Vánočka s mandlemi a brusinkami
Suroviny:
- 375 g hladké mouky na kynuté těsto
- 30 g čerstvého droždí
- 80 g krupicového cukru
- 125 ml mléka
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 1 vanilkový lusk
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- 80 g másla
- brusinky
- plátky mandlí
- moučkový cukr na zasypání
Postup:
- Mouku přesejeme do mísy, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme jednou lžící z odměřené dávky cukru, přilijeme 50 ml vlažného mléka a zahrneme troškou mouky z mísy. Necháme v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
- Přidáme zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijeme zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto (ideálně v robotu).
- Přendáme na vál zlehka posypaný moukou a zapracujeme část nasekaných brusinek. Přendáme zpět do mísy, zlehka zaprášíme moukou a v teple necháme kynout minimálně 90 minut.
- Těsto rozdělíme na 5 dílů, utvoříme 5 dlouhých válečků a nejprve zapleteme v cop první tři. Pak vezmeme zbývající dva a stočíme je, přendáme na cop a okraje upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 35 minut, ideální je vánočku na plechu rovnou plést, abychom ji při přesunu nepotrhali.
- Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a nejprve pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut. Průběžně můžeme ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka začala příliš rychle hnědnout, můžeme ji přikrýt alobalem.
- S krájením hotové vánočky počkáme, dokud plně nevychladne, aby se nám nesrazila.
Domácí vaječný koňak
Ingredience na přípravu 1 litru:
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml třtinového rumu min. 35 % alkoholu
- 200 g cukru krupice
- 8 žloutků (160 g)
- 1 vanilkový lusk
- citronová kůra (dle chuti)
Postup:
- Mléko uvaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
- Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned přecedíme přes síto.
- Necháme vychladit.
- V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
- Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.
Svařené víno
K zimnímu období patří neodmyslitelně, přesto může překvapit. Z mnoha variací doporučujeme například levandulový svařák z bílého vína. Sáhněte po kvalitním víně za přijatelnou cenu, ideální je třeba cuvée odrůd Chardonnay a Sauvignon. Při vaření víno ochuťte nezbytným hřebíčkem a skořicí. Při servírování k svařáku přidejte kapku levandulového sirupu.
Jestli však preferujete červené víno a klasiku, zkuste během adventu červené víno z odrůd Pinot Noir a jemně kořeněné Syrah. Po svaření má neodolatelný nádech a aroma, které nejlépe podkreslíte, když víno ochutíte skořicí a hřebíčkem.