Připravte si lahůdky z tvarohu a žervé

  0:12
Z tvarohu se dají vykouzlit takové lahůdky, že by snesly podávání i ve vybraných restauracích. Vyzkoušet je můžete klidně doma a hned.
Tvarohové suflé s čokoládou omáčkou

Tvarohové suflé s čokoládou omáčkou | foto: Isifa

Tvarohové suflé s čokoládovou omáčkou

SNÍDANĚ, PRO 4 OSOBY

Příprava: 55 minut

* 500 g měkkého tvarohu
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 1 vanilkový cukr
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce rumu
* 60g másla
* 1/2 lžíce pomerančové kůry
* 1/2 lžíce citronové kůry
* špetka soli
* 2 lžíce hrubé krupice
* trochu strouhanky
* čokoládová poleva
* 1 meruňkový kompot

1. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Formičky na suflé nebo muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Tvaroh vyšleháme se žloutky a oběma cukry, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem a vmícháme jemně nastrouhanou kůru (bez bílé části, ta je hořká) z dobře omytých nejlépe biocitrusů.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Tvarohovou směs zlehka promícháme se sněhem a hrubou krupicí.
Těstem pak naplníme formičky do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, podle velikosti formiček. Po vyjmutí z trouby necháme bábovičky 10 minut odpočinout a ihned podáváme přelité čokoládovou polevou, ovocnou šťávou a s meruňkami.

3. Jednotlivé porce zdobíme lístky máty či meduňky a můžeme poprášit moučkovým cukrem. Jako další variantu můžeme suflé přelít tekutým karamelem.
Suflé můžete upéct i v jedné větší, nejlépe keramické formě, doba pečení je pak asi o deset minut delší.

Tvarohové rychlovky

Pomazánka z tvarohu má v naší kuchyni tradici. Rozmíchejte osolený tvaroh s lístky řeřichy, nasekanou pažitkou, petrželkou nebo lístky bazalky a máte jarní pomazánku, která chutná jedna báseň.

Palačinky s tvarohovou náplní jsou mnohem zdravější, než když si je namažete jen džemem, také více zasytí. Rozmíchejte tvaroh s medem podle chuti a přidejte rozinky.

Nejrychlejší dezert je našlehaný sladký tvarohový krém s nastrouhanými jablky.

Špenátová roláda s lososem

OBĚD, PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + chlazení 

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g hladké mouky
* 150 g špenátových listů
* 400 g jemného tvarohu
* 100 g másla
* svazek kopru
* hrst usekané petrželky
* šťáva z 1/2 citronu
* 200 g uzeného lososa

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Listy špenátu spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme pod studenou. Z listů vymačkáme vodu a nasekáme je. V míse ušleháme žloutky se špetkou soli do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Nakonec do těsta jemně zamícháme nasekaný špenát.

2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme 8-10 minut. Plát těsta i s papírem stáhneme z plechu a poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír. Máslo vyšleháme s tvarohem, osolíme, opepříme a přidáme kopr a petrželku. Chuť doladíme trochou citronové šťávy.

3. Vychladlý plát těsta rovnoměrně potřeme tvarohovým krémem, kraj poklademe proužky lososa a roládu po delší straně zavineme. Zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout.

Tip
Použijete-li mražený listový špenát, nechte ho rozmrazit a důkladně z něj vymačkejte vodu.
 

Kuřecí balíček se sýrem cottage

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 10-15 minut pečení 

* 4 větší placky pita chleba
* 500 g kuřecích prsou
* grilovací koření
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 avokádo
* šťáva z 1 limetky
* listy salátu k podávání
* 200 g sýra cottage
* 2 hrsti slunečnicových výhonků

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Avokádo nařízneme kolem pecky, zakroutíme polovinami proti sobě a vyjmeme pecku. Oloupeme slupku a dužinu rozmačkáme v misce vidličkou se solí, pepřem a limetkovou šťávou.

2. Salátové listy omyjeme a osušíme. V pánvi rozpálíme olej a prsa zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme oheň a ještě chvíli opékáme, aby bylo maso propečené, a necháme ho stranou několik minut odležet. Nakrájíme maso na proužky. Placky krátce nasucho prohřejeme pod grilem nebo v pánvi, stačí minutu po každé straně, potřeme je pastou z avokáda a poklademe proužky masa.

3. Na každou placku rozdělíme sýr, posypeme výhonky slunečnice, obložíme salátovými listy, srolujeme a ihned podáváme.

Tip
Slunečnicové výhonky můžete nahradit výhonky řeřichy, munga apod.

Rajčata plněná jemným sýrem

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut 

* 4 pevná velká rajčata
* 200 g lučiny
* 50 g másla
* 2 lžíce smetany na šlehání
* menší svazek pažitky
* kousek pórku, asi 10 cm světlé části
* sůl a mletý bílý pepř
* 4 listy salátu k podávání

1. Rajčata omyjeme, osušíme a napříč rovnoměrně nakrájíme na 4-5 plátků. Jednotlivé řezy osušíme papírovým ubrouskem. Pažitku a pórek omyjeme,osušíme a nakrájíme najemno.

2. V misce vyšleháme lučinu, změklé máslo a smetanu na hladký krém. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájený pórek a pažitku. Směs promícháme. Spodní díl rajčete natřeme částí krému, přiklopíme plátkem rajčete, povrch opět potřeme stejnoměrnou vrstvou krému a takto pokračujeme, dokud nesestavíme celé rajče zpět do původního tvaru, končíme seříznutou rajčatovou čepičkou.

3. Podáváme na listech libovolného hlávkového salátu.

Tip
Rajčata můžete plnit i jinou pomazánkou. Před podáváním je nechte trochu ztuhnout a vychladit.

Tvarohová terina s nivou

VEČEŘE, NA LITROVOU FORMU

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 400g lučiny nebo jemného tvarohu
* 150 g nivy
* 150-200 ml smetany na šlehání
* 40 g práškové želatiny
* svazek bazalky
* sůl a mletý bílý pepř
* hrst piniových jader, pražených

1. Formu na terinku nebo biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fólií. Lučinu vyšleháme se smetanou a směs rozdělíme na dvě třetiny a jednu třetinu. Želatinu namočíme na 10 minut ve 200 ml vody a necháme nabobtnat, pak ji zahřejeme mírně pod bod varu, dokud se nerozpustí.

2. Do třetiny lučiny přidáme najemno nastrouhanou nivu a vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme posekané lístky bazalky a podle potřeby dochutíme pepřem a solí. Druhou, větší část lučiny osolíme a opepříme podle chuti a vmícháme do ní polovinu vlažné tekuté želatiny a opražené piniové oříšky. Polovinu směsi s oříšky nalijeme na dno formy, uhladíme povrch a necháme ztuhnout.

3. Do směsi s nivou rovněž vmícháme vlažnou želatinu a vlijeme do formy na první vrstvu. Opět necháme ztuhnout a nakonec doplníme zbylou vrstvou lučiny. Překryjeme fólií a necháme v chladničce ztuhnout.

Tip
Vychlazenou sýrovou roládu podáváme s nasucho opečenými toasty.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...