Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zákusky z říše snů: brownies, karamelové loďky, ořechový koláč

  0:14aktualizováno  0:14
Sladká tečka. Zlatý hřeb nedělního oběda. Nepostradatelný doplněk odpolední kávy nebo čaje. Zákusky mají na našich stolech své místo a hned tak něco je nenahradí. Nechte se inspirovat následujícími dezerty podle receptů šéfkuchaře Michala Nikodema. Chutnají jako ze říše snů.

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma | foto: Bílé Plus

Všechny recepty spojuje přítomnost kvalitních mléčných výrobků - zejména másla nebo smetany. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Pokud vás jeho recepty zaujaly a budete je zkoušet sami uvařit či upéct, nezapomeňte si výsledky svého úsilí vyfotit. Pokud se do konce měsíce svou fotkou zúčastníte soutěže na www.milkparade.eu, můžete vyhrát kurz vaření právě pod taktovkou šéfkuchaře bistra Ola Kala.

Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Tvarohové těsto

Povidlové taštičky podle Michala Nikodéma
  • 500 g tuhého tvarohu v kostce
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru moučka
  • Povidla – tuhá

Na ozdobu:

  • 4 lžíce strouhaného perníku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • mletá skořice
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, rozmáčkneme je na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
  2. Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.

Sváteční pekanový máslový koláč

Křehké těsto na formu o průměru cca 25 cm:

Sváteční pekanový máslový koláč podle Michala Nikodéma
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany s 30 % tuku
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
  2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
  3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165 °C.
  4. Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
  5. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Čokoládové brownies se šlehačkou

Ingredience:

Čokoládové brownies se šlehačkou podle Michala Nikodéma
  • 200 g másla
  • 300 g hořké čokolády (nejlépe se 60-70 % kakaa)
  • 5 vajec velikosti XL (360 g)
  • 200 g cukru krupice
  • 200 ml šlehačky 30% tuku
  • 150 g kešu ořechů, mandlí apod.

Pracovní postup:

  1. Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
  2. Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.
  3. Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.
  4. Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.
  5. Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.

Máslovo-karamelové lodičky

Těsto na korpusy:

Máslovo-karamelové lodičky podle Michala Nikodéma
  • 40 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 velký žloutek
  • 120 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • špetka soli

Krémová karamelová náplň:

  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 230 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 100 g mléčné čokolády

Pracovní postup:

  1. Ze surovin vypracujeme kompaktní těsto a dáme na 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180 °C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.
  2. Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
  3. Do mísy nalámeme čokoládu. Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Po měsíci v KLDR byla jako Severokorejci. Myslela jen na jídlo a vodu

Koreanistku Ninu Špitálníkovou jsme oblékli do šatů Karen Millen, šperky ALO...

Stačily jen čtyři týdny v KLDR a studentka koreanistiky Nina Špitálníková se začala chovat jako všichni Severokorejci....

Ivan by mě klidně nechal spát i na skříni, říká manželka šéfa Pirátů

Lydie Bartošová, manželka Ivana Bartoše, šéfa pirátské strany

Přezdívá se jí Kněžka chaosu a Lydii France Bartošové to připadá trefné. „Neřídí mě lineární systémy, a i když se zdám...



Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Šikanovaného kluka se zastaly celebrity Bieber, Perry i Beckhamová

Školák Keaton Jones na videu své matky promluvil o šikaně.

Maminka školáka Keatona Jonese z amerického města Knoxville ve státě Tennessee na sociálních sítích zveřejnila video,...

Příběh Blanky: S manželem jsme dítě nechtěli, teď ho má s kolegyní

(Ilustrační snímek)

Až donedávna jsem si myslela, že se s manželem na všem shodneme a že budeme parťáky navěky. Už na počátku vztahu jsme...



Další z rubriky

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

Adventní perníkové řezy

Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních...

Klasika i netradiční tipy. Stovky receptů na cukroví na jednom místě

Vánoční cukroví na iDNES.cz

Recepty na klasické, nepečené i zdravé vánoční cukroví najdete ve zvláštní příloze webu OnaDnes.cz. Vedle tipů na...

Pro suchou i na pupínky: Jak vybrat make-up podle typu pleti

Pro suchou i na pupínky: Jak vybrat make-up podle typu pleti

eMimino Najít make-up, který bude příjemný, dokonale sjednotí a splyne s pletí, není tak snadné, jak se může zdát. Záleží na mno...

Rezidence Park Masarykova - 2+kk
Rezidence Park Masarykova - 2+kk

Liberec I-Staré Město, Liberec(nečleněnéměsto), Masarykova
3 760 000 Kč



Najdete na iDNES.cz