Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

  0:35aktualizováno  0:35
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa v listovém těstě až po salát z pečeného kuřete, jablek a hrušek.

Anglická hovězí pečeně | foto: Hellmann's

Anglická slavnostní pečeně

Ingredience na 8 porcí:

  • 1kg hovězí roštěnec (nízký)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • Snítka tymiánu
  • Snítka rozmarýnu
  • Čerstvě drcený pepř
  • Sůl
  • Tatarská omáčka k podávání

Na šťávu:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce divokých brusinek
  • Sůl, pepř na dochucení

Pracovní postup:

  1. Roštěnec opláchneme, osušíme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinami a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.
  2. Roštěnec zprudka orestujeme na pánvi se 2 lžícemi oleje ze všech stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím).
  3. Vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě (na 190°C) 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení vyjmeme z trouby, přikryjeme alobalem nebo poklicí a necháme cca 15 na teplém místě (do 50°C odpočinout).
  4. Krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou (v omáčníku) a tatarskou omáčkou.
  5. Šťávu připravíme tak, že smícháme 2 lžíce změklého másla s 1 zarovnanou čajovou lžičkou hladké mouky. Výpek z masa zahřejeme na sporáku, přilijeme 1 dcl vody, 3 lžíce divokých brusinek, uvedeme k varu a vmícháme moučné máslo. Pozvolna necháme provařovat cca 5-10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Losos v listovém těstě

Ingredience na 4 porce:

Losos v listovém těstě
  • 500 g filetu z lososa
  • 2 rozválená listová těsta (2x300g)
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř

Náplň:

  • 1 velká šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 pórek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • Sůl, pepř

K servírování:

  • opečené brambory
  • tatarská omáčka

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C. Špenát omyjeme a zbavíme písku.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo. Šalotku s česnekem zbavíme slupky, nakrájíme na drobno a necháme na másle zpěnit. Pórek nakrájíme na kolečka a přidáme s omytým špenátem na pánev a necháme ho lehce zavadnout. Osolíme, opepříme a zakápneme lehce citronem. Smícháme s šalotkou a česnekem, dáme bokem a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem, na který rozložíme již rozválené jedno listové těsto.
  4. Vychladlý špenát vymačkáme a zbavíme přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložíme do středu listového těsta.
  5. Filet z lososa nožem zarovnáme tak, abychom z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolíme, opepříme a položíme na špenát.
  6. Vejce rozšleháme v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažeme okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalíme a položíme na lososa. Okraje dobře zarovnáme a přitlačením vidličky spojíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem a zbytek pomažeme zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízneme.
  7. Lososa v listovém těstě vložíme do trouby a pečeme 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.

Koktejl z pečeného kuřecího masa s jablky a hruškami

Ingredience na 4 porce:

Koktejl z pečeného kuřete s jablky a hruškami
  • 2 upečená kuřecí stehna
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 4 kumquaty (malé citrusové ovoce s výraznou sladkou chutí)
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 1 malý baby římský salát
  • Sůl

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na nudličky, jablko i hrušku také. Kumquaty na osminky. Maso i jablko smícháme s majonézou a lehce osolíme.
  2. Na mísu naaranžujeme lístky salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme osminkami kumquatů, několika noky majonézy, posypeme mandlemi a zlehka opepříme.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz