Švestky v anglické slanině

Švestky v anglické slanině | foto: Profimedia.cz

Připravte své lásce nezapomenutelné pohoštění

Valentýn je oslavou lásky, kterou si většina lidí dokazuje drobnými dárky. K svátku zamilovaných ale patří také vybrané jídlo a pití. Připravte svému miláčkovi romantickou večeři při svíčkách, na kterou budete oba ještě dlouho vzpomínat! Inspirovat se můžete uvnitř článku.

Valentýnské menu
Není lásky opravdovější nad lásku k jídlu.
(G. B. Shaw)

* Švestky v anglické slanině
* Losos pro zamilované
* Srdíčka z odpalovaného těsta
* Sněhové srdce
* Irská káva
* Granátové afrodisiakum

Švestky v anglické slaniněŠvestky v anglické slanině
15 švestek
5 plátků anglické slaniny
15 mandlí
Postup:
Švestky vypeckujeme, pak místo pecek dáme do každé švestky oloupanou mandli (spaříme je v horké vodě a oloupeme), obalíme je třetinou plátku anglické slaniny (plátky rozřízneme podélně), sepneme párátkem a ogrilujeme. Můžeme je také ze všech stran opéct na teflonové pánvi – tuk nepotřebujeme, slanina ho pustí.
Z toustového chleba vykrájíme srdíčka (pomocí tvořítek na vánoční cukroví), které nasucho opečeme na teflonové pánvi nebo v toustovači.

Losos pro zamilovanéLosos pro zamilované
2 porce lososa (podkovy po 150 g, které připomínají srdíčka)
olej na potření alobalu
sůl
mletý bílý pepř
300 g brambor
30 g másla
Postup:
Lososa položíme na větší čtverec alobalu, který jsme potřeli olejem, přidáme očištěné a na plátky nakrájené brambory, osolíme, opepříme, a navrch položíme plátky másla. Alobal dobře uzavřeme a balíčky položíme na spodní mřížku rozehřátého grilu. Pečeme asi půl hodiny.

Srdíčka z odpalovaného těstaSrdíčka z odpalovaného těsta
250 ml vody
špetka soli
100 g másla (i rostlinného)
150 g hladké mouky
4 vejce
Náplň:
1 smetana na šlehání
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
Postup:
Do kastrolu dáme vodu, přidáme sůl, máslo a přivedeme k varu. Vsypeme hladkou mouku, zmírníme teplotu a dobře mícháme, až vznikne hladké a lesklé těsto, které se začne oddělovat ode dna a stěn. Těsto přendáme do mísy, mícháme ho a až trochu zchladne zapracujeme do něho postupně všechna vejce. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme zdobicím sáčkem srdíčka. Vložíme ho hodně vyhřáté trouby a asi 7 minut nesmíme trouby otevřít. Poté teplotu zmírníme a zvolna dopečeme. Hotová srdíčka necháme v pootevřené troubě ještě 10 minut dosušit.
Ještě horká srdíčka rozkrojíme a po vychladnutí naplníme ušlehanou smetanou s vanilkovým cukrem a ztužovačem.

Sněhové srdceSněhové srdce
3 bílky
175 g cukru krupice
1 lžíce vinného octa
1 lžíce škrobové moučky
Náplň:
2 lžíce jahodového džemu
několik čerstvých jahod
několik okvětních růžových lístků na ozdobu
Postup:
Na plech vyložený pečícím papírem si nakreslíme dvě stejná srdce (pomůžeme si dezertním talířem, který obkreslíme). Předehřejeme troubu na 150 o C. Ve větší mísu ušleháme elektrickým šlehačem z bílků tuhý sníh, postupně po lžících přidáme cukr a každou dávku dobře zašleháme. Vinný ocet smícháme se škrobovou moučkou a přidáme s poslední lžící cukru. Sníh rozetřeme na pergamenový papír podle nákresu, dáme do trouby, zmírníme teplotu a zvolna sušíme asi hodinu. Poté troubu vypneme a srdce necháme uvnitř do úplného vystydnutí.
V misce smícháme rozmačkané jahody s džemem (může být i jiné ovoce, případně šlehaná smetana). Povrch ozdobíme růžovými okvětními lístky.

Irská kávaIrská káva (1 porce)
1 lžička instantní kávy
150 ml vody
2 lžičky cukru
2 lžíce irské whisky
2 lžíce šlehačky
Postup:
Do nahřáté silnostěnné sklenice dáme instantní kávu a zalijeme ji vroucí vodou asi do poloviny. Přidáme cukr, whisky a šlehačku.

Granátové afrodisiakumGranátové afrodisiakum
(2 porce)
2 velká granátová jablka
2 dl jahodového džusu
šťáva z 1 citrónu
2 lžičky medu
minerálka
Postup:
Z granátových jablek vyloupeme zrníčka, která rozmixujeme a šťávu procedíme. Dáme do skleniček, přidáme jahodový džus, med a šťávu z citrónu. Doplníme minerálkou a sklenici ozdobíme.
Poznámka: Granátové jablko je osvědčeným egyptským afrodisiakem, které si dopřával Šalamoun a nabízel je královně ze Sáby.