Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na talířku: palačinky s jahodami s trochou zdravé mouky

  0:30aktualizováno  0:30
Palačinky mají u dětí vždy úspěch. A aby byly také výživově poladěné, část bílé mouky vyměňte za pohankovou a palačinky naplňte jahodami.

Palačinky s jahodami | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 4 porce:

Chcete víc?

Více receptů na dobroty z jahod najdete tady.

Koláč s jahodami
  • 150 g bílé pšeničné mouky
  • 150 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • javorový sirup
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • asi 600 ml plnotučného mléka
  • asi 500 g jahod
  • 2 - 3 lžíce vysokotučné smetany
  • jogurt

Postup:

1. Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky.

2. Přidáme vejce, 2 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odležet.

4. Jahody zbavíme stopek. Polovinu jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.

5. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce promixujeme, směs nemusí být úplně hladká.

6. Těsto před smažením ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým olejem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme. 

7. Palačinku otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany.

8. Palačinky plníme jogurtem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.

Další recepty nejen pro děti najdete na stránkách pořadu Na talířku na Playtvak.cz.

Autoři:




Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.