Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přivolejte léto dobrotami jako od moře: pálivé kari, sirnica a flan

  0:21aktualizováno  0:21
Už se nemůžete dočkat dovolené? Čekání si můžete zpříjemnit jídlem ve stylu oblíbených dovolenkových destinací, ze kterého na vás dýchne pohoda přímořských letovisek. Pro to správné kouzlo si jej vychutnávejte pomalu a nejlépe s přáteli.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie | foto: restaurace U Viléma

Češi jezdí na dovolené po celém světě, ale i ty méně dobrodružné typy mohou na cestu vypravit alespoň své chuťové pohárky. Vyzkoušejte exotické zelené thajské kari, halibuta s netradiční omáčkou z kustovnice čínské, sirnicu jako z Černé Hory a zapečený flan oblíbený ve Španělsku a Itálii. Recepty spojuje přidání chřestu, jehož sezona je právě v plném proudu. Tyto i další chřestové dobroty můžete až do 24. května vyzkoušet v restauracích po celém Česku v rámci šestého ročníku Chřestfestu, který oživuje lehce zašlou slávu zdravé a chutné zeleniny.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie

Podle receptu šéfkuchaře restaurace U Viléma
Ingredience pro 4 osoby
Sirnica:

  • 150 g balkánského sýra
  • 200 g tvarohu (měkký)
  • 2 vajíčka
  • 60 g kukuřičné mouky (hladké)
  • sůl, pepř dle chuti
  • 150 g chřestu (zelený a zlehka povařený)
  • 1 kávová lžička cukru (krupice)
  • olivový olej na vymazání formy
  • citron

Pracovní postup:

Sýr, tvaroh, vajíčka a mouku promícháme. Přidáme nasekaný chřest, trošku soli, pepře a pár kapek citrónové šťávy. Vlijeme do vymaštěné formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 20 až 30 minut.

Pyré z pečené kapie:

  • 100 g pečené loupané kapie
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vinný ocet
  • sůl, pepř dle chuti

Pracovní postup:
Kapie rozmixujeme s olivovým olejem a kapkou vinného octa. Dle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř nalijeme pyré a na něj položíme sirnicu a zdobíme grilovanou slaninou Pancetta, kouskem pečeného zeleného chřestu, případně polníčkem.

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou

Podle receptu šéfkuchaře restaurace Giardino Enoteca con Cucina
Ingredience pro 4 osoby

Flan:

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou
  • 200 g chřestu (100 g zeleného, 100 g bílého)
  • 2 vejce
  • 3 dcl smetany
  • 50 g parmezánu
  • 20 g mouky
  • 20 g másla na vymazání formiček
  • 1 l vody

Omáčka:

  • 80 g gorgonzoly
  • 2 dcl smetany
  • zbylý vývar z chřestu
  • sůl, pepř
  • 4 ks krevet

Pracovní postup:

Očištěný a nakrájený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka (zbylý vývar necháme na omáčku).
Do větší nádoby vložíme všechny ingredience a vychlazený chřest. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí a pepřem. Směs naléváme do máslem vymazaných formiček. Naplněné formičky vložíme na pekáč a pečeme ve vodní lázni, po dobu 30 min na 180°C. Omáčku uděláme rozpuštěním gorgonzoly ve smetaně a zeleninovém vývaru. Teplý upečený flan vyklopíme na talíř, přelijeme omáčkou z gorgonzoly a zdobíme grilovanou krevetou.

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice

podle receptu šéfkuchaře Ada restaurantu v Hotelu Hoffmeister

Ingredience na 4 porce:

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice
  • 720 g filetů halibuta
  • 400 g chřestu zeleného
  • 250 g quinoy
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru řapíkatého
  • 100 g fenyklu
  • 90 g šalotky
  • česnek
  • 50 g kustovnice
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l bílého vína
  • 50 g másla
  • 60 g olivového oleje
  • citron
  • zázvor
  • koriandr
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Očištěný filet naložíme do oleje, koriandru, zázvoru a čerstvě mletého pepře. Ve víně a vývaru povaříme quinou do poloměkka.
Chřest opatrně oloupeme, hlavičky odložíme na stranu a zbytek nakrájíme na plátky, přidáme do kastrolu s nakrájenou mrkví, fenyklem a celerem a asi 5 minut dusíme.
Halibuta zprudka orestujeme ze všech stran asi 6 minut a servírujeme. Do rizota přidáme máslo, zázvor, bylinky, sůl, pepř a před podáváním zakapeme citronem, ozdobit můžeme opečenými hlavičkami chřestu.

Omáčka z kustovnice:

V kastrůlku zpěníme šalotku, zázvor, kustovnici a zalijeme vínem. Dochutíme koriandrem, solí, pepřem a po zredukování na 1/4 zahustíme máslem.

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem

Podle receptu šéfkuchaře Modrý Zub Spálená

Ingredience na 4 porce:

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem, kokosovým mlékem, čerstvou cuketou,...
  • 800 g kuřecího masa (v menších kusech)
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 600 ml kokosového mléka
  • cuketa, kedlubna, hrášek (možno nahradit třeba fazolovými lusky)
  • 25 až 35 bambusových plátku (lze koupit v obchodě v plechovce)
  • 20 kafírových listů
  • 8 stébel citronové trávy
  • 8 plátků galangy
  • 4 hrsti čerstvé thajské bazalky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžičky cukru
  • 4 polévkové lžíce zelené kari pasty
  • čerstvý chřest (nakrájený dle vás, dva až tři stonky)

Pracovní postup:

Na zahřáté pánvi krátce osmahneme kari pastu, až je voňavá, snížíme teplotu, přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vaříme, až se na povrchu vytvoří tenká vrstva tuku z kokosového mléka.
Přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky. Přidáme kedlubnu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře nezačne měnit barvu. Ještě při varu přidáme cuketu, hrášek, bambus a pokračujeme, až je kuře hotové a zelenina křupavá. Nakonec přidáme ještě čerstvý chřest, aby si zachoval všechny živiny, krátce vaříme.
Odstavíme z ohně a vhodíme bazalku, zamícháme, bazalka vše krásně provoní. Kromě vybrané zeleniny můžeme přidat i fazolové lusky. Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.