Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí na víně s restovanými žampiony a cibulkou

  0:36aktualizováno  0:36
Někteří kuchaři nedají dopustit na přípravu ve stylu „dlouze taženého masa“, čímž myslí několikahodinové pečení či vaření za nižších teplot. Jiní vám doporučí tlakový hrnec, ve kterém máte hovězí hotové za 45 minut. Záleží jen na vás, jakou cestu k hovězímu na víně zvolíte vy sami.

Hovězí na víně | foto: Playtvak.cz

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme misku kořenové zeleniny (celer, petržel a mrkev), cibuli a vše opražíme.

Pak postupně vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, důkladně osolíme a přiměřeně opepříme. Maso půl hodiny dusíme ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří voda a nezůstane jen maso a tuk.

V téhle fázi přimícháme půldruhé lžíce rajského protlaku, krátce orestujeme a zalijeme tak decilitrem červeného vína. „Důležité je, aby se víno úplně vyvařilo,“ radí šéfkuchař Radek Šubrt.

Přidáme bobkový list, dvě kuličky nového koření a tři kuličky pepře. Přilijeme trochu vody a přiklopíme. V takovém hrnci máme maso hotové za 45 minut, pokud zvolíme postup delší (záleží na teplotě), počítejme alespoň dvě hodiny.

Jako přílohu si k masu uvaříme sypkou rýži. Na oleji osmahneme cibulku, nasypeme rýži a krátce opražíme. „Tak, aby vám zrno pálilo do ruky, aby se škrob zatáhl,“ radí Šubrt.
Poté zalijeme vodou. Na jedno množství rýže dáme jeden a půlkrát tolik vody a pozvolna duste, než se tekutina vyvaří.

Mezitím si na oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme nakládané cibulky, sůl, pepř a úplně nakonec, aby neztratila barvu, plochou nasekanou petržel.

Maso se šťávou naservírujeme na talíř, navrch dáme žampiony s cibulkou a jako přílohu naaranžujeme rýži.

Autor:



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...



Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Arome.cz Říká se, že každé barvě očí sluší určité odstíny. Kéž by to bylo tak jednoduché. Modroočky, hnědoočky a majitelky očí ze...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz