Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pusťte děti do kuchyně, najdou si k vaření vztah

  0:05aktualizováno  0:05
Už odmala mívají děti snahu v kuchyni pomáhat. Ty opravdu malé ve věku kolem čtyř pěti let bedlivě hlídejte, spíš je nechte jen krájet měkké ovoce, sýry, na které jim stačí jídelní nůž. Větší děti se už mohou pustit do vaření naplno.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Třináctileté holky i kluci by měli zvládnout uvařit některá jídla sami. Pomáhejte jim však při takových činnostech, jako je slévání horké vody, smažení na prskajícím oleji, vyndavání plechu z trouby...

Nepečený dort z piškotů

Nepečený dort z piškotů.Příprava: 50 minut

Na 1 dort

* 2 zakysané smetany
* 1 smetanový jogurt
* 1 vanilkový cukr
* 6 lžic cukru moučka
* 1 lžíce kakaa
* 2 balíčky dětských piškotů
* 50 g hořké čokolády
* 50 g másla

1. Smetanu a jogurt promícháme s oběma cukry, jednu třetinu oddělíme a přimícháme do ní kakao.
2. Na dno formy položíme vrstvu piškotů a ty pokryjeme 1/2 světlé směsi. Vrstvu uhladíme a naskládáme další piškoty. Ty pokryjeme kakaovou směsí a zakryjeme piškoty. Navrch dáme druhou polovinu světlé směsi.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, rozmícháme, necháme trochu zchladnout a ozdobíme dort čokoládovou polevou. Dort nechte nejlépe přes noc odležet v chladu.

Párky v listovém těstě

Párky v listovém těstě.Příprava: 10 minut + vaření 10–15 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení hotového rozváleného listového těsta
* 16 malých párečků
* 1 vejce

1. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Plech si vyložíme pečicím papírem.
2. Z těsta odkrojíme několik pruhů o 1/2 užších, než jsou párky. Ty pak zabalíme do proužků těsta a spojem je přitlačíme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme zapéct,dokud listové těsto nezhnědne. Kromě vytažení plechu z trouby zvládnou děti všechno.

Zeleninový talíř s dipem

Zeleninový talíř s dipem.Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 salátová okurka
* 4 mrkve
* 1 kedlubna
* 1 červená paprika
* 1 žlutá paprika
* 1 balení cherry rajčat
* 1 svazek ředkviček
* několik kuliček pepře
* 2 zakysané smetany
* 2 lžíce kečupu
* 1 lžíce hořčice
* 1 svazek pažitky
* 2 lžíce majonézy
* 1 lžička koření na tzaziky
* petrželka na ozdobu

1. Okurku, mrkev a kedlubnu omyjeme, oloupáme a nakrájíme na hranolky. Papriku rozkrojíme a vybereme jádra a vypláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky. Rajčata propláchneme a necháme okapat.
2. Ředkvičky očistíme, ponecháme kořínek jako ocásek a část natě jako nos. Z několika ředkviček okrájíme kolečka slupky. Ostatní ředkvičky po stranách nařízneme a do zářezu vložíme kolečka slupky jako ouška. Z malých kuliček pepře uděláme oči.
3. Ze zakysané smetany připravíme 3 jednoduché dipy.
Do jedné části zamícháme kečup,do druhé hořčici a pažitku a do třetí majonézu, koření tzaziky a petrželku.

Pečené brambory

Pečené brambory.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* sůl
* pepř
* 100 ml olivového oleje
* lžička sladké papriky

1. Brambory pečlivě očistíme kartáčkem. Rozkrájíme na měsíčky.
2. Měsíčky dáme vařit na 5–8 minut. Rozehřejeme troubu na 200–220 stupňů.

Pečené brambory.

3. Brambory scedíme, necháme vychladnout a oschnout. To dělejte vy místo dětí, ty ať promíchají sůl, pepř, olivový olej a papriku.
4. Na plech dejte brambory a potřete ochuceným olejem.
5. Během pečení brambory obrátíme a potřeme zbytkem oleje.

NÁŠ TIP

Dětem plech vyndejte z trouby, aby mohly snadno natírat brambory v polovině pečení.

Masové kuličky

Masové kuličky.Příprava: 20 minut + vaření 30–40 minut

Na 1 porci

* 3 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek čerstvé pažitky
* 1 svazek čerstvé majoránky
* 1 svazek čerstvé bazalky
* 1 svazek čerstvého oregana
* 500 g hovězího mletého masa
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* hrst strouhanky
* 1 plechovka loupaných rajčat
* lžička cukru

1. Na pánvi zahřejeme lžíci oleje, orestujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku dozlatova a necháme zchladnout.
2. Děti necháme nasekat bylinky, stejně jako promíchat maso s vejcem, osmaženou cibulí s česnekem, solí, pepřem a strouhankou. Z hmoty pak vytvarují kuličky.
3. Kuličky upečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů na plechu s pečicím papírem. Oproti smažení nebudou jen mít tak úhledný tvar.
4. Do misky slijeme tekutinu z loupaných rajčat. Děti necháme nakrájet rajčata na menší kousky. Zatím orestujeme v menším hrnci na oleji stroužek česneku, přidáme nakrájená rajčata a štávu z nich, dochutíme cukrem, solí a bylinkami a necháme provařit. Větší děti mohou míchat omáčku, pod dozorem můžou tyčovým mixérem omáčku rozmixovat.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.