Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

  0:14aktualizováno  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat následujícími dezerty podle receptů šéfkuchaře Michala Nikodema. Chutnají jako ze říše snů.

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma | foto: Bílé Plus

Všechny recepty spojuje přítomnost kvalitních mléčných výrobků - zejména másla nebo smetany. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Pokud vás jeho recepty zaujaly a budete je zkoušet sami uvařit či upéct, nezapomeňte si výsledky svého úsilí vyfotit. Pokud se do konce měsíce svou fotkou zúčastníte soutěže na www.milkparade.eu, můžete vyhrát kurz vaření právě pod taktovkou šéfkuchaře bistra Ola Kala.

Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

Povidlové taštičky podle Michala Nikodéma
  • 500 g tuhého tvarohu v kostce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Povidla – tuhá

Na ozdobu:

  • 4 lžíce strouhaného perníku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • mletá skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, rozmáčkneme je na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
  2. Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.

Sváteční pekanový máslový koláč

Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:

Sváteční pekanový máslový koláč podle Michala Nikodéma
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany s 30 % tuku
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
  2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
  3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C.
  4. Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
  5. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Čokoládové brownies se šlehačkou

Ingredience:

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma
  • 200 g másla
  • 300 g hořké čokolády (nejlépe se 60-70 % kakaa)
  • 5 vajec velikosti XL (360 g)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml šlehačky 30% tuku
  • 150 g kešu ořechů, mandlí apod.

Pracovní postup:

  1. Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
  2. Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.
  3. Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.
  4. Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.
  5. Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

Máslovo-karamelové lodičky podle Michala Nikodéma
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 velký žloutek
  • 120 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Krémová karamelová náplň:

  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 230 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 100 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a dáme na 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180 °C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
  2. Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
  3. Do mísy nalámeme čokoládu. Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.