Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pro někoho může být jídlo nebezpečné

  1:00aktualizováno  1:00
Každý dvacátý Čech trpí potravinovou alergií. Jestliže "zakázanému" jídlu neodolá, čeká ho ekzém a v krajním případě i dušení. Alespoň jedna dobrá zpráva tu však je - potravinová alergie s věkem ustupuje.
Jídlo, dieta hubnutí - ilustrační foto

Jídlo, dieta hubnutí - ilustrační foto - Jídlo, dieta hubnutí - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Téměř v každé třídě mateřské školy visí podobný seznam: Honzík - mléko, ořechy, Kristýnka - ryby, jablka a tak podobně. Je to pomůcka pro učitelky i kuchařky, aby nedaly alergickému dítěti jeho "zakázanou" potravinu.

Jenže i při nejlepší snaze všech dospělých i dětí se někdy stane, že se objeví kopřivka nebo že dítě začne otékat v obličeji. I dobře poučený alergik někdy narazí na svůj alergen v jídle, ve kterém by ho nečekal.

Alergolog z pražské Bulovky Milan Matulka uvádí některé příklady skrytých alergenů: "Je to sezam v běžném pečivu, pěna z bílku v kávovém nápoji, společný olej na smažení pro ryby a ostatní potraviny, oříšky v ovocné zmrzlině, sója a mléčná bílkovina v šunce, syrovátka v sladkokyselých bonbonech a mnoho dalších."

Rodiče se někdy snaží nahradit kravské mléko kozím nebo sojovým, ale tím svému dítěti rozhodně neprospějí. "Bílkovina kozího mléka je pro organismus stejně cizorodá jako bílkovina mléka kravského," vysvětluje Milan Matulka.

Vadí ryby i rajčata
Alergie na potraviny může působit různé zažívací problémy, od pálení sliznice úst a hrdla přes různé typy otoků až po poruchy trávení, bolesti břicha a průjmy.

Nejvážnější formou může být anafylaktická reakce, ta může člověka ohrozit na životě rozvojem celkového těžkého šoku. Alergie na některé složky potravy může navíc zhoršovat atopický ekzém.

Na druhou stranu je potřeba dietní opatření probrat s alergologem, aby malému pacientovi pro změnu nechyběly důležité živiny.

Mezi obecně rizikové potraviny patří například ryby, ořechy, arašídy, kiwi, ale i sója, u někoho i běžné zeleniny - například rajčata. Některé potraviny mohou vyvolávat takzvanou zkříženou reakci s alergií na pyly.

Alergie se může objevit, ale také zmizet
Zatímco potravinovou alergií trpí tři až pět procent dospělých, u dětí do tří let jich je až osm procent. "Toto ‚vyhasínání' alergie se vysvětluje postupným vyzráváním pochodů trávicího traktu batolat na úroveň dospělých. Vyhasínání je typické zejména pro bílkovinu kravského mléka," dodává Milan Matulka.

Čeká-li alergička dítě, měla by se vyvarovat se jídla, o kterém ví, že u ní vyvolává alergickou reakci, jakou je ekzém nebo potíže s dýcháním. Je dobré kojit dítě co nejdéle a příkrmy zavádět až po šestém měsíci, postupně vždy jen jeden nový druh.

O zavádění mléka, ryb nebo dokonce ořechů by se rodiče měli raději poradit s pediatrem nebo s nimi počkat na třetí narozeniny, v případě mléka o něco dříve. Je dobré zapisovat si neobvyklé reakce.

Nesnášenlivost nerovná se alergie
Vleklé zažívací obtíže nemusí souviset jen s alergií, ale i s tak zvanou intolerancí neboli nesnášenlivostí určitého jídla. Tady je třeba odlišit například alergii na bílkovinu kravského mléka od intolerance mléčného cukru.

Ve druhém případě nemá střevo dostatek enzymu, který by dovedl štěpit mléčný cukr-laktózu na jednodušší cukry, které může tělo využít.

Děti a dospělí, kteří nesnášejí lepek, mají zase poruchu vstřebávání živin. Právě lepek obsažený v zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa ničí jejich střevní sliznici a ta pak není schopna plnit svou funkci.

Protože však není jednoduché odlišit alergii od nesnášenlivosti, nemocný by se měl obrátit na svého praktického lékaře nebo na alergologa či gastroenterologa, tedy specialistu na trávicí ústrojí.

Jak na potravinovou alergii

• Čtěte etikety
Měli byste vědět, co přesně jíte, sledujte tedy pečlivě složení výrobků na obalech. Jestli si nejste nějakou ingrediencí jisti, spojte se přímo s výrobcem.

Pište si deníček
Chcete-li zjistit příčinu svých obtíží, pomůže vám zapisování všeho, co za den sníte spolu s reakcemi, které jednotlivé potraviny vyvolávají. Například: jogurt a káva k snídani, po půl hodině svědění kůže na obličeji, pocit dušnosti.

Noste s sebou léky
Vždy záleží na tom, jakou léčbu vám doporučuje váš lékař, ale v každém případě byste s sebou měli nosit léky první pomoci. Pro astmatiky jsou jimi léky na rozšíření průdušek, jinak pro případ závažného anafylaktického šoku kalcium, adrenalin nebo kortikoidy v injekci.

Poučte okolí
Je těžké vysvětlit babičce, že vaše dítě musí odmítnout její buchty, protože by se mu přitížilo, stejně jako maminkám na písku nebo učitelkám ve školce říkat, že se i po jediné sušence může dítě dusit, ale taková opatření jsou absolutně nezbytná. Bude-li někdo vaše dítě hlídat, vybavte ho seznamem zakázaných potravin spolu se spojením na lékaře a s léky první pomoci.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.