Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si lahůdky z tvarohu a žervé

  0:12aktualizováno  0:12
Z tvarohu se dají vykouzlit takové lahůdky, že by snesly podávání i ve vybraných restauracích. Vyzkoušet je můžete klidně doma a hned.

Tvarohové suflé s čokoládou omáčkou | foto: Isifa

Tvarohové suflé s čokoládovou omáčkou

SNÍDANĚ, PRO 4 OSOBY

Příprava: 55 minut

* 500 g měkkého tvarohu
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 1 vanilkový cukr
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce rumu
* 60g másla
* 1/2 lžíce pomerančové kůry
* 1/2 lžíce citronové kůry
* špetka soli
* 2 lžíce hrubé krupice
* trochu strouhanky
* čokoládová poleva
* 1 meruňkový kompot

1. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Formičky na suflé nebo muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Tvaroh vyšleháme se žloutky a oběma cukry, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem a vmícháme jemně nastrouhanou kůru (bez bílé části, ta je hořká) z dobře omytých nejlépe biocitrusů.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Tvarohovou směs zlehka promícháme se sněhem a hrubou krupicí.
Těstem pak naplníme formičky do dvou třetin a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, podle velikosti formiček. Po vyjmutí z trouby necháme bábovičky 10 minut odpočinout a ihned podáváme přelité čokoládovou polevou, ovocnou šťávou a s meruňkami.

3. Jednotlivé porce zdobíme lístky máty či meduňky a můžeme poprášit moučkovým cukrem. Jako další variantu můžeme suflé přelít tekutým karamelem.
Suflé můžete upéct i v jedné větší, nejlépe keramické formě, doba pečení je pak asi o deset minut delší.

Tvarohové rychlovky

Pomazánka z tvarohu má v naší kuchyni tradici. Rozmíchejte osolený tvaroh s lístky řeřichy, nasekanou pažitkou, petrželkou nebo lístky bazalky a máte jarní pomazánku, která chutná jedna báseň.

Palačinky s tvarohovou náplní jsou mnohem zdravější, než když si je namažete jen džemem, také více zasytí. Rozmíchejte tvaroh s medem podle chuti a přidejte rozinky.

Nejrychlejší dezert je našlehaný sladký tvarohový krém s nastrouhanými jablky.

Špenátová roláda s lososem

OBĚD, PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + chlazení 

* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g hladké mouky
* 150 g špenátových listů
* 400 g jemného tvarohu
* 100 g másla
* svazek kopru
* hrst usekané petrželky
* šťáva z 1/2 citronu
* 200 g uzeného lososa

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Listy špenátu spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme pod studenou. Z listů vymačkáme vodu a nasekáme je. V míse ušleháme žloutky se špetkou soli do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Nakonec do těsta jemně zamícháme nasekaný špenát.

2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme 8-10 minut. Plát těsta i s papírem stáhneme z plechu a poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír. Máslo vyšleháme s tvarohem, osolíme, opepříme a přidáme kopr a petrželku. Chuť doladíme trochou citronové šťávy.

3. Vychladlý plát těsta rovnoměrně potřeme tvarohovým krémem, kraj poklademe proužky lososa a roládu po delší straně zavineme. Zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout.

Tip
Použijete-li mražený listový špenát, nechte ho rozmrazit a důkladně z něj vymačkejte vodu.
 

Kuřecí balíček se sýrem cottage

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 10-15 minut pečení 

* 4 větší placky pita chleba
* 500 g kuřecích prsou
* grilovací koření
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 avokádo
* šťáva z 1 limetky
* listy salátu k podávání
* 200 g sýra cottage
* 2 hrsti slunečnicových výhonků

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme grilovacím kořením. Avokádo nařízneme kolem pecky, zakroutíme polovinami proti sobě a vyjmeme pecku. Oloupeme slupku a dužinu rozmačkáme v misce vidličkou se solí, pepřem a limetkovou šťávou.

2. Salátové listy omyjeme a osušíme. V pánvi rozpálíme olej a prsa zprudka opečeme po obou stranách. Zmírníme oheň a ještě chvíli opékáme, aby bylo maso propečené, a necháme ho stranou několik minut odležet. Nakrájíme maso na proužky. Placky krátce nasucho prohřejeme pod grilem nebo v pánvi, stačí minutu po každé straně, potřeme je pastou z avokáda a poklademe proužky masa.

3. Na každou placku rozdělíme sýr, posypeme výhonky slunečnice, obložíme salátovými listy, srolujeme a ihned podáváme.

Tip
Slunečnicové výhonky můžete nahradit výhonky řeřichy, munga apod.

Rajčata plněná jemným sýrem

SVAČINA, PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut 

* 4 pevná velká rajčata
* 200 g lučiny
* 50 g másla
* 2 lžíce smetany na šlehání
* menší svazek pažitky
* kousek pórku, asi 10 cm světlé části
* sůl a mletý bílý pepř
* 4 listy salátu k podávání

1. Rajčata omyjeme, osušíme a napříč rovnoměrně nakrájíme na 4-5 plátků. Jednotlivé řezy osušíme papírovým ubrouskem. Pažitku a pórek omyjeme,osušíme a nakrájíme najemno.

2. V misce vyšleháme lučinu, změklé máslo a smetanu na hladký krém. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájený pórek a pažitku. Směs promícháme. Spodní díl rajčete natřeme částí krému, přiklopíme plátkem rajčete, povrch opět potřeme stejnoměrnou vrstvou krému a takto pokračujeme, dokud nesestavíme celé rajče zpět do původního tvaru, končíme seříznutou rajčatovou čepičkou.

3. Podáváme na listech libovolného hlávkového salátu.

Tip
Rajčata můžete plnit i jinou pomazánkou. Před podáváním je nechte trochu ztuhnout a vychladit.

Tvarohová terina s nivou

VEČEŘE, NA LITROVOU FORMU

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 400g lučiny nebo jemného tvarohu
* 150 g nivy
* 150-200 ml smetany na šlehání
* 40 g práškové želatiny
* svazek bazalky
* sůl a mletý bílý pepř
* hrst piniových jader, pražených

1. Formu na terinku nebo biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vyložíme potravinovou fólií. Lučinu vyšleháme se smetanou a směs rozdělíme na dvě třetiny a jednu třetinu. Želatinu namočíme na 10 minut ve 200 ml vody a necháme nabobtnat, pak ji zahřejeme mírně pod bod varu, dokud se nerozpustí.

2. Do třetiny lučiny přidáme najemno nastrouhanou nivu a vyšleháme dohladka. Nakonec vmícháme posekané lístky bazalky a podle potřeby dochutíme pepřem a solí. Druhou, větší část lučiny osolíme a opepříme podle chuti a vmícháme do ní polovinu vlažné tekuté želatiny a opražené piniové oříšky. Polovinu směsi s oříšky nalijeme na dno formy, uhladíme povrch a necháme ztuhnout.

3. Do směsi s nivou rovněž vmícháme vlažnou želatinu a vlijeme do formy na první vrstvu. Opět necháme ztuhnout a nakonec doplníme zbylou vrstvou lučiny. Překryjeme fólií a necháme v chladničce ztuhnout.

Tip
Vychlazenou sýrovou roládu podáváme s nasucho opečenými toasty.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.