Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přivolejte léto dobrotami jako od moře: pálivé kari, sirnica a flan

  0:21aktualizováno  0:21
Už se nemůžete dočkat dovolené? Čekání si můžete zpříjemnit jídlem ve stylu oblíbených dovolenkových destinací, ze kterého na vás dýchne pohoda přímořských letovisek. Pro to správné kouzlo si jej vychutnávejte pomalu a nejlépe s přáteli.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie | foto: restaurace U Viléma

Češi jezdí na dovolené po celém světě, ale i ty méně dobrodružné typy mohou na cestu vypravit alespoň své chuťové pohárky. Vyzkoušejte exotické zelené thajské kari, halibuta s netradiční omáčkou z kustovnice čínské, sirnicu jako z Černé Hory a zapečený flan oblíbený ve Španělsku a Itálii. Recepty spojuje přidání chřestu, jehož sezona je právě v plném proudu. Tyto i další chřestové dobroty můžete až do 24. května vyzkoušet v restauracích po celém Česku v rámci šestého ročníku Chřestfestu, který oživuje lehce zašlou slávu zdravé a chutné zeleniny.

Černohorská sirnica se zeleným chřestem a pyré z pečené kapie

Podle receptu šéfkuchaře restaurace U Viléma
Ingredience pro 4 osoby
Sirnica:

  • 150 g balkánského sýra
  • 200 g tvarohu (měkký)
  • 2 vajíčka
  • 60 g kukuřičné mouky (hladké)
  • sůl, pepř dle chuti
  • 150 g chřestu (zelený a zlehka povařený)
  • 1 kávová lžička cukru (krupice)
  • olivový olej na vymazání formy
  • citron

Pracovní postup:

Sýr, tvaroh, vajíčka a mouku promícháme. Přidáme nasekaný chřest, trošku soli, pepře a pár kapek citrónové šťávy. Vlijeme do vymaštěné formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia přibližně 20 až 30 minut.

Pyré z pečené kapie:

  • 100 g pečené loupané kapie
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vinný ocet
  • sůl, pepř dle chuti

Pracovní postup:
Kapie rozmixujeme s olivovým olejem a kapkou vinného octa. Dle chuti osolíme a opepříme.

Na talíř nalijeme pyré a na něj položíme sirnicu a zdobíme grilovanou slaninou Pancetta, kouskem pečeného zeleného chřestu, případně polníčkem.

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou

Podle receptu šéfkuchaře restaurace Giardino Enoteca con Cucina
Ingredience pro 4 osoby

Flan:

Zapečený chřestový flan s přelivem z gorgonzoly s grilovanou krevetou
  • 200 g chřestu (100 g zeleného, 100 g bílého)
  • 2 vejce
  • 3 dcl smetany
  • 50 g parmezánu
  • 20 g mouky
  • 20 g másla na vymazání formiček
  • 1 l vody

Omáčka:

  • 80 g gorgonzoly
  • 2 dcl smetany
  • zbylý vývar z chřestu
  • sůl, pepř
  • 4 ks krevet

Pracovní postup:

Očištěný a nakrájený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka (zbylý vývar necháme na omáčku).
Do větší nádoby vložíme všechny ingredience a vychlazený chřest. Vše rozmixujeme tyčovým mixerem, dochutíme solí a pepřem. Směs naléváme do máslem vymazaných formiček. Naplněné formičky vložíme na pekáč a pečeme ve vodní lázni, po dobu 30 min na 180°C. Omáčku uděláme rozpuštěním gorgonzoly ve smetaně a zeleninovém vývaru. Teplý upečený flan vyklopíme na talíř, přelijeme omáčkou z gorgonzoly a zdobíme grilovanou krevetou.

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice

podle receptu šéfkuchaře Ada restaurantu v Hotelu Hoffmeister

Ingredience na 4 porce:

Halibut s chřestovým rizotem z quinoy a omáčkou z kustovnice
  • 720 g filetů halibuta
  • 400 g chřestu zeleného
  • 250 g quinoy
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru řapíkatého
  • 100 g fenyklu
  • 90 g šalotky
  • česnek
  • 50 g kustovnice
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l bílého vína
  • 50 g másla
  • 60 g olivového oleje
  • citron
  • zázvor
  • koriandr
  • sůl, pepř

Pracovní postup:

Očištěný filet naložíme do oleje, koriandru, zázvoru a čerstvě mletého pepře. Ve víně a vývaru povaříme quinou do poloměkka.
Chřest opatrně oloupeme, hlavičky odložíme na stranu a zbytek nakrájíme na plátky, přidáme do kastrolu s nakrájenou mrkví, fenyklem a celerem a asi 5 minut dusíme.
Halibuta zprudka orestujeme ze všech stran asi 6 minut a servírujeme. Do rizota přidáme máslo, zázvor, bylinky, sůl, pepř a před podáváním zakapeme citronem, ozdobit můžeme opečenými hlavičkami chřestu.

Omáčka z kustovnice:

V kastrůlku zpěníme šalotku, zázvor, kustovnici a zalijeme vínem. Dochutíme koriandrem, solí, pepřem a po zredukování na 1/4 zahustíme máslem.

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem

Podle receptu šéfkuchaře Modrý Zub Spálená

Ingredience na 4 porce:

Thajské pálivé zelené kari s kuřecím masem, kokosovým mlékem, čerstvou cuketou,...
  • 800 g kuřecího masa (v menších kusech)
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 600 ml kokosového mléka
  • cuketa, kedlubna, hrášek (možno nahradit třeba fazolovými lusky)
  • 25 až 35 bambusových plátku (lze koupit v obchodě v plechovce)
  • 20 kafírových listů
  • 8 stébel citronové trávy
  • 8 plátků galangy
  • 4 hrsti čerstvé thajské bazalky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžičky cukru
  • 4 polévkové lžíce zelené kari pasty
  • čerstvý chřest (nakrájený dle vás, dva až tři stonky)

Pracovní postup:

Na zahřáté pánvi krátce osmahneme kari pastu, až je voňavá, snížíme teplotu, přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar. Za stálého míchání pomalu vaříme, až se na povrchu vytvoří tenká vrstva tuku z kokosového mléka.
Přidáme kuřecí maso nakrájené na kousky. Přidáme kedlubnu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře nezačne měnit barvu. Ještě při varu přidáme cuketu, hrášek, bambus a pokračujeme, až je kuře hotové a zelenina křupavá. Nakonec přidáme ještě čerstvý chřest, aby si zachoval všechny živiny, krátce vaříme.
Odstavíme z ohně a vhodíme bazalku, zamícháme, bazalka vše krásně provoní. Kromě vybrané zeleniny můžeme přidat i fazolové lusky. Kari by mělo být husté a voňavé po bazalce.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz