca 5 až 10 minut zapékáme v troubě.

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru

Ingredience:

Polévka ze sladkých brambor, mrkve a zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká sladká brambora
  • 2 mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 červená paprika
  • 1 palec zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • smetana
  • sůl, pepř, kajenský pepř na dochucení

Postup:

Rozpálíme oheň a opékáme na něm cibuli, mrkev, papriku, dokud nezměknou. Přidáme sladké brambory, česnek, zázvor, sůl, pepř a chilli, krátce opečeme a zalijeme vývarem. Necháme vařit asi 2 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku rozmixujeme nebo propasírujeme a zjemníme podle chuti smetanou.

Tip: Namísto smetany můžete polévku zajímavě dochutit i přidáním lžíce burákového másla.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.