Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Housky z pšeničného kvásku

  1:33aktualizováno  1:33

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
4,5 hod

Množství
12

150 g pšeničného kvásku
500 g hladké pšeničné mouky (vyzkoušenou mám s úspěchem i kombinaci pšenice s 200 g špaldy)
150 g celozrnné pšeničné mouky
10-12 g soli
280 - 300 g vody (přidávejte vodu postupně, uvidíte, co bude vaše mouka potřebovat)
2 lžíce olivového oleje (klidně dejte i slunečnici nebo řepku)
1 vejce
mák nebo jiná semínka na posypání

Kvásek, mouky, sůl a olej smíchám v míse od robotu a přileju 250 g vody, začnu s hnětením a vodu postupně dolévám tak, aby vzniklo sice celkem tuhé, ale ne lepivé těsto. Pomocí robotu hnětu asi 10 minut a pak trošku prohnětu ručně, s těstem se dobře pracuje. Nechám kynout v míse v pokojové teplotě alespoň 2 hodinky, ale klidně i 3.

Pak těsto rozdělím na 2 části, z každé udělám váleček a z válečku krájím plátky, které rozdělím na 3 díly a z každého dílu ušoulám 3 prameny. Prameny stiskem k sobě spojím a pletu klasicky jako cop, na konci zase prameny přitisknu k sobě.

Housky vyjdou na 2 plechy, vykládám pečícím papírem, abych si usnadnila mytí, ale obejdete se i bez něj. Na plechu následuje další kynutí, řekněme hodinku. Poté potřu housky vajíčkem a posypu semínky máku, sezamu nebo třeba lnu a dám do rozpálené trouby na 220 stupňů. Troubu vystříkám vodou (rozprašovačem na kytky) a zapařování 2x zopakuju cca po 30 sekundách až minutě. S délkou pečení se řídím podle barvy, ale odhaduju to na 15 minout. Nechám vyhladnout na mřížce a někdy uždibuju ještě teplé, protože znáte to: "pekař peče housky, uždibuje kousky, pekařka mu pomáhá, uždibují oba dva".

Autor:




Nejčtenější

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zezelenají mi vlasy? Přírodní barvy jsou šetrnější, ale musíte si je otestovat
Zezelenají mi vlasy? Přírodní barvy jsou šetrnější, ale musíte si je otestovat

Taky vás při barvení odrovná ten chemický zápach? Možná je na čase zvážit přírodní alternativu. Barvení vlasů přírodní n... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.