Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na talířku: palačinky s jahodami s trochou zdravé mouky

  0:30aktualizováno  0:30
Palačinky mají u dětí vždy úspěch. A aby byly také výživově poladěné, část bílé mouky vyměňte za pohankovou a palačinky naplňte jahodami.

Palačinky s jahodami | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 4 porce:

Chcete víc?

Více receptů na dobroty z jahod najdete tady.

Koláč s jahodami
  • 150 g bílé pšeničné mouky
  • 150 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • javorový sirup
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • asi 600 ml plnotučného mléka
  • asi 500 g jahod
  • 2 - 3 lžíce vysokotučné smetany
  • jogurt

Postup:

1. Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky.

2. Přidáme vejce, 2 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odležet.

4. Jahody zbavíme stopek. Polovinu jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky.

5. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce promixujeme, směs nemusí být úplně hladká.

6. Těsto před smažením ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým olejem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme. 

7. Palačinku otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany.

8. Palačinky plníme jogurtem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.

Další recepty nejen pro děti najdete na stránkách pořadu Na talířku na Playtvak.cz.

Autoři:




Nejčtenější

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.