Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si irský sladký chlebíček a ozdobte ho zmrzlinou z Guinnesse

  0:55aktualizováno  0:55
Dali byste si něco na zub? Vyzkoušejte skvělý irský chlebíček, což je vláčnější příbuzný známého biskupského chlebíčku. Skvělý čepec mu dodá zmrzlina z typicky irského piva Guinness. Recepty nám prozradil šéfkuchař vyhlášené irské restaurace James Joyce Pub na pražském Starém Městě.

James Joyce pivní menu pro OnaDnes.cz | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Irský sladký chlebíček Tea Barmbrack

Potřebujeme:

  • 110 g sultánek
  • 110 g rozinek
  • 110 g kandovaného ovoce
  • 50 g višní
  • 300 ml černého čaje
  • 1 vejce
  • 175 g třtinového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • špetku soli
  • lžičku koření mixed spice
  • kůra z 1 citronu
  1. Rozinky, sultánky, ovoce, višně a na jemno nakrájenou citronovou kůru vložíme do mísy a zalijeme horkým čajem. Necháme alespoň šest hodin odpočinout.
  2. Do směsi přidáme vejce, mixed spice, cukr, mouku, kypřící prášek, špetku soli, dobře promícháme a pečeme ve vymazané formě na chléb 12,5 × 20 centimetrů přibližně hodinu a půl při 175 stupních Celsia. Vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou a guinnessovou zmrzlinou.

Tip šéfkuchaře James Joyce Pub:

Koření mixed spice seženete v Marks and Spencer, ale můžete si ho namíchat i sami doma. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce mletého nového koření
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku

Zmrzlina z piva Guinness

Potřebujeme:

  • 1 l smetany 33 %
  • 0,5 l piva Guinness
  • špetku soli
  • vanilkový lusk
  • 8 žloutků
  • 225 g cukru
  1. Do rendlíku nalijeme 0,6 l smetany, 175 g cukru, přidáme rozříznutý vanilkový lusk a zahříváme na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Pivo Guinness svaříme na polovinu.
  3. V misce dobře vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a pomalu je vmícháme do horké smetany. Neustále mícháme na mírném plameni, až směs zhoustne. Směs přecedíme a přidáme zbylou smetanu a svařený Guinness.
  4. Směs vychladíme, přelijeme do zmrzlinovače a postupujeme podle pokynů výrobce. Pokud nemáte zmrzlinovač, je nutné zmrzlinu několikrát vytáhnout z mrazáku a promíchat, aby se narušily vznikající krystalky.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.