Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

První díl receptů na nejoblíbenější polévky

  0:54aktualizováno  0:54
Druhý díl letní kuchařky se zabývá základem české kuchyně - teplými a výživnými polévkami. Každý z nás má svoji oblíbenou, která chutná a leckdy i léčí.

Kuřecí vývar s nudličkami

Kuřecí vývar s nudličkami.

Příprava: 20 minut+ vaření 90 minut

Pro 6 osob

* 2 kuřecí skelety
* 2 kuřecí stehna
* sůl, celý pepř
* bobkový list
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* kousek pórku
* 2 lžíce másla
* nudle
* čerstvá petržel

Recept na domácí nudle

200–250 g mouky
2 vejce
Na vál prosejte mouku, udělejte do ní důlek, do kterého rozklepnete vejce, a nožem je s moukou rozmíchejte. Případně přidejte lžičku až dvě vody. Zpracované těsto rozválejte na tenký plát a nechte na utěrce proschnout. Proschlý plát těsta rozřežte na pruhy, poskládejte je na sebe a ostrým nožem odkrajujte tenčí nudle. Nudle rozsypte na utěrku doschnout. Pokud chcete nudle usušit a uchovat delší dobu, nikdy těsto na nudle nesolte.

1. Skelety a stehna vložíme do většího hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, koření a necháme pomalu provářet asi hodinu. Sběračkou odebereme vzniklou pěnu z povrchu polévky. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
2. Vývar scedíme, maso necháme vychladnout, obereme je od kostí a pokrájíme. Vývar dáme znovu vařit.
3. Očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu orestujeme na másle a vložíme do vroucího vývaru, povaříme ji do změknutí.
4. Nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě.
5. Do hotové polévky vrátíme pokrájené maso, dosolíme, dochutíme čerstvě posekanými bylinkami a přelijeme do talířů s uvařenými nudlemi.

Kulajda

Kulajda.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek sušených hub
* 3 velké brambory
* sůl
* kmín
* 100 ml smetany na vaření
* 2 lžíce hladké mouky
* 150 ml zakysané smetany
* 2 vejce
* čerstvý kopr
* ocet

1. Houby zalijeme horkou vodou a necháme je čtvrt hodiny změknout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory a houby zalijeme asi litrem vody, osolíme, přidáme kmín a povaříme doměkka. Přilijeme vodu z hub.
3. Sladkou smetanu rozkvedláme s moukou a přilijeme do polévky, povaříme.
4. Přimícháme zakysanou smetanu, prohřejeme a do polévky přilijeme rozklepnutá a rozmíchaná vejce. Přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí a octem.

Cibulačka

Cibulačka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cibule
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce oleje
* 1 lžíce cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
* sůl, pepř
* 1 menší bageta
* 80 g sýra

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší cibule na půlkolečka.
2. V širším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a cibuli na něm opékáme, po15 minutách přisypeme lžíci cukru a opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje.
3. Opečenou cibuli zalijeme vínem, povaříme, přilijeme horký vývar, dochutíme solí, pepřem a pomalu povaříme dalších dvacet minut.
4. Na plátky nakrájenou bagetu posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem, aby se sýr rozpustil.

Dršťková polévka

Dršťková polévka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězích drštěk (vařených)
* 1 cibule
* kmín
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce mouky
* sladká paprika
* 1,5 l hovězího vývaru
* sůl, pepř
* majoránka
* 2 stroužky česneku

1. Dršťky pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli s kmínem, zasypeme moukou společně osmahneme a přimícháme papriku.
3. Cibulovou jíšku zalijeme horkým vývarem, rozmícháme a společně provaříme asi 20 minut.
4. Do polévky přimícháme dršťky, přidáme sůl, pepř a provaříme dalších deset minut.
5. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Do dršťkové polévky přidejte trochu nastrouhané kořenové zeleniny. Také je velice důležité připravit si tmavou jíšku, tu nechat následně pořádně provařit, aby zmizela chuť mouky.

Hrášková polévka

Hrášková polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 2 lžíce oleje nebo másla
* 3/4 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* 200 ml smetany na vaření
* sůl, pepř

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a cibuli na něm smažíme, dokud nezesklovatí, přidáme horký vývar, hrášek a povaříme 5–7 minut.
3. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme.
Polévku prohřejeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Autoři:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.