Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem
Ingredience na 5-6 koláčků:
- 1,5 hrnku špaldové mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku studené vody
Náplň:
- 6 vajec
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného uzeného sýra
- 150 g šunky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g špenátových listů
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme na vál, přidáme sůl, olivový olej a studenou vodu. Rukama zpracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme trochu vody). To rozdělíme na pět až šest kousků a vyválíme na pomoučněném válu na velikost formiček.
- Formičky lehce vymažeme olejem a vložíme do nich těsto. Po stranách přitlačíme a zarovnáme. Propícháme dno a v troubě předehřáté na 180 °C předpečeme asi 15 minut.
- Mezitím si v misce prošleháme vejce se smetanou, přidáme strouhaný sýr a na kostičky nakrájenou šunku. Osolíme a opepříme.
- Špenátové listy zalijeme horkou vodou a necháme spařit. Pak je scedíme, vymačkáme, překrájíme a přidáme do směsi.
- Předpečené korpusy na koláčky necháme lehce zchladnout, rozdělíme do nich náplň a pečeme ještě asi 30 minut.