Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rádce pro blondýnky aneb co udělá blondýnka, když chce něco připravit k jídlu

  0:02aktualizováno  0:02
O blondýny se pořád někdo stará. Jsou přece tak křehké a bezbranné, a pokud se nejedná o vlastní vzhled, tak jsou téměř výhradně také bezradné. Jak by se tedy mohly vyznat v něčem tak komplikovaném, jako je kuchyně...
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

1. Podle čeho poznám, že jsem v kuchyni?

Každý byt má jednu nebo několik místností. Rozeznají se podle rozmanitého zařízení, které vždy plní určitou funkci (v ložnici je postel, v obývacím pokoji sedací souprava, v koupelně umyvadlo, v kuchyni chladnička).

Kuchyně se pozná snadno, protože v ní zpravidla nebývá ani postel, ani sedací souprava. Umyvadlo už může představovat jistý problém. Podle toho, že se na něm povaluje šampon na vlasy, krém na obličej nebo kartáček a zubní pasta, poznáme, že jde o koupelnu. Když byt důkladně prozkoumáme, narazíme i na další umyvadlo, v tomto případě to však bude dřez. V jeho blízkosti nalezneme i houbičku a přípravek na mytí nádobí s půvabným obrázkem špinavého nádobí. Jsme v kuchyni.

2. Sporák

Kromě objeveného dřezu na nás zírá cosi s čtvercovou vrchní plochou a černými talíři. Na přední stěně jsou malé knoflíky a pod nimi velké okno. Tak to je sporák. Bezděčně nás láká knoflíky otáčet, ovšem dělejme to jen s největší opatrností. Manipulaci s tímto složitým přístrojem si nechejme raději vysvětlit od někoho zkušenějšího.

3. Chladnička

Poblíž sporáku stojí nevzhledná skříň. Většinou mívá jedny velké a jedny malé dveře. Otevřeme-li velké dveře, nalezneme různé potraviny. Jestliže jsme nebyly delší dobu nakupovat, otevření dveří chladničky nás spíš deprimuje, protože je prázdná. Chladničku poznáme hlavně podle toho, že je v ní zima. Při otevření vrchních malých dveří nás ovane chlad daleko větší. Neznamená to, že se chladnička rozbila, ale že naopak funguje dobře. Uvidíme namražené přihrádky v plné kráse. Čím je chladnička starší, tím je mrazák zajímavější. Zmražených potravin uvnitř si vůbec nebudeme všímat. Stejně tam leží už několik desítek let a jsou k nepotřebě. Je na ně jen hezký pohled.

Nepříjemnosti v kuchyni

1. Připálené jídlo, to je ta správná legrace!

Je to jako v běžném životě. Když cítíme, že se něco připaluje, bývá taky už většinou pozdě. Pomoc je jen jedna: okamžitě jídlo odstavíme z plotny a přendáme do nového hrnce. Když je na dně centimetr vysoká černohnědá připálenina, nepomůže nám už vůbec nic. Jídlo můžeme vyhodit, do hrnce nalít saponát, nechat odmočit a zatelefonovat do pizzerie s donáškovou službou.

2. Připálené máslo

Skutečně nechutná moc dobře. Hrnec nebo pánev umyjeme a učiníme druhý pokus.

3. Hrudky v omáčce

Jestliže omáčka začne hrudkovatět, znamená to, že se mouka špatným mícháním srazila. Jisté je, že takovou omáčku nelze podávat. Přelijeme ji tedy přes sítko a vrazíme zpět k masu – žádný muž to nepozná!

Autor:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.