Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

  0:03aktualizováno  0:03
Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se recepty předních českých kuchařů, kteří prodávají tento týden své polévky v rámci charitativní akce Polívková smršť na pražském Andělu.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum | foto: Profimedia.cz

Na pěší zóně na pražském Andělu se kromě vyhlášených kuchařů můžete setkat i doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a populárními foodie moderátorkami Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou (polévky podle jejich chuti najdete zde). Výtěžek z benefiční gurmánské akce Polívková smršť jde na podporu Centra moderní rehabilitace Ergo Aktiv, které pomáhá lidem, jež prodělali mozkovou mrtvici nebo jiné poškození mozku a musí se potýkat s následky této nemoci při návratu do běžného života a do zaměstnání.

Mrkvový krém s koriandrem

podle receptu Jan Wiesnera, šéfkuchaře Hotelu Marriott

Ingredience:

Mrkový krém se zázvorem a koriandrem
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 1 petržel
  • 7 mrkví
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • chilli paprička
  • 1lžíce čerstvého koriandru

Postup:

Olej rozpalte v polévkovém hrnci, pak na něm do růžova osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kostičky brambory, petržele i mrkve a chvíli opékejte. Zalijte asi dvěma litry vody a vařte zhruba 10 minut. Přidejte kousek nastrouhaného zázvoru, chili papričky a koriandr a 5 minut vařte. Poté rozmixujte, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené koriandrem.

Staročeská zelňačka z uzených žeber

podle Zbyňka Ženíška, zástupce šéfkuchaře TOP hotelu Praha

Ingredience:

Staročeská zelňačka z uzených žeber
  • 0,5 kg uzených žeber
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky mleté
  • 1 lžička kmínu
  • 1 klobása (může být maďarská pro větší říz)
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • divoké koření (černý pepř, jalovec, nové koření, bobkový list, příp. zázvor)
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl a cukr na dochucení
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

Uvaříme žebra pomalu do měkka, čímž vznikne uzený vývar. Cibuli nakrájíme a necháme na trošce másla zesklovatět. Zaprášíme sladkou maďarskou paprikou, přidáme kmín, klobásku nakrájenou na plátky a orestujeme. Poté zalijeme vývarem z uzených žeber.
Zvlášť v hrnci s menším množstvím vody si svaříme divoké koření a pak slejeme vývar přes cedník do polévky. Zelí překrájíme na menší kusy, vložíme do polévky a vaříme do měkka. Žebra obereme, maso pokrájíme a vložíme do polévky.
Připravíme si máslovou jíšku, zahustíme jí polévku, dochutíme solí, cukrem a navrch dáme lžičku zakysané smetany.

Thajská kuřecí polévka Tom Yum

podle receptu Patrik Šándora, šéfkuchaře Umami Sushi

Ingredience:

Thajská kuřecí polévka Tom Yum
  • 0,5 g kuřecích prsou
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml kokosového mléka
  • skleněné nudle
  • 1 ks citrónové trávy
  • 3 až 4 limetové listy
  • 100 g zázvoru
  • chilli paprička
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • cukr
  • limetová šťáva
  • koriandr

Postup:

Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na 5cm větší kusy, kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor, jednu chilli papričku a dochuťte třem lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit.
Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili po dobu tří až pěti minut zvlášť v hrnci. Na závěr ozdobíme lístky koriandru.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz