Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévka gazpacho

  0:30aktualizováno  0:30
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Gazpacho | foto: Mrowiecovapro iDNES.cz

Doba přípravy: 20 minut + doba na vychlazení

Suroviny na 4 porce:

  • 800 g zralých rajčat
  • 1 žlutá paprika (rozpůlená, zbavená semínek a nahrubo nakrájená)
  • 1/2 malé červené cibule (oloupané a nakrájené nahrubo)
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 200 g loupaných mandlí
  • 50 g staršího chleba či pečiva bez kůrky (střídku nahrubo nadrobte)
  • 500 ml rajčatové šťávy
  • extra panenský olivový olej
  • lžíce sherry octa
  • několik tenkých plátků španělské šunky Serrano nebo Pata negra
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Zeleninu, česnek, mandle a střídku pečiva dokonale rozmixujeme.

2. Do směsi přidáme rajčatovou šťávu, 6 lžic oleje, ocet, sůl, pepř a ještě jednou  promixujeme a na několik hodin dáme do chladničky.

3. Vychlazenou polévku podle potřeby dochutíme.

4. Šunku natrháme na kousky a s pár kapkami olivového oleje osmahneme na na pánvičce. Křupavou šunkou polévku posypeme.

Tip:
Před podáváním můžeme do talíře přidat kapku olivového oleje. Podáváme s toastem.

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.