Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

  0:01aktualizováno  0:01
Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč, který nabízí prostor k experimentům, chutná všem, uděláte s ním dojem a zvládne ho i úplný začátečník. Dejte si jen pozor, aby byla náplň dobře propečená a dokonale ztuhla.
Část 1/3
Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Quiche s brokolicí a zakysanou smetanou

Ingredience na 1 koláčovou formu:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 3-4 lžíce studené vody

Náplň:

  • 1/2 brokolice
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 5 vajec
  • špetka muškátového květu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Z mouky, másla nakrájeného na kostičky, soli a studené vody rukama rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na půl hodiny až hodinu do chladničky.
  2. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě vaříme asi 10 minut. Pak ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Dáme stranou.
  3. Těsto vyválíme a vmáčkneme do koláčové formy. Dno propícháme, položíme na něj pečicí papír a zasypeme suchými luštěninami. V předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Pak vyjmeme, odstraníme luštěniny a pečicí papír a ještě asi 5 minut pečeme. Necháme zchladnout.
  4. V míse promícháme zakysanou smetanu, vejce, rozdrobený kozí sýr, muškátový květ, sůl a pepř.
  5. Dno koláče potřeme rajčatovou passatou. Na ni nalijeme vaječnou náplň a poklademe růžičkami brokolice.
  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz