Plněná focaccia s mozzarellou a rajčaty
Ingredience:
- 50 g droždí
- 1 lžička cukru
- 250 ml mléka
- 500 g hladká mouka
- 5 sušených rajčat
- 10 oliv bez pecek
- 1 snítka rozmarýnu
- 250 ml olivového oleje + na plech a pokapání
- sůl
- 10 lžic hrubé mořské soli
Na dokončení:
- 150 g husté boloňské omáčky
- 3 rajčata
- 3 mozzarelly
- 12 lístků bazalky
Pracovní postup:
- Droždí rozdrobíme do vlažného oslazeného mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme nakrájená sušená rajčata, olivy a rozmarýn, promícháme a přidáme vzešlý kvásek. Pokud zbylo mléko, přidáme ho spolu s 5 lžícemi oleje a solí. Těsto hněteme minimálně 10 minut, dokud není hladké a pevné.
- Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do misky s vlažnou vodou a těsto několikrát „vymácháme“. Utěrku namočíme do vody pokojové teploty, vyždímáme a kouli těsta do ní zabalíme. Vložíme do mísy a necháme v teple kynout asi 30 minut.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a znovu ho důkladně propracujeme. Rozdělíme na 6 dílů, z každého vytvarujeme vyšší placku a necháme ještě chvíli kynout.
- Pečicí plech vylijeme 200 ml oleje a posypeme mořskou solí. Vložíme placky, prstem do nich uděláme pár důlků, které zakapeme olejem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut dozlatova.
- V kastrůlku ohřejeme boloňskou omáčku a vmícháme na kostičky nakrájená rajčata a natrhané lístky bazalky. Upečené houstičky prokrojíme, na spodní díl rozmažeme vrstvu omáčky, položíme plátky mozzarelly a vložíme zapéct do trouby při 200 °C na 5 min. Zapečené překryjeme horní částí housky.