Prospěšnost vlákniny pro lidské zdraví prokázalo už mnoho různých studií, ale výzkum amerických odborníků je první, který dokázal spojitost zvýšeného příjmu vlákniny se snížením rizika úmrtí z jakékoli příčiny.
Pomáhá srdci, omezuje rakovinu
Studie amerických výzkumníků pod vedením doktorky Yikyung Parkové z National Cancer Institut ukázala, že konzumace stravy bohaté na vlákninu může snižovat riziko úmrtí na srdeční onemocnění nebo na jakoukoli jinou příčinu o 22 procent.
Dostatečný příjem vlákniny vědci rovněž spojili se sníženým rizikem rozvinutí srdečních onemocnění, některých typů rakoviny, cukrovky a obezity. Odborníci také zdůraznili, že vláknina pomáhá pohybu střev a snižuje hladinu cholesterolu, krevní cukr a krevní tlak a rovněž podporuje snížení zánětů a váhy.
Fakta o vláknině- je nestravitelnou součástí rostlinné potravy a pomáhá jí projít trávicí soustavou - kromě vstřebávání vody na sebe také váže některé látky z jídla, například cholesterol - doporučený příjem vlákniny je 20 až 35 gramů denně pro zdravého člověka v závislosti na energetickém příjmu (např. 8400 kJ – 25 g vlákniny) - vláknina se dělí na rozpustnou (oves, žito, ječmen, jablka, banány, bobulovité ovoce, brokolice, mrkev, kořenová zelenina) a nerozpustnou (celozrnné potraviny, otruby, ořechy, semena, zelené fazole, květák, cuketa, celer) |
Vláknina se navíc dokáže pojit s látkami, co mohou způsobovat rakovinu, a zvyšuje tak pravděpodobnost, že budou tělem vyloučeny.
Doktorka Parková sdělila: "Stravovací pokyny pro Američany z roku 2010 doporučují konzumaci ovoce bohatého na vlákninu, zeleniny a celozrnných výrobků. Pokyny doporučují 14 gramů vlákniny na 1000 kalorií (4200 kJ) za den, to je 25 gramů (vlákniny) denně. Naše studie souhlasí s těmito doporučeními a podotýká, že příjem dietní vlákniny je spojen s nižší úmrtností."
Snížení rizika úmrtí o 22 procent
Tým doktorky Parkové posbíral data od 388 122 žen a mužů, kteří se zúčastnili studie Národního institutu zdraví a vyplnili dotazník o svém stravování. Z poskytnutých dat vyplynulo, že množství vlákniny, kterou lidé během studie konzumovali, se pohybovalo od 13 gramů do 29 gramů za den u mužů a od 11 gramů do 26 gramů za den u žen. Během devítiletého pozorování zemřelo 20 126 mužů a 11 330 žen.
Celkové výsledky výzkumu ukázaly, že muži a ženy s nejvyšším příjmem vlákniny měli o 22 procent nižší pravděpodobnost úmrtí během devíti let pozorování.
Vědecký tým doktorky Parkové navíc zjistil, že riziko kardiovaskulárních a respiračních onemocnění bylo sníženo o 24 procent až 56 procent mezi muži, kteří jedli nejvíce vlákniny (29,4 gramů za den) a o 34 procent až 59 procent mezi ženami (25,8 gramů za den).
Experti na výživu souhlasí
Doktor Frank B. Hu, profesor výživy a epidemiologie z Harvardské školy pro veřejné zdraví ke studii svých kolegů řekl: "Tato studie poskytuje další důkazy k podpoře současných stravovacích pokynů, které doporučují vysoký příjem vlákniny."
Dietní a výživová specialistka Samantha Hellerová, psycholožka a klinická výživová koordinátorka z Centra pro rakovinovou péči z Griffinské nemocnice v Derby v Connecticutu si myslí, že snížené úmrtí souvisí nejen se zvýšeným příjmem vlákniny, ale i s celkovým zdravějším způsobem života.
"Může to být tak, že lidé, kteří jedí stravu bohatou na vlákninu, vedou zdravější životní styl, který zahrnuje cvičení a nekuřáctví," řekla Hellerová.
"Bylo by skvělé, kdyby lidé udělali jednoduchý krok ke zdraví a potraviny bohaté na vlákninu přidali do své stravy. Vyhnuli by se tak obávaným a vážným chorobám, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina a cukrovka," dodala.