Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


První kuchařská pomoc: zachraňte přesolenou omáčku i spálené kuře

  3:15aktualizováno  3:15
Zkažené vaření mnohdy končí onou známou větou ze starého vtipu: "A za stálého míchání vyléváme do záchodu." V některých případech to ale není nutné a jídlo ani vaše snaha nemusí skončit nadarmo v kanalizaci.
Vypadá to beznadejně, ale i z takové kulinářské šlamastyky se dá vybruslit. (ilustrační foto)

Vypadá to beznadejně, ale i z takové kulinářské šlamastyky se dá vybruslit. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Čím složitější jídlo připravujete, tím větší průšvih to může být. Pokud nejste nechybující génius nebo profesionální kuchař, nepouštějte se při významných příležitostech do nevyzkoušených a složitých receptů. Za vydařené kuře s bramborovou kaší a okurkovým salátem vás nikdo nepomluví a zkazit se téměř nedá. A i kdyby se vám to povedlo, existuje několik záchranných taktik.

1Spálili jste kuře (nebo krůtu)

Máte před sebou hvězdu své hostiny a vypadá, že je na vyhození. Zkušení kuchaři reagují větou: "Na co máme šťávu?!" Stáhněte z drůbeže spálenou kůži, nakrájejte vysušené maso na plátky přímo na talíře, přelijte šťávou, dodejte přílohu a podávejte. Šťávu připravíte z výpeku z masa, do kterého vmícháte buď kousek másla, nebo smetanu. Když je spálené i maso pod kůží, zajeďte pro pizzu.

2Spletli jste si prášek do pečiva a pečicí (jedlou) sodu

Pořád víc receptů z internetu i z nových kuchařek máme k dispozici pouze v angličtině, takže lehce dojde k záměně kypřicích látek. Nejdřív slovníček: baking powder je náš kypřicí prášek do pečiva. My máme pytlíčky (zhruba třináctigramové), cizinci ho měří na gramy. Baking soda je jedlá soda. Teď základní poučka: jedlá soda má zhruba čtyřikrát větší kypřicí sílu než prášek do pečiva. 

Rady pro pečení

Pokud se vám srazila buchta nebo se bábovce nechce ven z formy, přečtete si rady, jak zachránit pekařské katastrofy.

Pokud zjistíte během míchání těsta, že jste si tyhle dvě látky spletli, pak buď přidejte ještě tři čtvrtiny prášku do pečiva, nebo odeberte sodu (když to jde). Jestli jste teprve ve fázi míchání suchých ingrediencí, radši začněte znova, protože kromě kypřicích vlastností je mezi práškem a sodou ještě několik dalších rozdílů v chuti a v reakcích s ostatními ingrediencemi, tak je lepší neexperimentovat.

3.Přesolili jste omáčku nebo polévku

Máte-li po ruce syrovou bramboru, oloupejte ji, překrojte napůl a vhoďte do polévky při vaření. Brambora část soli vtáhne do sebe. Až dovaříte, bramboru vyhoďte. Stejně by měla fungovat i rýže ve varném sáčku. Až dovaříte, rozmixujte lžíci rýže, smíchejte s trochou vody a vmíchejte do omáčky nebo polévky. Rýže ji zahustí a také stáhne přebytečnou sůl.

4.Nevykynulo vám těsto na chleba

Nevyhazujte ho, ale upečte. Snižte dobu pečení, protože bochníček je mnohem tenčí. Z trouby ho vytáhněte, jakmile kůrka zezlátne. I když těsto řádně nevyběhlo, máte teď placatý, ale křupavý chleba třeba k polévce nebo na krutony či topinky.

5.Recept po vás chce čerstvé bylinky, ale vy máte jenom sušené

Nic se neděje, stačí vědět, v jakém poměru a jak se nahrazují. Sušené bylinky mají koncentrovanější chuť, takže se s čerstvými nahrazují zhruba v poměru jedna ku dvěma. Čili chuť jsme nahradili, ale nezapomeňte, že suché bylinky budete muset z jídla odstranit, protože jsou tvrdé a vypadají jako seno. Což samozřejmě platí pouze pro větvičky a velké listy. V malých kouscích sušené bylinky během vaření nasáknou a všechno je v pořádku.

6.Nevyndali jste máslo z ledničky a recept chce máslo měkké

Nestrkejte ho do mikrovlny, šlo by z tvrdé kostky rovnou do tekutého stavu. Nakrájejte požadované množství na co nejdrobnější kousky a nechte pár minut povolit v pokojové teplotě. Tak bude mít správnou konzistenci.

7.Převařili jste zeleninu a teď z ní máte rozměklou kaši

Nezbývá vám nic jiného, než ji zapéct. Na osobu: dva šálky rozvařené zeleniny smíchejte s rozšlehaným vejcem, čtvrtkou šálku strouhanky, kořením a solí – nalijte do zapékací misky, posypejte čtvrtkou šálku strouhaného sýra a zapékejte patnáct až dvacet minut. Další možnost je rozmixovat zeleninu s vývarem, bylinkami a kořením a pak zamrazit v kostkách jako polévku. Kostky můžete přidávat do omáček a polévek na obohacení chuti.

Nikdo učený z kuchařského nebe nespadl a malé chyby vám strávníci jistě odpustí. A po nějaké době si lidi stejně víc pamatují atmosféru vaší hostiny než perfektně vykynutý chleba, křupavou zeleninu nebo dokonale zlaté kuře. A pokud si přece jen nevěříte, máte povolený trik s kupovaným dezertem. Pak už jen uvaříte kávu a necháte se chválit.

Autoři:




Nejčtenější

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.