Rádce pro blondýnky aneb co udělá blondýnka, když chce něco připravit k jídlu

  0:02aktualizováno  0:02
O blondýny se pořád někdo stará. Jsou přece tak křehké a bezbranné, a pokud se nejedná o vlastní vzhled, tak jsou téměř výhradně také bezradné. Jak by se tedy mohly vyznat v něčem tak komplikovaném, jako je kuchyně...
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1. Podle čeho poznám, že jsem v kuchyni?

Každý byt má jednu nebo několik místností. Rozeznají se podle rozmanitého zařízení, které vždy plní určitou funkci (v ložnici je postel, v obývacím pokoji sedací souprava, v koupelně umyvadlo, v kuchyni chladnička).

Kuchyně se pozná snadno, protože v ní zpravidla nebývá ani postel, ani sedací souprava. Umyvadlo už může představovat jistý problém. Podle toho, že se na něm povaluje šampon na vlasy, krém na obličej nebo kartáček a zubní pasta, poznáme, že jde o koupelnu. Když byt důkladně prozkoumáme, narazíme i na další umyvadlo, v tomto případě to však bude dřez. V jeho blízkosti nalezneme i houbičku a přípravek na mytí nádobí s půvabným obrázkem špinavého nádobí. Jsme v kuchyni.

2. Sporák

Kromě objeveného dřezu na nás zírá cosi s čtvercovou vrchní plochou a černými talíři. Na přední stěně jsou malé knoflíky a pod nimi velké okno. Tak to je sporák. Bezděčně nás láká knoflíky otáčet, ovšem dělejme to jen s největší opatrností. Manipulaci s tímto složitým přístrojem si nechejme raději vysvětlit od někoho zkušenějšího.

3. Chladnička

Poblíž sporáku stojí nevzhledná skříň. Většinou mívá jedny velké a jedny malé dveře. Otevřeme-li velké dveře, nalezneme různé potraviny. Jestliže jsme nebyly delší dobu nakupovat, otevření dveří chladničky nás spíš deprimuje, protože je prázdná. Chladničku poznáme hlavně podle toho, že je v ní zima. Při otevření vrchních malých dveří nás ovane chlad daleko větší. Neznamená to, že se chladnička rozbila, ale že naopak funguje dobře. Uvidíme namražené přihrádky v plné kráse. Čím je chladnička starší, tím je mrazák zajímavější. Zmražených potravin uvnitř si vůbec nebudeme všímat. Stejně tam leží už několik desítek let a jsou k nepotřebě. Je na ně jen hezký pohled.

Nepříjemnosti v kuchyni

1. Připálené jídlo, to je ta správná legrace!

Je to jako v běžném životě. Když cítíme, že se něco připaluje, bývá taky už většinou pozdě. Pomoc je jen jedna: okamžitě jídlo odstavíme z plotny a přendáme do nového hrnce. Když je na dně centimetr vysoká černohnědá připálenina, nepomůže nám už vůbec nic. Jídlo můžeme vyhodit, do hrnce nalít saponát, nechat odmočit a zatelefonovat do pizzerie s donáškovou službou.

2. Připálené máslo

Skutečně nechutná moc dobře. Hrnec nebo pánev umyjeme a učiníme druhý pokus.

3. Hrudky v omáčce

Jestliže omáčka začne hrudkovatět, znamená to, že se mouka špatným mícháním srazila. Jisté je, že takovou omáčku nelze podávat. Přelijeme ji tedy přes sítko a vrazíme zpět k masu – žádný muž to nepozná!

Autor:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Najdete na iDNES.cz