Burger s quinoou
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 150 g vařené quinoy
- 1 lžíce chilli pasty harissa
- 1 lžíce sušeného česneku
- mořská sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 celozrnných housek (kaiserky)
- 6 lžic majonézy (nebo tzatziky)
- 3 hrsti baby špenátu
- 2 rajčata
Pracovní postup:
- V míse rukama propracujeme mleté maso, uvařenou quinou, chilli pastu a sušený česnek. Směs ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Vlhkýma rukama ze směsi vytvarujeme 6 placek o průměru asi 10 x 3 cm.
- V pánvi rozpálíme olej a burgery opečeme z každé strany asi 4 minuty, dokud nejsou propečené tak akorát.
- Housky rozpůlíme a spodní část namažeme majonézou nebo rychlým salátem tzatziky. Přidáme burgery, špenátové lístky a plátky rajčat a přiklopíme druhou polovinou housky. Podáváme nejlépe s lehkým salátkem.
Tip na tzatziky: Okurku nastrouháme nahrubo, vymačkáme tekutinu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem a smícháme s 2 lžícemi hustého jogurtu. Necháme asi 5 minut odstát a podáváme.