Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozvěte přátele na houbové hody, uvařte podle šéfkuchaře z Krkonoš

  0:41aktualizováno  0:41
Čas hub je tu a kdo je má rád nejen v lese, ale i na talíři, určitě nepohrdne klasickou smaženicí, taštičkami plněnými houbami, nebo vepřovou panenkou ve slanině podávanou s houbovou omáčkou. "Pozvěte přátele na oběd," říká Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a nabízí rozpis hned pro deset gurmánů.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. | foto: Archiv hotelu Horizont

Bramborové taštičky plněné houbami

Recept na 10 porcí

Bramborové taštičky plněné houbami podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu...

Potřebujete:
1 200 g vařených brambor ve slupce (oloupaných a vychladlých) 
2 vejce
300 g hrubé mouky
150 g krupice
15 g soli
450 g čerstvých hub
300 g cibule
3 g kmínu
3 g mletého pepře
200 g másla

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky.

2. Do středu vkládáme vychladlou směs na másle a třetině cibule orestovaných hub s kořením, přeložíme a utvoříme taštičky, které vkládáme do vařicí vody a vaříme 7-10 minut.

3. Dohlížíme na to, aby se nepřichytily na dno nádoby.

4. Hotové vyjmeme a klademe na talíř, přeléváme restovanou cibulkou se zbytkem hub.

5. Podáváme z červeným dušeným zelím.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou

Recept na 10 porcí

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího...

Potřebujete: 

1500 g vepřové panenky
400 ml smetany ke šlehání 
300 g lahůdkové slaniny
100 g másla
400 g čerstvých hub
10 g soli
3 g mletého pepře
100 ml oleje

Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů.

2. Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem.

3. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem.

4. Na střed talíře dáme hříbkovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.

5. Podáváme se žemlovým knedlíkem.

Smaženice z čerstvých hub

Recept pro 4 osoby

Houbová smaženice podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod...

Potřebujete:

450 g čerstvých hub
100 g cibule
8 vajec
5 g soli
2 g kmínu
2 g mletého pepře
80 g oleje, másla nebo sádla

Postup:

1. Na pánev si dáme tuk. Očištěné a nakrájené čerstvé houby (použijte ideálně smrkový hřib, ale i směs - žampiony, smrkový hřib a růžovka) lehce orestujeme na tuku, přidáme na jemno krájenou cibuli a restujeme s houbami asi tak dvě tři minutky. Pozor nepřepálit cibulku, měla by nám maximálně zesklovatět. Raději použijte lahůdkovou cibulku, která je chutnější.

2. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a přidáme kmín.

3. Jakmile smaženice začíná houstnout, ihned sundáme z ohně a klademe na talíř, můžeme jemně zakápnou lanýžovým olejem a posypat čerstvou pažitkou.

4. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb, někdo má rád i tousty.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz