Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Proč nám chutná nezdravé jídlo: mohou za to lovci mamutů

aktualizováno 
Většina lidí si dá raději kus čokolády, dortík nebo smažený sýr než vařenou zeleninu. Proč nám chutná nezdravé jídlo a co nám chce tělo svými chutěmi sdělit? To zjišťovala redaktorka pro páteční magazín MF DNES Rodina DNES.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Stokrát jsme slyšeli a sami intuitivně tušíme, jakými potravinami bychom měli šetřit nebo je úplně vynechat, přesto jim podléháme. Proč chuťové pohárky netáhnou za jeden provaz s naším zdravím? Proč to příroda nezařídila tak, aby nás lákalo jen to zdravé?

„Sladká chuť signalizovala našim předkům, že je daná potravina zdrojem rychle využitelné energie – to znamená energie potřebné pro pochody, na práci nebo při útěku před nebezpečím. A potraviny obsahující větší množství tuků jsou zase energeticky bohaté,“ vysvětluje odbornice na výživu Eliška Vreštiaková. Tuky si organismus dokáže uložit do svých zásob na pozdější náročné období, třeba na zimu. „A pak pomáhají udržet naše tělo v teple a pozitivně ovlivňují náladu. Proto se u člověka vyvinula silná chuťová preference na sladké a tučné,“ dodává.

Máme to tedy v genech. Pud přežití. Příroda všechno zařídila správně, jenže civilizace to změnila. V pravěku Čtěte v magazínu Rodina DNES byste cukry našli jedině v ovoci a zelenině a tuky hlavně v oříšcích a mase. Dnes nabídka cukrů a tuků a vůbec všeho dalece převyšuje potřeby našich těl. Těch pár generací, které žijí v blahobytu, ještě nestačilo k tomu, aby se změnila genetická výbava. Chutě na sladké a tučné zůstávají, my tloustneme a živoříme.

Napijte se vody, vyčistěte si zuby

Jak se tedy nenechat vláčet svými chutěmi? Tady je pár rad odborníků: Při neodolatelné chuti na cosi podezřelého zkuste vypít sklenici vody nebo si vyčistit zuby (oblafnete chuťové pohárky v puse) a počkat patnáct minut.

Nejde o žádné sprosté triky, jak oblafnout svoje instinkty. Je totiž otázka, kdo koho se snaží oblafnout, chuťové pohárky nemusí vždycky kopat za náš tým.Na někoho taky zabírá udělat pár jednoduchých cviků – zakroutit hlavou, zamávat rukama, zasmát se. Buďte si jistí, že hormony svou práci neodbudou – endorfiny navodí pocit pohody i bez sladkého.

Odborně to vysvětluje koučka psychologie výživy Michaela Pavlíková: „Fyziologický stav relaxace nám umožňuje lépe vnímat jemné tělesné signály, které k nám neustále vysílá tzv. enterický nervový systém, takový náš druhý mozek, který pokrývá celý vnitřek našeho trávicího traktu. Je jako databáze, která si ukládá během našeho života veškeré informace o tom, co jsme snědli, a vyhodnocuje si je. Ví také přesně, jaké zrovna potřebujeme živiny, kolik energie musíme z jídla získat, abychom hladce fungovali. Jsme-li ve stresu, své tělo zkrátka nedokážeme poslouchat a jíme často to, co nám neprospívá.“

Obecně proto lidem doporučuje, aby alespoň v čase kolem jídla vypnuli hlavu a obrátili pozornost ke svému tělu. Tak se líp sladí se svými instinkty.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pít se musí umět. I v případě vody

Zajistit, aby tělo mělo dostatek tekutin i v létě, není tak snadné, jak se může zdát. Pravidlo, že stačí vypít dva nebo tři litry a máte vystaráno, neplatí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Může nás lenost zabít? Vědci říkají, že ano

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadají se?  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Okurková limonáda v 7 minutách!
Okurková limonáda v 7 minutách!

Vyměňte kupované limonády za domácí.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.