Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé vitariánské mlsání: nanuky, čokoládový dort a avokádové koláčky

  0:26aktualizováno  0:26
Pod pojmem vitariánská (syrová) strava se lidem často vybaví zejména saláty a čerstvá zelenina a ovoce. Ale i vitariáni umí příjemně osladit život sobě i svým blízkým dobrotami, ve kterých není hora cukru a bílé mouky. Tyto i jiné vitariánské recepty můžete ochutnat tento víkendu na RawFestu na pražské Štvanici.

Raw nanuk podobný magnumu | foto: Vitalvibe

Raw nanuk magnum

Podle receptu Vitalvibe

Zmrzlina (6 ks):

Raw nanuky
  • 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny
  • 0,3 l domácího kokosového mléka
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • karamel
  • 2 čajové lžičky mandlového másla
  • 1 hrst datlí
  • 1⁄2 čajové lžičky kokosového nektaru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje
  • 5 lžic tekutého kakaového másla
  • 1 lžíce světlého kokosového nektaru
  • 5 lžic raw kakaa

Postup:

  1. Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy.
  2. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.
  3. V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.

Jahodovo-kokosová zmrzlina

podle receptu LifeFood

Ingredience:

Jahodovo-kokosová zmrzlina
  • 2 lžíce dužiny z kokosu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky jahodové marmelády
  • 250 g jahod

Postup:

  1. Kokosová vrstva: Smíchejte dužinu z kokosu, vodu a jahodovou marmeládu - pokud chcete 100% raw zmrzlinu, místo marmelády můžete použít proteinový pudink.
  2. Jahodová vrstva: Jahody rozmačkejte nebo rozmixujte. Podle potřeby doslaďte agáve sirupem nebo jakonem.
  3. Střídavě vyplňujte formičku a nechte zmrazit přes noc.

Čokoládovo-kokosové srdce

Podle receptu Jídla lásky

Ingredience na kokosovou krustu:

Čokoládovo-kokosové srdce
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1/4 hrnku medu či agáve sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Ingredience na čokoládový krém:

  • 2 hrnky datlí
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 3 lžíce kakaového másla
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 avokáda
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
  2. Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.
  3. Datle nechte 1 až 2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
  4. Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu.
  5. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

Avokádovo-limetkové koláčky

Podle receptu blogerky Michaely Šupákové alias Sůši

Ingredience:

Avokádovo-limetkové raw koláčky
  • 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků)
  • 3/4 hrnku datlí
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem)
  • 1/2 avokáda
  • 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  1. Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota opravdu docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte.
  2. Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečícího papíru.
  3. Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kúrou a lístkem meduňky.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.