Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rakovina prostaty: strašák pro muže, kteří milují řízky a steaky

  1:00aktualizováno  1:00
Dopřává si váš muž často dotmava na pánvi opečený nebo usmažený řízek či steak? Pak by vás mohlo zajímat, že tato pochoutka zvyšuje riziko rakoviny prostaty, a to dokonce až o 40 procent.

Smažený řízek | foto: Profimedia.cz

Většina mužů si bez masa svůj život neumí ani představit a pořádný steak, zvláště pokud je pořádně dohněda opečený, je velmi oblíbenou pochoutkou silnějšího pohlaví. Vědci však nyní přišli s varováním, že na pánvi smažené či pečené maso výrazně zvyšuje riziko rakoviny prostaty až o zmiňovaných 40 procent.

Vysoká teplota při úpravě masa totiž spouští proces, při němž se vytvářejí rakovinotvorné látky, které přispívají ke zvýšení rizika rakoviny prostaty.

Riziko zvyšuje už 1,5 porce týdně

Studie vědců z univerzity v jižní Kalifornii důkladně prověřila data posbíraná od téměř 2 000 mužů, přičemž více než polovina z nich byla diagnostikována s pokročilou formou rakoviny prostaty.

Všichni účastníci studie vyplnili detailní dotazník o tom, jaké druhy masa a v jakém množství jedli. Dále byly zkoumány metody úpravy masa, a zda bylo konzumováno smažené nebo grilované.

"Zjistili jsme, že muži, kteří jedli více než 1,5 porce smaženého červeného masa týdně, zvýšili své riziko pokročilé rakoviny prostaty o 30 procent," uvedla vedoucí studie Mariana Sternová, profesorka preventivní medicíny z Keck School of Medicine.

"Muži, kteří jedli více než 2,5 porce červeného masa pečeného na vysokou teplotu, měli dokonce pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty zvýšenou o 40 procent," dodala Sternová.

Nejhorší jsou hamburgery

Odborníci mimo jiné při svém zkoumání také zjistili, že se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty byly spojeny hlavně hamburgery a že riziko bylo vyšší mezi muži hispánského původu. Sternová hamburgerovou záhadu vysvětlila tím, že mleté maso může získat vyšší vnitřní i vnější teplotu rychleji, a proto je o něco nebezpečnější než třeba steak.

I když přestanete jíst smažené červené maso a přesedláte na drůbeží, nemáte vyhráno. Riziko rakoviny prostaty podle studie totiž zvyšuje i drůbeží maso pečené či smažené na vysokou teplotu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.