Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rebarbora pro dietáře a mlsouny. Dejte ji do koláče i salátu

  12:21aktualizováno  12:21
Rebarbora původně pochází z Číny a Tibetu. Podle tradiční čínské medicíny je zdrojem vitality. U nás se cení spíše její specifická chuť s nízkou kalorickou hodnotou. Víte, jak ji využít v kuchyni?

Rebarbora je v moderní kuchyni neprávem opomíjena. | foto: Jana Vašáková, Receptyprodeti.cz

Ideálním obdobím pro sklizeň i koupi rebarbory je květen. Seženete ji však i v první polovině června. Její specifickou kyselost způsobuje kyselina jablečná a citronová. Narůžovělá část řapíku je o trošku sladší než zelená část.

Pozor na kyselinu šťavelnou

Rebarbora

má ve 100 g pouhých 84 kJ/20 kcal.

Z výživového hlediska obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, draslík, hořčík, mangan, vlákninu, ale také kyselinu šťavelnou.

V souvislosti s rebarborou se však mluví především o kyselině šťavelné, jež zamezuje vstřebávání vápníku a železa v organismu. Ta se ale nachází především v listech, zatímco v kuchyni se využívají a konzumují pouze řapíky připravené v kombinaci s mléčnými výrobky. Ve větším množství může být kyselina šťavelná pro organismus člověka jedovatá. Rebarboru by neměli jíst lidé, kteří mají problémy se žlučovými nebo ledvinovými kameny či revmatismem.

Kyselina šťavelná se nachází téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny. Obsahují ji například jahody, špenát nebo šťovík.

Rebarbora v kuchyni

Při koupi rebarbory vybírejte růžové až temně rudé řapíky, zelenou část odkrojte a stonky zlehka prsty oloupejte. Reveň nejezte syrovou, vždy ji tepelně upravte. Pokud ji chcete uchovat do zásoby, můžete ji syrovou zamrazit, případně z ní udělat marmeládu či džem.

Rebarboru nepřipravujte v hliníkovém nádobí, kde by mohla kyselina šťavelná reagovat s kovem. Myslete také na své zažívací ústrojí a jezte ji maximálně dvakrát týdně. Rebarbora se často kombinuje s ovocem, které obsahuje větší množství fruktózy. Dává se do dezertů, koláčů, salátů, můžete ji však podávat i s masem a zeleninou, dusit ji nebo smažit.

Rebarborový koláč z drobenky a tvarohu

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení

Množství: na formu o průměru 28 cm

Rebarborový koláč s drobenkou

  • 3 řapíky rebarbory
  • 1 menší jablko
  • 1 lžička skořice
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 1 ½ hrnku polohrubé mouky a 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátu
  • 120 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu

    1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a ½ hrnku třtinového cukru. Rozdrolíme máslo a prsty uhněteme drobenku. Řapíky rebarbory a jablko omyjeme, zbavíme slupek a nakrájíme na tenké plátky. V misce je smícháme se zbytkem třtinového cukru a skořicí.

    2. Vymažeme a vysypeme formu. Dáme si stranou 1/3 drobenky. Větší část drobenky smícháme s tvarohem a uhněteme, dáme na dno formy. Navrch přidáme směs z rebarbory a jablka a nakonec zasypeme zbývající drobenkou. Lžící uhladíme.

    3. Rebarborový koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova přibližně 30 minut. Poté necháme vychladnout a podáváme.

Tip: Máslo můžete nahradit kvalitním rostlinným margarínem.

Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou

Příprava: 10 minut + 3 minuty dušení
Množství: pro 4 osoby

Salát s rebarborou

  • 2 až 3 řapíky rebarbory
  • půlka ledového salátu
  • 8 ředkviček
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • sůl, pepř

    1. Řapíky rebarbory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky, vložíme na pánev, přilijeme trošku vody, přidáme třtinový cukr a dusíme do měkka, trvá to asi 2 až 3 minuty.

    2. Mezitím omyjeme ředkvičky, zbavíme je krajů a nakrájíme na tenké plátky. Ledový salát očistíme a rukama natrháme.

    3. Zeleninu s již hotovou rebarborou vložíme do větší mísy, zakapeme řepkovým olejem, dle chuti osolíme a opepříme a zlehka vmícháme zakysanou smetanu.

Tip: Místo třtinového cukru můžete ke konci dušení přidat k rebarboře med.

Autoři:



Nejčtenější

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...



Najdete na iDNES.cz