Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Máte to rádi kyselé? Pozvěte do kuchyně rebarboru

  0:01aktualizováno  0:01
Reveň bývala v dobách nedostatku šikovnou náhradou ovoce do kompotů, koláčů nebo marmelád. Možná si i vy pamatujete, jak vám ji babička podstrkovala do jídel, kam přece podle každého normálního člověka patří jahody nebo jiné sladké ovoce. Zkuste vzít tuhle kyselou delikatesu na milost.

Vanilkové muffiny s rebarborou | foto: Profimedia.cz

Ačkoliv je hvězdou sladkých dezertů, rebarbora ve skutečnosti není ovoce. Je to zelenina rodu reveň, čeledi rdesnovité a její sezona je právě teď.

Nespornou výhodou pro zahrádkáře je fakt, že rebarbora je naprosto nenáročná a můžete ji sklízet brzy zjara, kdy jsou domácí jahody, třešně nebo meruňky ještě v nedohlednu. Koupíte ji ale také v lepších prodejnách zeleniny nebo na trhu.

Fotogalerie

Její kyselá chuť může sice někoho odradit, pro skutečné labužníky je ale naopak předností. Často se v kuchyni používá v kombinaci se sladším ovocem, jako jsou jahody, jablka nebo hrušky, kdy se chutě zajímavě propojí. Je skvělá nejen do koláčů, ale také jako kompot nebo marmeláda či želé. Posledně jmenované se báječně doplňují s elegantními sýry.

V kuchyni se z reveně používají pouze řapíky, listy jsou jedovaté. Obsahují totiž větší množství kyseliny šťavelové. Řapíky je vždy potřeba nejprve oloupat a teprve pak tepelně zpracovat.

Rebarbora neboli reveň

Rebarbora sice obsahuje poměrně málo vitamínu C, je to ale docela podružné – konzumuje se totiž výhradně tepelně upravená, takže i o toto malé množství přijde. Zato je bohatá na vitaminy B3, B5 a B9 (kyselina listová), z minerálních látek je zdrojem například vápníku, draslíku, manganu, železa, fosforu a hořčíku.

Používá se také v léčitelství, kde přijde na řadu její kořen či listy. Ty je ale nutné užívat jen zevně. Konzumaci i menšího množství rebarbory by se pak rozhodně měly vyhnout těhotné ženy, není vhodná ani pro lidi trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny či pro malé děti.

Rebarborový kompot s jahodami

Ingredience pro 4-6 osob:

Rebarborový kompot s jahodami
  • 400 g rebarbory
  • 200 g menších jahod
  • 300 ml vody
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • badyán

Pracovní postup:

  1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na špalíčky. Jahody omyjeme a odstraníme stopku.
  2. Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme cukr, přidáme rebarboru i koření a vaříme asi 10 až 15 minut, aby rebarbora změkla.
  3. Pak přisypeme jahody a ještě asi 3 minuty povaříme.
  4. Nakonec vyjmeme koření a přelijeme do misek nebo do větší nádoby. Necháme vychladnout a podáváme třeba po nedělním obědě nebo se zmrzlinou.

Tip: Ke konci vaření můžete do kompotu přidat ještě panáčka jahodového likéru. Tato varianta je ale jen pro dospělé.

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč

Ingredience na 1 plech:

Drobenkový rebarborovo-hruškový koláč
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 4 hrušky
  • Na drobenku:
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Vejce rozšleháme v mléce, přilijeme olej a vmícháme cukr.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do ušlehané směsi.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto do něj nalijeme.
  4. Poklademe očištěnou a pokrájenou rebarborou a kousky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřince.
  5. Navrch nasypeme drobenku, kterou jsme prsty zpracovali z uvedených surovin.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 30 minut.

Tip: Místo hrušek můžeme použít jablka nebo jahody. Do drobenky je zajímavé přidat trochu mleté skořice.

Vanilkové muffiny s rebarborou

Ingredience na 9 až 12 kousků:

Vanilkové muffiny s rebarborou
  • 1/2 kelímku vanilkového jogurtu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 stonek rebarbory
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Smícháme zvlášť tekuté ingredience a sypké ingredience. Pak do řídké směsi po lžících přidáme směs mouky, cukru a prášku do pečiva. Nakonec vmícháme očištěnou a nadrobno pokrájenou rebarboru.
  2. Formu na muffiny si vyplníme košíčky. Můžeme je také jen vyskládat na plech, ale v tom případě použijeme dva až tři najednou, aby lépe držely.
  3. Do košíčků lžíci nebo zdobicím sáčkem s větším otvorem nalijeme těsto (jen asi do 3/4, protože vyběhne).
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut. Do jednoho muffinu píchneme špejlí, když těsto nelepí, je hotovo.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, podáváme posypané moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Štědrý dárce spermatu má 100 dětí. Geny daruje přes Facebook
Štědrý dárce spermatu má 100 dětí. Geny daruje přes Facebook

Američan přišel s kontroverzním způsobem, jak pomoci homosexuálním a neplodným párům.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.