Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
Ingredience:
- 125 g másla
- 100 g krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na bílkový sníh:
- 4 bílky
- 200 g krystalového cukru
Na náplň:
- 400 g rebarbory
- asi 100 ml ananasového džusu
- 250 g jahod
- asi 40 g krystalového cukru
- 30 g solamylu nebo maizeny
- 250 g smetany ke šlehání
Pracovní postup:
- Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně zapracujeme celé vejce a žloutky. Pak vmícháme směs prosáté mouky a prášku do pečiva.
- Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta a na povrchu ho uhladíme. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 15 minut. Pak na korpus naneseme sníh ze 2 bílků a 100 g cukru a při 150 °C dopékáme dalších 15 minut.
- Ze zbylého těsta připravíme stejným způsobem druhý korpus. Oba necháme vychladnout.
- Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vsypeme ji do kastrůlku, podlijeme džusem a podusíme do poloměkka. Přidáme očištěné, na kousky pokrájené jahody, cukr a škrob rozmíchaný v troše vody. Vše povaříme ještě asi 3 minuty.
- Jeden z korpusů vrátíme do čisté formy. Navrch rozetřeme vlažné ovoce a v chladu ho necháme zatuhnout. Pak na něj naneseme vyšlehanou smetanu a přiložíme druhý korpus.