Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

  0:14aktualizováno  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat následujícími dezerty podle receptů šéfkuchaře Michala Nikodema. Chutnají jako ze říše snů.

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma | foto: Bílé Plus

Všechny recepty spojuje přítomnost kvalitních mléčných výrobků - zejména másla nebo smetany. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Pokud vás jeho recepty zaujaly a budete je zkoušet sami uvařit či upéct, nezapomeňte si výsledky svého úsilí vyfotit. Pokud se do konce měsíce svou fotkou zúčastníte soutěže na www.milkparade.eu, můžete vyhrát kurz vaření právě pod taktovkou šéfkuchaře bistra Ola Kala.

Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

Povidlové taštičky podle Michala Nikodéma
  • 500 g tuhého tvarohu v kostce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Povidla – tuhá

Na ozdobu:

  • 4 lžíce strouhaného perníku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • mletá skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, rozmáčkneme je na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
  2. Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.

Sváteční pekanový máslový koláč

Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:

Sváteční pekanový máslový koláč podle Michala Nikodéma
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany s 30 % tuku
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
  2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
  3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C.
  4. Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
  5. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Čokoládové brownies se šlehačkou

Ingredience:

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma
  • 200 g másla
  • 300 g hořké čokolády (nejlépe se 60-70 % kakaa)
  • 5 vajec velikosti XL (360 g)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml šlehačky 30% tuku
  • 150 g kešu ořechů, mandlí apod.

Pracovní postup:

  1. Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
  2. Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.
  3. Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.
  4. Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.
  5. Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

Máslovo-karamelové lodičky podle Michala Nikodéma
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 velký žloutek
  • 120 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Krémová karamelová náplň:

  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 230 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 100 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a dáme na 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180 °C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
  2. Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
  3. Do mísy nalámeme čokoládu. Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.