Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé vitariánské mlsání: nanuky, čokoládový dort a avokádové koláčky

  0:26aktualizováno  0:26
Pod pojmem vitariánská (syrová) strava se lidem často vybaví zejména saláty a čerstvá zelenina a ovoce. Ale i vitariáni umí příjemně osladit život sobě i svým blízkým dobrotami, ve kterých není hora cukru a bílé mouky. Tyto i jiné vitariánské recepty můžete ochutnat tento víkendu na RawFestu na pražské Štvanici.

Raw nanuk podobný magnumu | foto: Vitalvibe

Raw nanuk magnum

Podle receptu Vitalvibe

Zmrzlina (6 ks):

Raw nanuky
  • 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domácího kokosového mléka
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • karamel
  • 2 čajové lžičky mandlového másla
  • 1 hrst datlí
  • 1⁄2 čajové lžičky kokosového nektaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje
  • 5 lžic tekutého kakaového másla
  • 1 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 5 lžic raw kakaa

Postup:

  1. Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy.
  2. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
  3. V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Jahodovo-kokosová zmrzlina

podle receptu LifeFood

Ingredience:

Jahodovo-kokosová zmrzlina
  • 2 lžíce dužiny z kokosu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky jahodové marmelády
  • 250 g jahod

Postup:

  1. Kokosová vrstva: Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu - pokud chcete 100% raw zmrzlinu, místo marmelády můžete použít proteinový pudink.
  2. Jahodová vrstva: Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle potřeby doslaďte agáve sirupem nebo jakonem.
  3. Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc.

Čokoládovo-kokosové srdce

Podle receptu Jídla lásky

Ingredience na kokosovou krustu:

Čokoládovo-kokosové srdce
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku medu či agáve sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Ingredience na čokoládový krém:

  • 2 hrnky datlí
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce kakaového másla
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 avokáda
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
  2. Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.
  3. Datle nechte 1 až 2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
  4. Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu.
  5. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

Avokádovo-limetkové koláčky

Podle receptu blogerky Michaely Šupákové alias Sůši

Ingredience:

Avokádovo-limetkové raw koláčky
  • 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků)
  • 3/4 hrnku datlí
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem)
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  1. Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota opravdu docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte.
  2. Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečícího papíru.
  3. Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kúrou a lístkem meduňky.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Další z rubriky

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Najdete na iDNES.cz