Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

  0:35aktualizováno  0:35
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa v listovém těstě až po salát z pečeného kuřete, jablek a hrušek.

Anglická hovězí pečeně | foto: Hellmann's

Anglická slavnostní pečeně

Ingredience na 8 porcí:

  • 1kg hovězí roštěnec (nízký)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • Snítka tymiánu
  • Snítka rozmarýnu
  • Čerstvě drcený pepř
  • Sůl
  • Tatarská omáčka k podávání

Na šťávu:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce divokých brusinek
  • Sůl, pepř na dochucení

Pracovní postup:

  1. Roštěnec opláchneme, osušíme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinami a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.
  2. Roštěnec zprudka orestujeme na pánvi se 2 lžícemi oleje ze všech stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím).
  3. Vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě (na 190°C) 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení vyjmeme z trouby, přikryjeme alobalem nebo poklicí a necháme cca 15 na teplém místě (do 50°C odpočinout).
  4. Krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou (v omáčníku) a tatarskou omáčkou.
  5. Šťávu připravíme tak, že smícháme 2 lžíce změklého másla s 1 zarovnanou čajovou lžičkou hladké mouky. Výpek z masa zahřejeme na sporáku, přilijeme 1 dcl vody, 3 lžíce divokých brusinek, uvedeme k varu a vmícháme moučné máslo. Pozvolna necháme provařovat cca 5-10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Losos v listovém těstě

Ingredience na 4 porce:

Losos v listovém těstě
  • 500 g filetu z lososa
  • 2 rozválená listová těsta (2x300g)
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř

Náplň:

  • 1 velká šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 pórek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • Sůl, pepř

K servírování:

  • opečené brambory
  • tatarská omáčka

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C. Špenát omyjeme a zbavíme písku.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo. Šalotku s česnekem zbavíme slupky, nakrájíme na drobno a necháme na másle zpěnit. Pórek nakrájíme na kolečka a přidáme s omytým špenátem na pánev a necháme ho lehce zavadnout. Osolíme, opepříme a zakápneme lehce citronem. Smícháme s šalotkou a česnekem, dáme bokem a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem, na který rozložíme již rozválené jedno listové těsto.
  4. Vychladlý špenát vymačkáme a zbavíme přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložíme do středu listového těsta.
  5. Filet z lososa nožem zarovnáme tak, abychom z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolíme, opepříme a položíme na špenát.
  6. Vejce rozšleháme v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažeme okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalíme a položíme na lososa. Okraje dobře zarovnáme a přitlačením vidličky spojíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem a zbytek pomažeme zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízneme.
  7. Lososa v listovém těstě vložíme do trouby a pečeme 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.

Koktejl z pečeného kuřecího masa s jablky a hruškami

Ingredience na 4 porce:

Koktejl z pečeného kuřete s jablky a hruškami
  • 2 upečená kuřecí stehna
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 4 kumquaty (malé citrusové ovoce s výraznou sladkou chutí)
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 1 malý baby římský salát
  • Sůl

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na nudličky, jablko i hrušku také. Kumquaty na osminky. Maso i jablko smícháme s majonézou a lehce osolíme.
  2. Na mísu naaranžujeme lístky salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme osminkami kumquatů, několika noky majonézy, posypeme mandlemi a zlehka opepříme.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz