Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

  0:01aktualizováno  0:01
Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel, kam přece podle každého normálního člověka patří jahody nebo jiné sladké ovoce. Zkuste vzít tuhle kyselou delikatesu na milost.

Vanilkové muffiny s rebarborou | foto: Profimedia.cz

Ačkoliv je hvězdou sladkých dezertů, rebarbora ve skutečnosti není ovoce. Je to zelenina rodu reveň, čeledi rdesnovité a její sezona je právě teď.

Nespornou výhodou pro zahrádkáře je fakt, že rebarbora je naprosto nenáročná a můžete ji sklízet brzy zjara, kdy jsou domácí jahody, třešně nebo meruňky ještě v nedohlednu. Koupíte ji ale také v lepších prodejnách zeleniny nebo na trhu.

Fotogalerie

Její kyselá chuť může sice někoho odradit, pro skutečné labužníky je ale naopak předností. Často se v kuchyni používá v kombinaci se sladším ovocem, jako jsou jahody, jablka nebo hrušky, kdy se chutě zajímavě propojí. Je skvělá nejen do koláčů, ale také jako kompot nebo marmeláda či želé. Posledně jmenované se báječně doplňují s elegantními sýry.

V kuchyni se z reveně používají pouze řapíky, listy jsou jedovaté. Obsahují totiž větší množství kyseliny šťavelové. Řapíky je vždy potřeba nejprve oloupat a teprve pak tepelně zpracovat.

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora sice obsahuje poměrně málo vitamínu C, je to ale docela podružné – konzumuje se totiž výhradně tepelně upravená, takže i o toto malé množství přijde. Zato je bohatá na vitaminy B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek je zdrojem například vápníku, draslíku, manganu, železa, fosforu a hořčíku.

Používá se také v léčitelství, kde přijde na řadu její kořen či listy. Ty je ale nutné užívat jen zevně. Konzumaci i menšího množství rebarbory by se pak rozhodně měly vyhnout těhotné ženy, není vhodná ani pro lidi trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny či pro malé děti.

Rebarborový kompot s jahodami

Ingredience pro 4-6 osob:

Rebarborový kompot s jahodami
  • 400 g rebarbory
  • 200 g menších jahod
  • 300 ml vody
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • badyán

Pracovní postup:

  1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky. Jahody omyjeme a odstraníme stopku.
  2. Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme cukr, přidáme rebarboru i koření a vaříme asi 10 až 15 minut, aby rebarbora změkla.
  3. Pak přisypeme jahody a ještě asi 3 minuty povaříme.
  4. Nakonec vyjmeme koření a přelijeme do misek nebo do větší nádoby. Necháme vychladnout a podáváme třeba po nedělním obědě nebo se zmrzlinou.

Tip: Ke konci vaření můžete do kompotu přidat ještě panáčka jahodového likéru. Tato varianta je ale jen pro dospělé.

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč

Ingredience na 1 plech:

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 4 hrušky
  • Na drobenku:
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Vejce rozšleháme v mléce, přilijeme olej a vmícháme cukr.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané směsi.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto do něj nalijeme.
  4. Poklademe očištěnou a pokrájenou rebarborou a kousky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřince.
  5. Navrch nasypeme drobenku, kterou jsme prsty zpracovali z uvedených surovin.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 30 minut.

Tip: Místo hrušek můžeme použít jablka nebo jahody. Do drobenky je zajímavé přidat trochu mleté skořice.

Vanilkové muffiny s rebarborou

Ingredience na 9 až 12 kousků:

Vanilkové muffiny s rebarborou
  • 1/2 kelímku vanilkového jogurtu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 stonek rebarbory
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Smícháme zvlášť tekuté ingredience a sypké ingredience. Pak do řídké směsi po lžících přidáme směs mouky, cukru a prášku do pečiva. Nakonec vmícháme očištěnou a nadrobno pokrájenou rebarboru.
  2. Formu na muffiny si vyplníme košíčky. Můžeme je také jen vyskládat na plech, ale v tom případě použijeme dva až tři najednou, aby lépe držely.
  3. Do košíčků lžíci nebo zdobicím sáčkem s větším otvorem nalijeme těsto (jen asi do 3/4, protože vyběhne).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut. Do jednoho muffinu píchneme špejlí, když těsto nelepí, je hotovo.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, podáváme posypané moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos...

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Škola líčení: Stíny podle barvy očí

Arome.cz Říká se, že každé barvě očí sluší určité odstíny. Kéž by to bylo tak jednoduché. Modroočky, hnědoočky a majitelky očí ze...

Najdete na iDNES.cz