Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Prosinec mě nebaví, ale na Vánoce se těším, říká Filip Sajler

  14:45aktualizováno  14:45
Jeden ze dvou "kluků v akci" Filip Sajler se přiznává k tomu, že předvánoční shon ho zrovna nebaví. Štědrý den si ale vychutnává ve společnosti přátel i rodiny a letos poprvé jej bude slavit i se svou dcerou. "Od chvíle, kdy ji máme, se na Vánoce těším ještě víc," říká.

Filip Sajler si nedávno zatančil i v soutěži StarDance. | foto: Lenka Hatašová

Houbový kuba

Počet porcí: pro 4 osoby

* 600 g krup velkých nebo krupek
* lesní houby čerstvé (400 g) nebo sušené (100 g)
* 300 g cibule
* 6 stroužků česneku
* 50 g vepřového sádla
* sušená majoránka
* sůl
* pepř

1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a uvaříme do měkka.
2. Cibulku nakrájíme a orestujeme dozlatova na sádle, přidáme houby a podusíme, smícháme s uvařenými kroupami, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a majoránku.
3. Směs přendáme do misky a zapečeme v troubě dozlatova.

Pečený candát s teplým čočkovým salátem a máslovou omáčkou

Počet porcí: pro 4 osoby

* 800 g candát filet
* 25 g másla
* 100 g červené čočky
* 100 g obyčejné čočky
* 50 g šalotky
* 100 g rajčat
* 10 g listové petržele
* 2 polévkové lžíce vinného octu bílého
* 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgine
* 1 citron
* sůl
* pepř

1. Oba druhy čočky uvaříme každou zvlášť do měkka a přendáme do misky.
2. Na ohni ohřejeme olivový olej s vinným octem a nasekanou šalotkou a přidáme k čočce.
3. Rajčata spaříme v horké vodě a ihned ochladíme nejlépe v ledu se studenou vodou a potom je oloupeme, vyndáme jádřince a nakrájíme na klínky.
4. Čočku promícháme s rajčaty a nasekanou petrželkou, dochutíme solí a pepřem.
5, Candáta osolíme a opepříme, opečeme na rozehřátém másle a zvolna dopečeme v troubě.
6. Na pánev s výpekem nalijeme citronovou šťávu, přidáme nasekanou petrželku a lehce zredukujeme.

Dýňový cheesecake

Forma o průměru 24 cm, zhruba 8 porcí

* 250 g světlých bebe sušenek
* půl kávové lžičky mleté skořice
* 120 g másla
* 4 vejce
* 1 citron
* 400 g krému philadelphia nebo lučiny
* 200 g dýně
* 1 vanilkový lusk
* 250 g zakysané smetany
* 250 g cukru

1. Oloupanou a semínek zbavenou dýni nastrouháme na jemném struhadle.
2. Bebe sušenky si v mixéru rozmixujeme na jemno, přidáme mletou skořici, jedno vejce a máslo a vypracujeme v sypké těsto.
3. Vzniklé těsto vpěchujeme do hladké kulaté formy na koláče. Tloušťka těsta by neměla přesáhnout 1,5 cm.
4. Krémový sýr rozmícháme s cukrem, vejci, citronovou šťávou a nastrouhanou dýní, přidáme semínka vanilkového lusku.
5. Takto vzniklou hmotu vlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních zhruba 40 minut, poté otevřeme dvířka trouby a dort necháme dojít, než zchladne a bude vlažný.
6. Dort necháme v lednici minimálně do druhého dne. Před podáváním jej potřeme zakysanou smetanou.

filip sajler

Vánoce mám rád a na Ježíška stále věřím, říká Filip Sajler. Klidný a spokojený je ovšem až 24. prosince, měsíc před Vánocemi mají totiž kuchaři zpravidla hodně práce. „Prosinec mě nebaví. Nemám rád všechen ten shon, návaly v obchoďácích, zkrátka to, co přináší moderní rychlá doba. Těším se vždy až na Štědrý den. Na tu chvíli, když už jsem doma a nemusím na nic myslet.“

V posledních letech zavedl tradici: s kamarády chodí o Štědrém dnu na oběd do restaurace na šneky. Odpoledne je však už doma a připravuje štědrovečerní večeři pro velkou rodinu. Schází se v jeho domě, bývá jich okolo dvaceti. Vaří polévku, obaluje kapra. Vše doplní domácí vinná klobása. Maminky a babičky, stejně jako u Slaninů, přivážejí bramborové saláty.

„Je to velká rodinná sešlost. Když všichni odejdou, bolí mě hlava a jsem rád, že si můžu lehnout. Přesto se na ně vždycky znovu těším. Je moc krásné, když má člověk velkou rodinu, která se dokáže takhle pohromadě scházet,“ říká.

Letos poprvé s nimi bude trávit Vánoce i jeho dcera. Je jí osm měsíců. „Od chvíle, kdy dceru máme, se těším na Vánoce ještě víc. Hlavně na všechny další, které si už vychutná.“

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.