Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hovězí na víně s restovanými žampiony a cibulkou

  0:36aktualizováno  0:36
Někteří kuchaři nedají dopustit na přípravu ve stylu „dlouze taženého masa“, čímž myslí několikahodinové pečení či vaření za nižších teplot. Jiní vám doporučí tlakový hrnec, ve kterém máte hovězí hotové za 45 minut. Záleží jen na vás, jakou cestu k hovězímu na víně zvolíte vy sami.

Hovězí na víně | foto: Playtvak.cz

Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme misku kořenové zeleniny (celer, petržel a mrkev), cibuli a vše opražíme.

Pak postupně vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, důkladně osolíme a přiměřeně opepříme. Maso půl hodiny dusíme ve vlastní šťávě, dokud se nevyvaří voda a nezůstane jen maso a tuk.

V téhle fázi přimícháme půldruhé lžíce rajského protlaku, krátce orestujeme a zalijeme tak decilitrem červeného vína. „Důležité je, aby se víno úplně vyvařilo,“ radí šéfkuchař Radek Šubrt.

Přidáme bobkový list, dvě kuličky nového koření a tři kuličky pepře. Přilijeme trochu vody a přiklopíme. V takovém hrnci máme maso hotové za 45 minut, pokud zvolíme postup delší (záleží na teplotě), počítejme alespoň dvě hodiny.

Jako přílohu si k masu uvaříme sypkou rýži. Na oleji osmahneme cibulku, nasypeme rýži a krátce opražíme. „Tak, aby vám zrno pálilo do ruky, aby se škrob zatáhl,“ radí Šubrt.
Poté zalijeme vodou. Na jedno množství rýže dáme jeden a půlkrát tolik vody a pozvolna duste, než se tekutina vyvaří.

Mezitím si na oleji orestujeme pokrájené žampiony, přidáme nakládané cibulky, sůl, pepř a úplně nakonec, aby neztratila barvu, plochou nasekanou petržel.

Maso se šťávou naservírujeme na talíř, navrch dáme žampiony s cibulkou a jako přílohu naaranžujeme rýži.

Autor:




Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.