Čtenářský recept: Obyčejné české rohlíky nebo housky

  1:33

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
2.5 - 3 hod

1kg obyčejné hladké mouky
2.5 kávové lžičky sušeného droždí
2.5 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky krystalového cukru
1/4 kávové lžičky drceného kmínu
2 polévkové lžíce octa
0.5 litru vlažného 2% mléka
250-300 ml vlažné vody
100 ml řepkového oleje
asi 125 ml mléka na vlhčení rohlíků
nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
papír na pečení

  1. Zadělání a vypracování těsta

Nejdříve si připravte mouku. Pokud ji skladujete v chladnu, odmeřte ji a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Je to důležité, protože těsto zadělané z chladné mouky špatně kyne. Mouku dejte do mísy, pridejte sušené (!) kvasnice, sůl, drcený kmín a cukr. Dobře vařečkou promíchejte, alespoň 1 - 2 minuty!
Smíchejte olej a mléko (vlažné!) dohromady a pomalu za stálého promíchávání přidávejte do mouky. Pak přidejte vlažnou vodu smíchanou s octem (ocet příznivě ovlivňuje tažnost těsta a růst kvasnic). Trochu promíchejte, aby se všechna tekutina vsákla do mouky.
Na pomoučněný vál vysypte obsah mísy. Je to zatim hrudkovité měkké těsto, které nyní musíte vypracovat.
Oběma rukama je zaděláváme, stále překládáme, obracíme a vytlačujeme jej dlaněmi. Tímto způsobem do těsta vpravujeme potřebný vzduch. Pracujte nejméně 5-8 minut! Těsto bude vláčné, hladké a nebude se chytat válu.

2. Kynutí těsta

Vypracované těsto vložíme zpět do mísy vysypané moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout asi 1 hodinu. Doporucuji vložit mísu s těstem do ještě nevyhřáté trouby. Pokud máte plynový sporák, je to idealní, neboť plamínek vyhřívá troubu na perfektní teplotu pro kynutí. Ale stačí vykynutí při pokojové teplotě na místě, kde nedochází k proudění studeného vzduchu.
Těsto by mělo pri správném vykynutí zvětšit svůj objem asi 2x.
Pokud vidíte, že těsto kyne pomaleji, dejte jej na teplejší místo!

3. Kolik rohlíků a jak velké?

Vykynuté těsto musíte rozdělit podle toho jak velké a kolik rohlíků chcete mít.
Těsto, které po zadělání dle uvedeného receptu bude asi o hmotnosti 2100 gramů můžete rozdělit několika způsoby:

Velké rohlíky 130g - 16ks:
těsto rozdělit na 4 díly, z každého dílu vyválet placku a tu tozdělit na 4 díly.

Normální velikost 85g - 24ks rohlíků:
těsto rozdělit na 4 díly, a placku rozdělit na 6 dilů.

Malé rohlíky 55g - 36ks:
těsto rozdělit na 6 dílů, a placku rozdělit na 6 dilů.

Lahůdkové rohlíčky 40g - 48ks:
těsto rozdělit na 8 dílů, a placku rozdělit na 6 dilů.

Dělení těsta můžete udělat i podle sebe, podle toho jakou velikost rohlíků máte oblíbenou. Já osobně mám raději rohlíky malé asi 50-55g.

4. Tvarování rohlíků

Díl těsta upravite do kulatého bochánku který vyválíte válečkem pokud možno do tvaru kulaté placky asi o průměru 25 cm, rozkrájíte rádlem nebo nožem na potřebný počet dílů.
Trojúhelník ještě protáhneme válečkem aby byl měl asi dvojnásobnou výšku. Potřeme celý trojúhelník mlékem a svineme od základny k vrcholu. Oběma rukama rolujeme několikrát tak, aby se těsto dobře spojilo a špičky rohlíku aby byly uzavřené. Trochu jen ohneme do podkůvky a vložíme na plech.
Plech před tím pokryjte pečícím papírem!

5. Kynutí a úprava rohlíků

Na pečící plech se vejde 12 malých rohlíků. Rohlíky pěkně potřete mlékem a dejte asi půl hodiny na teplé místo kynout.

Po vykynutí je znova potřete mlékem a posypte podle chuti hrubou solí, kmínem nebo nemletým mákem!

Nepoužívejte k potírání rohlíků rozšlehané vejce, nebo bílek! Rohlíky by dostaly "buchtovou" chuť.

6. Pečení rohlíků

Předehřejte troubu na asi 195°C.

Vložte plech s rohlíky do střední polohy v troubě. Doporučuji vložit na spodní rošt hliníkovou folii (plech), který sníží pečení zespoda, takže nedojde k připálení pečiva.
Rohlíky pečte 18-22 minut, podle toho chcete-li mít rohlíky světlejší či více vypečené.

Každá trouba peče trochu jinak, tak je nejlépe první várku více sledovat a dobu pečení upravit podle prvního výsledku.

Po upečení rohlíky necháme trochu schladnout a pak sundáme z plechu a podávame vlažné.
Je vhodne rohliky po vyjmuti z trouby zvlhcit vodou z rozprasovace. Dudou se lesknout a zachovaji si chrupavou kurcicku.

Můžete je také zamrazit, pokud nějaké zbydou, ale o tom vážně pochybuji...

Správně upečený český rohlík by měl vypadat asi tak jako na obrázku.
Ze stejného těsta mužete upéci i housky, pletené ze tří pramenů. Při pletení housek vytvořte tři stejné válečky těsta uprostřed trochu silnější. Začněte pletením od středu, dokončete jeden konec, otočte a upleťte dhuhý konec. Houska bude mít pěkný oválný tvar. Vlhčete je mlékem, stejně jako rohlíky!

Upečete je takové jako na obrázku hned a nebo až podruhé, ale věrte mi, že všechny do jednoho sníte a pochutnáte si!

Autor:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...