Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vindaloo a chillibuchta prověří, jestli máte plechovou hubu

  0:54aktualizováno  0:54
I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem, chilli papričky si pomalu nacházejí cestu i k Čechům a Češkám. Stále přibývá klání v pojídání nejpálivějších papriček nebo jídel, ale i obchodů nabízejících pálivé omáčky a další dobroty. Zjišťovali jsme, co je na tom láká.

Vindaloo je vyhlášené červené kari, na které nedají dopustit ve Velké Británii. | foto: Profimedia.cz

„Vzhledem k tomu, že česká kuchyně pálivé přísady moc nezná, tak ani Češi nemají k pálivému nijak zásadní vztah. Většina jídel, která se připravuje v restauracích, je spíše mírně kořeněná než skutečně pálivá. Naštěstí se tento trend pomalu mění a restaurací, kde seženete skutečně pálivou lahůdku, postupně přibývá,“ pochvaluje si změnu kurzu v české kuchyni Ota Hobst, milovník chilli papriček a jeden z organizátorů akce Plechová huba.

Dostaveníčko milovníků chilli

Na té se 17. listopadu sjedou do klubu Futurum milovníci chilli a masochisté z Prahy a okolí, aby se pokusili sníst hned několik neskutečně pálivých pokrmů. Účastníci jsou natolik otrlí, že naposledy skončila ochutnávka u produktu tak pálivého (9 milionů SHU - Scovilleovy jednotky pálivosti), že je považován za nebezpečný. Pro srovnání - známá paprička jalapeňo nedosahuje ani 10 tisíc SHU, nejpálivější chilli současnosti Carolina Reaper má až 2 miliony a pepřový sprej mezi 3 a 6 miliony SHU.

Indické speciality

Patří indická kuchyně k vaší oblíbené? Pak vyrazte do nejbližší restaurace s Raketa.cz a pochutnejte si.

„Plechová Huba není jenom soutěž o největšího šílence, ale také chilli happening, kde budete moci pohovořit s ostatními milovníky o pěstování papriček, můžete si vyměnit recepty, ochutnat něco ze zahrádky, popřípadě nakoupit pálivé dobroty ve všech možných formách od omáček, přes oleje až po džemy,“ dodává Oto Hobst.

Divíte se, proč vlastně někdo něco pálivého jí? Bezpochyby je v tom adrenalin, stejně jako endorfiny, které se mu následně vyplaví v mozku. Navíc na pálivost si postupně zvyknete a vydržíte stále ostřejší jídla. A těšíte se na ně víc a víc.

Chilli má přitom podle odborníků i spoustu pozitivních vlivů na lidské zdraví a v neposlední řadě urychluje spalování tuků. Podle následujících receptů můžete vyzkoušet vyhlášené červené kari vindaloo, proslavené chilli con carne nebo netradiční pálivé buchty podle receptů českých chilli specialistů.

Cupcakes

Podle receptu Carpe Diet

Těsto:

Pálivé cupcakes
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml podmáslí
  • červené potravinářské barvivo (ideálně gelové)
  • 1/2 lžičky octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Krém:

  • 250 g krémového sýru typu Philadelphia
  • lžička vanilkového extraktu
  • 60 gramů prosátého cukru moučka
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • mleté chilli nebo chilli vločky na ozdobu


Postup:

1.Troubu předehřejte na 180 stupňů a nachystejte si 12 košíčků na muffiny.
2. Smíchejte v míse mouku, kypřící prášek, sůl a kakao.
3. Vymíchejte změklé máslo do pěny, přidejte cukr, vejce a vanilkový extrakt tak, aby se vše hezky smíchalo.
4. Smíchejte podmáslí s červeným barvivem.
5. Smíchejte suroviny - střídavě přidávejte napřed směs mouky a dalších sypkých surovin a podmáslí s barvivem tak, abyste končili moukou.
6. Smíchejte ocet s jedlou sodou, rychle zapracujte do těsta a hned rozdělujte do připravených košíčků (košíčky plňte do 3/4).
7. Pečte cca 20 minut, zkontrolujte špejlovým trikem.
8. Na krém vyšleháme všechny ingredience dohromady, smetanu přidáváme postupně až na konec. Tím pak ozdobíme cupcakes podle fantazie.

Chilli con carne

Podle receptu Jamese z ChilliSOS.cz

Chilli con carne podle Jamese z Chilli SOS je docela síla, jeho ostrost závisí...
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 cibule na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 2 plechovky rajčat
  • 3 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička kmínu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lžička oregána
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 20 g tmavé čokolády (čím tmavší, tím lepší)
  • chilli papričky dle chuti
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Postup:

1. Osmahněte v hrnci na oleji cibulku a česnek, vyjměte z hrnce a začněte smažit oba druhy masa. Když je maso zvenku opečené, vraťte cibulku a česnek do hrnce a přidejte rajčata, vývar a koření, podle vlastní chuti pak chilli papričky.
2. Duste 45 minut, pak přidejte červené fazole a více vývaru podle toho, jak hutná je směs. Dochuťte tmavou čokoládou, solí, pepřem, případně svou oblíbenou pálivou omáčkou. Nezapomeňte na spoustu čerstvého koriandru a vařte dalších 15 minut.
3. Podávejte s rýží, tortillami, bramborami nebo opečeným chlebem, nejlépe bude chilli con carne chutnat druhý den po uvaření, kdy se chutě důkladně promísí.

Tip Jamese z ChilliSOS.cz: Dekorační květinu z chilli vyrobíte naříznutím papričky od špičky téměř ke konci (asi 1 cm od stopky) křížem na čtyřech místech (ale můžete i víc, když máte větší papričku). Pak naříznutou papričku vložte do vody s ledem a chvilku nechte v lednici - chilli květ se vám rozvine.

Chillibuchta

podle Carpe Diet

Pálivá buchta
  • 1/2 másla (125 g)
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku krystal cukru
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 1/4 85 % čokolády (na kostičky)
  • chilli sušené či čerstvé dle chuti
  • 4 polévkové lžíce marmelády
  • 2 vejce
  • 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C (pečení z obou stran).
2. Máslo nakrájíme na kostky, dáme do mísy a rozpustíme na vodní lázni (nebo v mikrovlnce), postupně vmícháváme kakao, cukr, kávu a marmeládu. Vznikne hustá kakaová hmota, do které přidáme dvě celá vejce a předem promíchanou směs kypřícího prášku, soli a mouky, pečlivě smícháme a na konec přidáme čokoládu.
3. Formu vyložíme pečícím papírem nebo můžeme vymazat zbylým papírem od másla a vysypat hladkou moukou. Těsto přendáme do formy a rozetřeme, aby bylo všude stejně vysoké, pečeme max. 20 minut s ohledem na vlastní zkušenosti s troubou. Koláč je hotový, když se na špejli po vpichu nelepí těsto.

Vindaloo

Podle receptu Lakyho z Lakyho pálivých omáček

Vindaloo podle Lakyho má taky pořádný říz, co taky čekat od tvůrce Lakyho...
  • 1 kg masa nakrájeného na kostičky (original je jehněčí, ale lze použít i kuřecí, nebo jakékoliv jiné maso)
  • olej (příp. přepuštěné máslo nebo ghí)
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 2 lžíce octa (nejlépe červeného vinného)
  • 10 stroužků česneku
  • 1 palec zázvoru
  • Vindaloo koření směs Spice blend (viz níže)
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 5 ks rozsekané koriandrové natě vč. kořínků
  • 1⁄2 lžíce soli

Spice Blend:

  • libovolné papričky dle uvážení (čerstvé nebo sušené)
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky koriandru semen
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička pískavice semena
  • 1 lžička černých hořčičných semínek
  • 12 hřebíčků
  • 12 ks celé zelené lusky kardamonu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mleté papriky

Postup:

  1. Pokud si vyrábíme sami spice blend, tak všechny ingredience rozmixujme.
  2. Nadrobno nasekanou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, přidáme rozmixovanou směs koření (spice blend) a opražíme ji (jen cca 10 sekund). Na tomto základu zprudka osmažíme maso, necháme chvíli podusit a zalijeme drcenými konzervovanými rajčaty. V případě potřeby podléváme vodou.
  3. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájené brambory a ostatní suroviny a vaříme, dokud není měkké maso i brambory. Podáváme s rýží, chlebem naan a pro zchlazení chuťových buněk s bílým jogurtem a mangovým čatní.


Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...



Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz