Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jezte jen chipsy osmažené dozlatova, varuje profesorka Dostálová

aktualizováno 
Až dvě třetiny všech nemocí mají částečně původ ve špatné stravě. Proto se lidé stále víc zajímají o výživu. „A v médiích se bohužel stále častěji objevují zavádějící a klamavé informace, které šíří různé zájmové skupiny, nutriční poradci či prodejci doplňků stravy,“ tvrdí mimo jiné v týdeníku Téma profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, kde se v oboru chemie a analýza potravin věnuje především tukům, luštěninám, mléku a sladidlům. | foto: Profimedia.cz

Během silvestra měla teď spousta lidí na stole třeba brambůrky a další slané pochutiny. Zakázala byste chipsy?
Zakázala bych spíš masné výrobky, které téměř neobsahují maso. A pak také některé sušené sójové nápoje, které sóju skoro vůbec neobsahují. Jedná se o směs škrobu a tuku nevhodného složení.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč by profesorka Jana Dostálová zařadila vejce a mléko mezi nejzdravější potraviny? Čím sladí? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Ale chipsy jsou prý rakovinotvorné...
Obsahují akrylamid, což je pravděpodobný karcinogen. Vzniká zejména v potravinách, které mají hodně škrobu a jsou připravovány při vysokých teplotách nad 120 stupňů. Velké koncentrace byly zjištěné právě u chipsů. Jezte proto jen ty, které jsou osmaženy dozlatova. Pokud jsou dohněda, obsahují více nebezpečného akrylamidu. Další problém je sůl. Pokud zkonzumujeme dvě třetiny balíčku nejslanějších chipsů, vyčerpáme více než pětinu doporučeného denního příjmu soli. Vysoký příjem soli může souviset mimo jiné se vznikem vysokého krevního tlaku, ale i nádoru žaludku, protože sůl dráždí sliznice. Navíc v tomto výrobku bývá vysoké množství tuku a mnohdy i nasycených mastných kyselin. Když se chipsy smaží na nevhodném oleji, vznikají tam oxidační produkty, některé jsou také karcinogenní a jsou ještě horší než akrylamid. Kdysi se smažilo na palmovém oleji, ten je odolný proti změnám při vysoké teplotě. Jenže kvůli té současné hysterii někteří výrobci přesedlali na slunečnicový olej, který je méně stabilní.

Řepkový olej je v současnosti považovaný za nejlepší na smažení. Co olivový?
Ten taky. Je rozšířený mýtus, že na olivovém oleji se nesmaží, protože se rychle přepaluje, přitom má bod zakouření (tedy kdy se začne přepalovat, pozn. red.) 210 stupňů. Olivový olej je stabilní, ale nikoli ten panenský, zastudena lisovaný. Na tom by se smažit nemělo. Protože takové oleje nejsou rafinované, tedy přečištěné, takže tam zůstávají zbytky dužin oliv. Když je zahřejete nad 200 °C, mohou tam vznikat karcinogenní látky.

Tvrdí se, že v naší stravě jsou tři bílé jedy: cukr, sůl a mouka. S tím souhlasíte?
Termín jed bych nepoužila. Jedy jsou takové látky, které působí v malém množství, třeba jako kyanid. U těch tří, jak říkáte jedů, je to otázka množství, podobně jako u kterékoli jiné potraviny. Když vypijete deset litrů mléka, bude to taky jed. Otrávíte se tím, že si zatížíte ledviny.

Dobře, říkejme tedy třeba bílé zlo. Které z těch tří je nejhorší?
V současné době se nejvíc negativně hodnotí vysoký příjem soli. Doporučuje se maximálně pět až šest gramů denně a my konzumujeme skoro třikrát tolik. Má to hodně negativních účinků. Mimo jiné sůl zatěžuje ledviny, zadržuje vodu a hlavně zvyšuje krevní tlak. Říká se, že Japonci mají vysoký výskyt rakoviny žaludku kvůli užívání sójové omáčky. Ta má až bezmála dvacet procent soli. Dráždí sliznice trávicího traktu, ty jsou pak „vnímavější“ pro karcinogeny.

Autor:



Nejčtenější

Po měsíci v KLDR byla jako Severokorejci. Myslela jen na jídlo a vodu

Koreanistku Ninu Špitálníkovou jsme oblékli do šatů Karen Millen, šperky ALO...

Stačily jen čtyři týdny v KLDR a studentka koreanistiky Nina Špitálníková se začala chovat jako všichni Severokorejci....

Ivan by mě klidně nechal spát i na skříni, říká manželka šéfa Pirátů

Lydie Bartošová, manželka Ivana Bartoše, šéfa pirátské strany

Přezdívá se jí Kněžka chaosu a Lydii France Bartošové to připadá trefné. „Neřídí mě lineární systémy, a i když se zdám...



Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Šikanovaného kluka se zastaly celebrity Bieber, Perry i Beckhamová

Školák Keaton Jones na videu své matky promluvil o šikaně.

Maminka školáka Keatona Jonese z amerického města Knoxville ve státě Tennessee na sociálních sítích zveřejnila video,...

Příběh Blanky: S manželem jsme dítě nechtěli, teď ho má s kolegyní

(Ilustrační snímek)

Až donedávna jsem si myslela, že se s manželem na všem shodneme a že budeme parťáky navěky. Už na počátku vztahu jsme...



Další z rubriky

Nejčastěji jako genetickou vadu odhalíme Downův syndrom, uvedla lékařka

Ilustrační fotografie

Je to takový malý zázrak. Vaše dítě se ještě nenarodilo, ale lékaři už jsou schopni poznat, zda je nemocné....

Vánoční drinky je lepší nemíchat. Nejlepší volby? Červené a šumivé víno

(Ilustrační foto)

Jíst i pít zdravě, hlídat si hladinku a vyhýbat se kocovinám je v prosinci pořádná výzva. Copak v lednu, to půjdou...

Chcete být uvolnění? Pište psacím písmem i v dospělosti

Ilustrační fotografie

Psací písmo vyučované na základních školách používá v dospělosti jen málokdo. Podle odborníků má přitom na člověka...

Pro suchou i na pupínky: Jak vybrat make-up podle typu pleti

Pro suchou i na pupínky: Jak vybrat make-up podle typu pleti

eMimino Najít make-up, který bude příjemný, dokonale sjednotí a splyne s pletí, není tak snadné, jak se může zdát. Záleží na mno...



Najdete na iDNES.cz