Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte dětem menu na mejdan podle jejich gusta

  0:06aktualizováno  0:06
Narozeniny děti často slaví v okruhu svých kamarádů. Pro rodiče, kteří se musí nachystat na příchod několika dětí najednou, je často těžké vymyslet to správné menu. Inspirujte se našimi tipy.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Isifa

Dopředu si raději zjistěte, zda některé z dětí netrpí nějakou alergií nebo se nemusí v jídle omezovat. Pochoutky by měly být připravené tak, aby děti mohly uzobávat, popřípadě si je vzít do ruky. U stolu vám způsobně sedět nevydrží.

Nebojte si s přípravou vyhrát a být originální. Obličeje, barvy, netradiční tvary, to vše děti zaujme.

Sýrový ježek

Sýrový ježek.Příprava: 30 minut

Na 1 ježka

* 50 g bílého hroznového vína
* 50 g červeného hroznového vína
* 30 g borůvek
* 30 g malin
* 1 zelená paprika
* 5 cherry rajčátek
* 1 avokádo
* 100 g eidamu
* 100 g blaťáckého zlata
* 100 g nivy
* 100 g mozzarelly
* 100 g ementálu
* 100 g goudy
* šťáva z 1 citronu
* 1 velké jablko

1. Ovoce a zeleninu omyjeme, necháme oschnout na ubrouscích.
2. Ze sýrů vykrajujeme čtverce, trojúhelníky, kolečka.
3. Papriku rozpůlíme, zbavíme semena nakrájíme na centimetrové čtverečky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a rozkrájíme na kostky, které promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědly. Cherry rajčátka a víno rozpůlíme, pokud by byla sousta velká.
4. Na párátka kombinujeme libovolně ovoce, zeleninu, sýrové kousky a zapichujeme je do jablka.

NÁŠ TIP

Výběru sýrů, ovoce a zeleniny se meze nekladou. Ze zbytků surovin můžete vyrobit dalšího ježka nebo připravit salát. Avokádo můžete použít zase na chutnou pomazánku.

Veselé pizzy

Veselé pizzy.Příprava: 20 minut + pečení 15–20 minut

Na asi 12 malých pizz

* 2 vejce
* 200 g rajčatové passaty
* koření na pizzu
* 1 stroužek česneku
* 100 g čedaru
* 300 g eidamu
* 150 g dětské šunky – plátky
* 1 balení hotového kynutého těsta na pizzu
* 1 červená paprika
* 1 velké rajče
* 2 konzervované žampiony
* 6 oliv
* několik rozmražených nebo konzervovaných zelených fazolek

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Uvaříme vejce na tvrdo.
2. Passatu prohřejeme s kořením a najemno nasekaným česnekem. Sýry nastrouháme, šunku nasekáme na proužky. Z těsta vykrájíme větší sklenicí kolečka asi o průměru 8 cm. Pizzy přeneseme na plech s pečicím papírem, potřeme passatou, posypeme šunkou, eidamem a dáme péct do trouby.
3. Mezitím nakrájíme na proužky papriku a rajčata, žampiony, vejce na plátky, olivy na kolečka. Fazolky podélně rozkrojíme a nakrájíme z nich asi centimetrové nudličky. Nastrouháme čedar.
4. Na horkých pizzách uděláme z oliv nebo vajec oči, úsměv z paprik nebo rajčat, nos z rajčete nebo žampionu a vlasy z fazolek nebo strouhaného čedaru. Pizzy vrátíme na krátkou chvíli do horké trouby, aby nám přidané suroviny tolik neopadávaly.

Jogurtový krém s jablky

Jogurtový krém s jablky.Příprava: 50 minut

Pro 6 osob

* 750 gramů jablek
* 250 ml jablečného džusu
* 3 lžíce hnědého cukru
* 1 vanilkový cukr
* skořice
* 2 hřebíčky
* 4 smetanové jogurty
* 2 lučiny
* 5 lžic medu
* 2 lžíce strouhaného kokosu
* 2 mandarinky
* 6 malin
* 18 ks mučenky
* lístky máty
* kokosová dužina

1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince.
Nakrájíme na kousky.
2. Jablečný džus smícháme s cukrem, skořicí a hřebíčky, přelijeme do hrnce, přidáme jablka a pod pokličkou dusíme doměkka. Slijeme tekutinu a jablka necháme vychladnout.
3. Jogurty prošleháme s lučinou a medem. Do plastových pohárků rozdělíme jablka, jogurtový krém, posypeme nastrouhaným kokosem. Obličeje vyrobíme z lístků máty a plátků mandarinek, malin, mučenky a kokosu.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.