Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

  0:02aktualizováno  0:02
Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli. Přidejte ho do slavnostních dezertů pro romantické chvíle nebo rodinné oslavy a sklidíte mohutný potlesk.

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou | foto: Profimedia.cz

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní

Ingredience na 12 – 16 kousků:

Listové rohlíčky s pudinkovou náplní
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • nasekané mandle na posypání

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pudinkovou náplň. Ve 150 ml studeného mléka rozmícháme vanilkový pudinkový prášek. Zbytek mléka s cukrem dáme vařit. Ještě než dosáhne bodu varu, vmícháme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se neudělal škraloup.
  2. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na šest až osm trojúhelníků. Na širší část naneseme lžičkou pudinkovou náplň, zavineme jako rohlíček a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. V hrnku rozšleháme vejce a potřeme jím všechny rohlíčky. Posypeme je nasekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Pudinkový dort s ovocem

Ingredience na 1 dortovou formu:

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
  • 1 l mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 – 3 balení kulatých dětských piškotů
  • 300 g kompotovaných broskví
  • čerstvé jahody, maliny, borůvky aj.
  • 250 ml smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pudink. Do hrnce se zesíleným dnem dáme vařit 750 ml mléka a cukr. V hrnečku ve 250 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Pak směs vlijeme do teplého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a dvě minuty vaříme, stále mícháme, aby se pudink nepřichytával ke dnu.
  2. Dno dortové formy vyložíme piškoty, plochou stranou dolů. Na ně nalijeme část pudinku tak, aby byly zakryté. Poklademe další vrstvou piškotů, pak vrstvou ovoce (kompotované broskve slijeme a nakrájíme, jahody omyjeme a nakrájíme na plátky, ostatní ovoce jen omyjeme). Střídáme s vrstvou piškotů a pudinku, končíme vrstvou piškotů. Ty také můžeme zastrkat po stranách, plochou stranou k formě – dort tak získá lepší tvar.
  3. Nakonec zakryjeme potravinovou fólií, položíme na ni plochý talíř a zatížíme (třeba několika krabicemi trvanlivého mléka, konzervami apod.) Dáme odležet do chladu, ideálně do druhého dne.
  4. Pak opatrně sejmeme formu, dort přendáme na dortový talíř a ozdobíme čerstvě ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem. Ihned podáváme.

Pudinkový krém s tvarohem a jahodami

Ingredience na 6 porcí:

Pudinkový krém s tvarohem a ovocem
  • 400 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml tuzemáku
  • 250 ml měkkého tvarohu
  • čerstvé jahody a bezpeckové hroznové víno na ozdobu
  • lístky čerstvé máty
  • kandovaná pomerančová kůra
  • moučkový cukr

Pracovní postup:

  1. Dáme vařit 200 ml mléka s cukrem. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a do horkého mléka jej za stálého míchání nalijeme. Vaříme dvě minuty, pak odstavíme a za občasného promíchání necháme zchladnout. Po chvíli vmícháme tuzemák.
  2. Do zchladlého pudinku přidáme měkký tvaroh a robotem s metlami na šlehání ušleháme hladký krém.
  3. Ten přendáme do skleniček nebo pohárů a ozdobíme omytým a pokrájeným ovocem, lístky máty a kandovanou pomerančovou kůrou. Můžeme těsně před podáváním ještě poprášit moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.