Dosud se o kávě a kofeinu hovořilo jako o pomocníkovi při shazování kilogramů, to ale platí pouze v případě, že udržíte svou denní spotřebu na uzdě.
"Zdá se, že její zdravotní přínos je závislý na dávce. Stále si myslíme, že rozumná spotřeba kávy - maximálně 3 až 4 šálky denně, snižují riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu," řekl pro dailymail.co.uk spoluautor studie Vance Matthews ze Západoaustralského institutu pro zdravotní výzkum.
V předcházejících výzkumech byla kyselina chlorogenová identifikována jako látka pomáhající bojovat s obezitou. Na trhu se v reakci na tyto výzkumy objevily doplňky stravy s kyselinou chlorogenovou extrahovanou přímo ze zelených kávových bobů a slibující shazování kilogramů.
Výzkum, který byl zveřejněn v Journal of Agriculture and Food Chemistry, však podle profesora Kevina Crofta, dalšího spoluautora studie, naznačuje, že nákup takových přípravků je vyhazováním peněz.
Při pokusu bylo obézním myším podáváno množství kyseliny chlorogenové odpovídající 5 až 6 kávám. Myši ale začaly zadržovat tuk v buňkách, zvýšil se počet případů nesnášenlivosti glukózy a odolnosti vůči regulaci inzulínu, což může vést k diabetu.
"Všichni víme o účincích kofeinu na lidské zdraví. Když přemýšlíme o zdravém životní stylu, je důležité vědět, že zvýšená konzumace látek jako kyselina chlorogenová mohou mít na naše zdraví také vliv," uzavírá doktor Matthews své poznatky. Kyselina chlorogenová se nachází i v kávě bez kofeinu, čaji a některých druzích ovoce - zejména v broskvích a švestkách.