Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

  0:04aktualizováno  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař Jan Punčochář nám proto předvedl recept na kapra na víně, který se bude ke štědrovečerní tabuli skvěle hodit.

Jan Punčochář chystá vánoční menu | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rybí polévka

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Rybí polévka podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
  • kosti, hlava a vnitřnosti z kapra
  • divoké koření
  • kořenová zelenina
  • 2 cibule
  • 2 hřebíčky
  • mouka
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • smažená houstička na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience na rybí polévku
Nejprve orestujeme kořenovou zeleninu.
Pak k ní přidáme jikry a mlíčí.
Vše zaprášíme moukou a přidáme trochu vody.

Zobrazit fotogalerii

  1. Z kapra odstraníme oči a žábry a necháme 20 minut proplachovat pod studenou vodou.
  2. Osolíme, kosti a hlavu vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Zavaříme a sebereme sraženou pěnu.
  3. Přidáme divoké koření, polovinu kořenové zeleniny, jednu cibuli a dva hřebíčky a táhneme (těsně pod bodem varu) a po 32 minutách přidáme vnitřnosti a hřejeme dalších 8 minut. Vývar scedíme, obereme maso a vnitřnosti nakrájíme do vývaru.
  4. Nakrájíme druhou polovinu kořenové zeleniny a cibuli a několikrát zarestujeme na másle. Vždy necháme vyvařit vodu, opět lehce zalijeme vodou a necháme restovat, to opakujeme celkem čtyřikrát.
  5. Přidáme hladkou mouku a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vývarem a 20 minut opět pomalu táhneme.
  6. Vývar ochutíme muškátovým oříškem, česnekem a majoránkou a ozdobíme najemno nakrájenou petrželí. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou houstičku a podáváme k polévce.

Kapr na bílém víně

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Jan Punčochář chystá vánoční menu
  • filet kapra (600 g)
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g červené papriky
  • 80 g másla
  • 50 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 100 g čerstvých hub
  • bílé víno
  • 0,5 dcl smetany
  • tymián
  • olej na opečení

Pracovní postup:

Příprava kapra na víně podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
Kapra nafilírujeme.
Kapra opékáme na másle s bylinkami a česnekem.
Ke kořenové zelenině přidáme houby.

Zobrazit fotogalerii

  1. Filet nafilírujeme (provedeme milimetrové jemné řezy přes kosti, aby se kost mohla konzumovat), osolíme a okmínujeme. Do mouky vmícháme sladkou papriku a kapra na straně kůže obalíme.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou osolenou kořenovou zeleninu, cibuli a houby.
  3. Vše zakápneme bílým vínem a necháme vyvařit a následně zalijeme smetanou. Vložíme zpět kapra a vaříme společně asi pět minut.
  4. Přidáme snítku tymiánu a podáváme. Skvělá příloha ke kaprovi na víně jsou vařené brambory s petrželkou.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

O 10 let mladší: Tragédie v dospívání Petru zničila, chce nový restart

Petra je už dlouhá léta zvyklá na tvrdý život. Starosti se na ni znatelně...

Petra je matkou dvou dětí, které vychovává sama. Hodně pracuje a ještě k tomu si dodělává střední školu, kterou kvůli...

Rodinu trápí rakovina tříleté dcery i plesnivý dům. Teď mají nové bydlení

Rodinu v opraveném domě přivítali příbuzní i kamarádi.

Aby šestičlenná rodina neměla málo starostí se zchátralým domem plným plísní, dostavily se ještě zdravotní potíže dětí...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Anorexii jsem schovávala za vysílení z baletu, říká tanečnice

Megan Brewerová s anorexií bojovala už od střední školy

Megan Brewerovou (22) podezřívali z anorexie mnoho let, ale vždy tvrdila, že je štíhlá kvůli tanci, kterému se věnovala...

Další z rubriky

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Najdete na iDNES.cz