Suroviny na 1 koláč:
- 210 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- 1 kg meruněk
- 3 lžíce krupicového cukru
Postup:
1. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. V malém množství oslazené vody je podusíme, pak scedíme a necháme odkapat.
2. Mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, máslo, žloutek a vodu rychle zpracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu asi hodinu odležet.
3. Z těsta vyválíme kolo o průměru 30 cm, vložíme do koláčové formy a převislé okraje odkrojíme.
4. Troubu nastavíme na 170°C. Těsto na dně formy propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut předpéct. Pak ho poklademe dobře odkapanými meruňkami a pečeme dalších 25 až 30 minut.