Raw nanuk magnum
Podle receptu Vitalvibe
Zmrzlina (6 ks):
- 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny
- 0,3 l domácího kokosového mléka
- 3 lžíce světlého kokosového nektaru
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- karamel
- 2 čajové lžičky mandlového másla
- 1 hrst datlí
- 1⁄2 čajové lžičky kokosového nektaru
- 1 lžíce kokosového oleje
- špetka vanilky
- špetka soli
Čokoládová poleva:
- 5 lžic tekutého kokosového oleje
- 5 lžic tekutého kakaového másla
- 1 lžíce světlého kokosového nektaru
- 5 lžic raw kakaa
Postup:
- Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy.
- Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
- V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.
Jahodovo-kokosová zmrzlina
podle receptu LifeFood
Ingredience:
- 2 lžíce dužiny z kokosu
- 4 lžíce vody
- 2 lžičky jahodové marmelády
- 250 g jahod
Postup:
- Kokosová vrstva: Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu - pokud chcete 100% raw zmrzlinu, místo marmelády můžete použít proteinový pudink.
- Jahodová vrstva: Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle potřeby doslaďte agáve sirupem nebo jakonem.
- Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc.
Čokoládovo-kokosové srdce
Podle receptu Jídla lásky
Ingredience na kokosovou krustu:
- 2 hrnky strouhaného kokosu
- 1/4 hrnku medu či agáve sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Ingredience na čokoládový krém:
- 2 hrnky datlí
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 3 lžíce kakaového másla
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 1/2 avokáda
- špetka vanilky
- špetka soli
Postup:
- Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
- Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.
- Datle nechte 1 až 2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
- Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu.
- Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.
Avokádovo-limetkové koláčky
Podle receptu blogerky Michaely Šupákové alias Sůši
Ingredience:
- 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků)
- 3/4 hrnku datlí
- 2 lžíce datlového sirupu
- 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem)
- 1/2 avokáda
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota opravdu docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte.
- Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečícího papíru.
- Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kúrou a lístkem meduňky.