Syntetické vitaminy v porovnání s přírodními prohrávají, ukázala studie

aktualizováno 
Polykáte je v naději, že si tak zajistíte železné zdraví. Ale mají syntetické vitaminy vůbec takovou schopnost, nebo jen zbytečně utrácíte peníze? A jak si stojí v porovnání s přírodními vitaminy?

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podzim a zima jsou už tradičně obdobími, kdy lidé ve velkém skupují velká balení multivitaminů a dalších potravinových doplňků v naději, že povzbudí svůj imunitní systém a uchrání je před nejrůznějšími chorobami.

Odpůrci syntetických vitaminů ale tvrdí, že nic na světě se nemůže vyrovnat čerstvému ovoci a zelenině.

Je obchod s multivitaminy jen velkou nafouknutou bublinou, nebo mohou vašemu zdraví skutečně prospět a nahradit přírodní zdroje vitaminů?

Domácí lékař

Nejdražší moč na světě

Jsou to dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že vyvážený a pestrý jídelníček dokáže pokrýt veškeré vitaminy a minerály, které naše tělo potřebuje. A není tedy nutné doplňovat ho žádnými uměle vyrobenými přípravky.

Druzí oponují tím, že masově pěstované a přešlechtěné ovoce a zelenina už dávno nemají tolik vitaminů jako v minulosti a náš organismus ocení, pokud ho podpoříte multivitaminovými doplňky.

Jako hlavní problém uvádí odpůrci syntetických vitaminů a minerálů skutečnost, že se v přírodě vitaminy nikdy nevyskytují izolovaně. To znamená, že v čerstvé zelenině a ovoci je konzumujeme spolu s dalšími látkami, které přispívají k jejich správnému vstřebávání a fungování v našem organismu.

Potravinové doplňky ale takto komplexní většinou nejsou a jejich metabolismus se od přírodních vitaminů liší. Podle jejich odpůrců nejsme na zpracování syntetických vitaminů evolučně vybaveni a u některých lidí může jejich dlouhodobá konzumace dokonce vést k poškození zdraví.

„V laboratoři dokáží chemici vyrobit mořskou vodu, která má úplně stejné chemické složení jako opravdová voda v moři. Jenže když se v této laboratorní vodě pokusíte chovat mořské ryby, všechny uhynou. A podobné je to i se syntetickými a přírodními vitaminy,“ říká Zoltan P. Rona, lékař a autor bestselleru Joy of Health. To je údajně také důvod, proč mají Američané nejdražší moč na světě. Naprostou většinu vitaminů totiž konzumují v potravinových doplňcích a devadesát procent z nich projde tělem zcela nevyužito.

Méně účinné vitaminy

Výzkumy a experimenty dávají tomuto tvrzení většinou za pravdu. Například studie z roku 2013 dokládá, že syntetický vitamin C zabíjí ve střevech prospěšné bakterie. Kyselina askorbová, tedy syntetický vitamin C, se v přírodě nikde nevyskytuje a lze ji vyrobit pouze v laboratoři.

Navzdory přesvědčení mnoha lidí není kyselina askorbová to samé jako vitamin C. Ten je složen hned z několika složek, které v kyselině askorbové chybí. Navíc kyselina askorbová zabíjí ve střevech prospěšné bakterie a narušuje tak přirozenou střevní mikroflóru.

Dalším příkladem je potom vitamin E. Jeho přírodní varianta (najdete ho například v paprikách, játrech, rajčatech, vejcích, nebo listové zelenině) je dvakrát silnější a zdraví prospěšnější než syntetický vitamin E. Problém u chemicky vyrobeného vitaminu E je totiž opět v tom, že obsahuje pouze fragmenty svého přírodního příbuzného.

Ovoce bez vitaminů

Odborníci z Johns Hopkins Welch Center for Prevention, Epidemiology and Clinical Research zase shrnuli výsledky většiny doposud provedených výzkumů a dospěli k poznání, že konzumace multivitaminových doplňků nijak nesnižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění nebo rakoviny.

Rajčata vařte, jahody nekrájejte. Jak zachovat vitaminy?

Rajče

Studie, která trvala dvanáct let a zúčastnilo se jí téměř šest tisíc respondentů, zase zjišťovala, zda může mít dlouhodobá konzumace multivitaminových doplňků nějaký vliv na mentální funkce a zbrzdit například zhoršování paměti nebo kognitivních funkcí, které jsou spojeny se stárnutím. Výsledek byl bohužel také negativní.

V podstatě jedinou výjimkou, ke které odborníci dospěli, je kyselina listová, coby prevence neurologických defektů nenarozených dětí. V tomto případě lékaři skutečně doporučují, aby těhotné ženy doplňky s jejím obsahem užívaly.

Výzkum z letošního roku

Výzkum, provedený na University of Colorado, dokonce zjistil, že nadměrné dávky beta karotenu mohou zvýšit riziko rakoviny plic a kardiovaskulárního onemocnění o dvacet procent.

Příznivcům syntetických vitaminů zase nahrává skutečnost, že ovoce a zelenina opravdu obsahují výrazně méně vitaminů než v minulosti. Podle vědců se sice postupem času daří vyšlechtit druhy, které jsou větší a fotogeničtější, ale bohužel na úkor živin, které obsahují.

Za posledních čtyřicet let kleslo průměrné množství vápníku obsaženého v ovoci a zelenině o 19 - 27 % (údaje se různí podle konkrétních výzkumů). Množství železa se snížilo o 22 - 37 % a obsah vitaminu C poklesl o 30 procent.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

Ve čtrnácti jsem výrazně zhubla. Lékaři zjistili, že mám cukrovku

Cukrovkou 1. typu jsem onemocněla ve čtrnácti, dnes žiji relativně normální...

Je mi 23 let a před devíti roky jsem začala hodně hubnout, měla jsem pořád žízeň a často jsem byla malátná. Párkrát...

Cytologie není úplně spolehlivá, moderní test odhalí rakovinu lépe

Vyšetření pomocí ThinPrep Pap testu už mnohde ve světě běžně používají.

Zatímco mamografické vyšetření dává ženám opravdu velkou naději, že případnou rakovinu prsu zachytí včas. O klasickém...

Pravda o schizofrenii: mnoho léků nahradí jediná injekce

Ilustrační fotografie

Zmatený člověk, v jehož mysli svádí boj o dominanci dvě i více nevyzpytatelných osobností. Takovou mylnou nálepku...



Najdete na iDNES.cz