Polévka z červené čočky

aktualizováno 
Polévka z červené čočky je oblíbená v Indii. Polévkotvorné role se zhostí stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Červená čočka je však křehčí a vaření trvá jen pár minut.

Polévka z červené čočky | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 200 g červené čočky, například Biolinie (500 g zhruba za 37 Kč, i v supermarketech)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • špetka mletého koriandru

Na ozdobu a dochucení:

  • nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jiná bylinka
  • sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trocha šťávy na dochucení

Postup:

1. Na oleji v hrnci osmahneme cibulku a mletý koriandr. Vsypeme propláchnutou čočku a zalijeme ji vodou nebo vývarem.

2. Uvedeme do varu, pak plamen stáhneme a vše asi čtvrthodinku povaříme. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochutíme, ozdobíme zelenými lístky a proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Autoři:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?

Ilustrační snímek

Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz