Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jezte jen chipsy osmažené dozlatova, varuje profesorka Dostálová

aktualizováno 
Až dvě třetiny všech nemocí mají částečně původ ve špatné stravě. Proto se lidé stále víc zajímají o výživu. „A v médiích se bohužel stále častěji objevují zavádějící a klamavé informace, které šíří různé zájmové skupiny, nutriční poradci či prodejci doplňků stravy,“ tvrdí mimo jiné v týdeníku Téma profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se v oboru chemie a analýza potravin věnuje především tukům, luštěninám, mléku a sladidlům. | foto: Profimedia.cz

Během silvestra měla teď spousta lidí na stole třeba brambůrky a další slané pochutiny. Zakázala byste chipsy?
Zakázala bych spíš masné výrobky, které téměř neobsahují maso. A pak také některé sušené sójové nápoje, které sóju skoro vůbec neobsahují. Jedná se o směs škrobu a tuku nevhodného složení.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč by profesorka Jana Dostálová zařadila vejce a mléko mezi nejzdravější potraviny? Čím sladí? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Ale chipsy jsou prý rakovinotvorné...
Obsahují akrylamid, což je pravděpodobný karcinogen. Vzniká zejména v potravinách, které mají hodně škrobu a jsou připravovány při vysokých teplotách nad 120 stupňů. Velké koncentrace byly zjištěné právě u chipsů. Jezte proto jen ty, které jsou osmaženy dozlatova. Pokud jsou dohněda, obsahují více nebezpečného akrylamidu. Další problém je sůl. Pokud zkonzumujeme dvě třetiny balíčku nejslanějších chipsů, vyčerpáme více než pětinu doporučeného denního příjmu soli. Vysoký příjem soli může souviset mimo jiné se vznikem vysokého krevního tlaku, ale i nádoru žaludku, protože sůl dráždí sliznice. Navíc v tomto výrobku bývá vysoké množství tuku a mnohdy i nasycených mastných kyselin. Když se chipsy smaží na nevhodném oleji, vznikají tam oxidační produkty, některé jsou také karcinogenní a jsou ještě horší než akrylamid. Kdysi se smažilo na palmovém oleji, ten je odolný proti změnám při vysoké teplotě. Jenže kvůli té současné hysterii někteří výrobci přesedlali na slunečnicový olej, který je méně stabilní.

Řepkový olej je v současnosti považovaný za nejlepší na smažení. Co olivový?
Ten taky. Je rozšířený mýtus, že na olivovém oleji se nesmaží, protože se rychle přepaluje, přitom má bod zakouření (tedy kdy se začne přepalovat, pozn. red.) 210 stupňů. Olivový olej je stabilní, ale nikoli ten panenský, zastudena lisovaný. Na tom by se smažit nemělo. Protože takové oleje nejsou rafinované, tedy přečištěné, takže tam zůstávají zbytky dužin oliv. Když je zahřejete nad 200 °C, mohou tam vznikat karcinogenní látky.

Tvrdí se, že v naší stravě jsou tři bílé jedy: cukr, sůl a mouka. S tím souhlasíte?
Termín jed bych nepoužila. Jedy jsou takové látky, které působí v malém množství, třeba jako kyanid. U těch tří, jak říkáte jedů, je to otázka množství, podobně jako u kterékoli jiné potraviny. Když vypijete deset litrů mléka, bude to taky jed. Otrávíte se tím, že si zatížíte ledviny.

Dobře, říkejme tedy třeba bílé zlo. Které z těch tří je nejhorší?
V současné době se nejvíc negativně hodnotí vysoký příjem soli. Doporučuje se maximálně pět až šest gramů denně a my konzumujeme skoro třikrát tolik. Má to hodně negativních účinků. Mimo jiné sůl zatěžuje ledviny, zadržuje vodu a hlavně zvyšuje krevní tlak. Říká se, že Japonci mají vysoký výskyt rakoviny žaludku kvůli užívání sójové omáčky. Ta má až bezmála dvacet procent soli. Dráždí sliznice trávicího traktu, ty jsou pak „vnímavější“ pro karcinogeny.

Autor:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Nedávejte dětem boty po sourozencích, ničíte jim nohy, varuje odbornice

Ilustrační fotografie

Je to paradox. Přestože se většina dětí rodí se zdravými nožičkami, třetina prvňáků má ploché nohy. Potíže se pak...

Šest příznaků rakoviny slinivky, které byste neměli ignorovat

Rakovina slinivky (ilustrační fotografie)

Rakovina slinivky patří mezi nejzákeřnější a nejagresivnější typy nádorů. Často je hlavně kvůli anatomickému uložení...

Zánět močových cest trápí hlavně ženy. Jak na něj vyzrát?

Ilustrační snímek

Zánět močových cest většinou začne nečekaně. Bolí vás v podbřišku nebo pociťujete pálení při močení. Jak těmto potížím...



Najdete na iDNES.cz