Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

První díl receptů na nejoblíbenější polévky

  0:54aktualizováno  0:54
Druhý díl letní kuchařky se zabývá základem české kuchyně - teplými a výživnými polévkami. Každý z nás má svoji oblíbenou, která chutná a leckdy i léčí.

Kuřecí vývar s nudličkami

Kuřecí vývar s nudličkami.

Příprava: 20 minut+ vaření 90 minut

Pro 6 osob

* 2 kuřecí skelety
* 2 kuřecí stehna
* sůl, celý pepř
* bobkový list
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* kousek pórku
* 2 lžíce másla
* nudle
* čerstvá petržel

Recept na domácí nudle

200–250 g mouky
2 vejce
Na vál prosejte mouku, udělejte do ní důlek, do kterého rozklepnete vejce, a nožem je s moukou rozmíchejte. Případně přidejte lžičku až dvě vody. Zpracované těsto rozválejte na tenký plát a nechte na utěrce proschnout. Proschlý plát těsta rozřežte na pruhy, poskládejte je na sebe a ostrým nožem odkrajujte tenčí nudle. Nudle rozsypte na utěrku doschnout. Pokud chcete nudle usušit a uchovat delší dobu, nikdy těsto na nudle nesolte.

1. Skelety a stehna vložíme do většího hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, koření a necháme pomalu provářet asi hodinu. Sběračkou odebereme vzniklou pěnu z povrchu polévky. Zeleninu očistíme a nakrájíme.
2. Vývar scedíme, maso necháme vychladnout, obereme je od kostí a pokrájíme. Vývar dáme znovu vařit.
3. Očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu orestujeme na másle a vložíme do vroucího vývaru, povaříme ji do změknutí.
4. Nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě.
5. Do hotové polévky vrátíme pokrájené maso, dosolíme, dochutíme čerstvě posekanými bylinkami a přelijeme do talířů s uvařenými nudlemi.

Kulajda

Kulajda.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 hrnek sušených hub
* 3 velké brambory
* sůl
* kmín
* 100 ml smetany na vaření
* 2 lžíce hladké mouky
* 150 ml zakysané smetany
* 2 vejce
* čerstvý kopr
* ocet

1. Houby zalijeme horkou vodou a necháme je čtvrt hodiny změknout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory a houby zalijeme asi litrem vody, osolíme, přidáme kmín a povaříme doměkka. Přilijeme vodu z hub.
3. Sladkou smetanu rozkvedláme s moukou a přilijeme do polévky, povaříme.
4. Přimícháme zakysanou smetanu, prohřejeme a do polévky přilijeme rozklepnutá a rozmíchaná vejce. Přidáme nasekaný kopr a dochutíme solí a octem.

Cibulačka

Cibulačka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cibule
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce oleje
* 1 lžíce cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
* sůl, pepř
* 1 menší bageta
* 80 g sýra

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, větší cibule na půlkolečka.
2. V širším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a cibuli na něm opékáme, po15 minutách přisypeme lžíci cukru a opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje.
3. Opečenou cibuli zalijeme vínem, povaříme, přilijeme horký vývar, dochutíme solí, pepřem a pomalu povaříme dalších dvacet minut.
4. Na plátky nakrájenou bagetu posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem, aby se sýr rozpustil.

Dršťková polévka

Dršťková polévka.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězích drštěk (vařených)
* 1 cibule
* kmín
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce mouky
* sladká paprika
* 1,5 l hovězího vývaru
* sůl, pepř
* majoránka
* 2 stroužky česneku

1. Dršťky pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli s kmínem, zasypeme moukou společně osmahneme a přimícháme papriku.
3. Cibulovou jíšku zalijeme horkým vývarem, rozmícháme a společně provaříme asi 20 minut.
4. Do polévky přimícháme dršťky, přidáme sůl, pepř a provaříme dalších deset minut.
5. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Do dršťkové polévky přidejte trochu nastrouhané kořenové zeleniny. Také je velice důležité připravit si tmavou jíšku, tu nechat následně pořádně provařit, aby zmizela chuť mouky.

Hrášková polévka

Hrášková polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 2 lžíce oleje nebo másla
* 3/4 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
* 200 ml smetany na vaření
* sůl, pepř

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a cibuli na něm smažíme, dokud nezesklovatí, přidáme horký vývar, hrášek a povaříme 5–7 minut.
3. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme.
Polévku prohřejeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Autoři:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Měla jsem nálepku rozmazlené princezny, říká jetsurfařka Bravencová

Martina Bravencová

Jako dítě Martina Bravencová s rodiči hodně cestovala. Díky tomu měla spoustu nových zážitků, ale také frustrujících...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Facebook OSVĚDČENO: Výlety, které zabaví děti a neunaví rodiče
Facebook OSVĚDČENO: Výlety, které zabaví děti a neunaví rodiče

Zavřené školky a letní prázdniny si žádají jediné – vyrazit na nezapomenutelný rodinný výlet, zabavit děti a neunavit rodiče. Jaké jsou naše tipy na výlety po Čechách?



Najdete na iDNES.cz