Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

  0:35aktualizováno  0:35
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa v listovém těstě až po salát z pečeného kuřete, jablek a hrušek.

Anglická hovězí pečeně | foto: Hellmann's

Anglická slavnostní pečeně

Ingredience na 8 porcí:

  • 1kg hovězí roštěnec (nízký)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • Snítka tymiánu
  • Snítka rozmarýnu
  • Čerstvě drcený pepř
  • Sůl
  • Tatarská omáčka k podávání

Na šťávu:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce divokých brusinek
  • Sůl, pepř na dochucení

Pracovní postup:

  1. Roštěnec opláchneme, osušíme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinami a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.
  2. Roštěnec zprudka orestujeme na pánvi se 2 lžícemi oleje ze všech stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím).
  3. Vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě (na 190°C) 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení vyjmeme z trouby, přikryjeme alobalem nebo poklicí a necháme cca 15 na teplém místě (do 50°C odpočinout).
  4. Krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou (v omáčníku) a tatarskou omáčkou.
  5. Šťávu připravíme tak, že smícháme 2 lžíce změklého másla s 1 zarovnanou čajovou lžičkou hladké mouky. Výpek z masa zahřejeme na sporáku, přilijeme 1 dcl vody, 3 lžíce divokých brusinek, uvedeme k varu a vmícháme moučné máslo. Pozvolna necháme provařovat cca 5-10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Losos v listovém těstě

Ingredience na 4 porce:

Losos v listovém těstě
  • 500 g filetu z lososa
  • 2 rozválená listová těsta (2x300g)
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř

Náplň:

  • 1 velká šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 pórek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • Sůl, pepř

K servírování:

  • opečené brambory
  • tatarská omáčka

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C. Špenát omyjeme a zbavíme písku.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo. Šalotku s česnekem zbavíme slupky, nakrájíme na drobno a necháme na másle zpěnit. Pórek nakrájíme na kolečka a přidáme s omytým špenátem na pánev a necháme ho lehce zavadnout. Osolíme, opepříme a zakápneme lehce citronem. Smícháme s šalotkou a česnekem, dáme bokem a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem, na který rozložíme již rozválené jedno listové těsto.
  4. Vychladlý špenát vymačkáme a zbavíme přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložíme do středu listového těsta.
  5. Filet z lososa nožem zarovnáme tak, abychom z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolíme, opepříme a položíme na špenát.
  6. Vejce rozšleháme v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažeme okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalíme a položíme na lososa. Okraje dobře zarovnáme a přitlačením vidličky spojíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem a zbytek pomažeme zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízneme.
  7. Lososa v listovém těstě vložíme do trouby a pečeme 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.

Koktejl z pečeného kuřecího masa s jablky a hruškami

Ingredience na 4 porce:

Koktejl z pečeného kuřete s jablky a hruškami
  • 2 upečená kuřecí stehna
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 4 kumquaty (malé citrusové ovoce s výraznou sladkou chutí)
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 1 malý baby římský salát
  • Sůl

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na nudličky, jablko i hrušku také. Kumquaty na osminky. Maso i jablko smícháme s majonézou a lehce osolíme.
  2. Na mísu naaranžujeme lístky salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme osminkami kumquatů, několika noky majonézy, posypeme mandlemi a zlehka opepříme.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.