Štrúdl z tvarohového těsta s jablky
Ingredience na dva záviny:
- 450 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g hery
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- strouhanka
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr
- Na náplň:
- 600 g jablek
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- rozinky a vlašské ořechy podle chuti
Pracovní postup:
- Na pracovní desku odvážíme hladkou mouku, přidáme heru (tu nakrájíme na kostičky), měkký tvaroh, vanilkový cukr a špetku soli. Rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme na půl hodiny do chladničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky, nebo nakrájíme na menší kousky. V míse je promícháme s cukrem, mletou skořicí, rozinkami a ořechy.
- Těsto vyjmeme z chladničky, rozdělíme na poloviny a na pomoučené pracovní desce postupně vyválíme, posypeme trochou strouhanky, přidáme polovinu jablečné směsi (předtím z ní vyždímejte přebytečnou tekutinu) a zavineme.
- Záviny klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme na několika místech vidličkou.
- Pečeme asi 45 minut dozlatova.
- Necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.