Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou
Ingredience na 1 koláčovou formu:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1/2 lžičky soli
- 3-4 lžíce studené vody
Náplň:
- 1/2 brokolice
- 200 ml rajčatové passaty
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 5 vajec
- špetka muškátového květu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Z mouky, másla nakrájeného na kostičky, soli a studené vody rukama rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny až hodinu do chladničky.
- Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě vaříme asi 10 minut. Pak ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Dáme stranou.
- Těsto vyválíme a vmáčkneme do koláčové formy. Dno propícháme, položíme na něj pečicí papír a zasypeme suchými luštěninami. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Pak vyjmeme, odstraníme luštěniny a pečicí papír a ještě asi 5 minut pečeme. Necháme zchladnout.
- V míse promícháme zakysanou smetanu, vejce, rozdrobený kozí sýr, muškátový květ, sůl a pepř.
- Dno koláče potřeme rajčatovou passatou. Na ni nalijeme vaječnou náplň a poklademe růžičkami brokolice.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.